Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: O českých tradicích z jiného úhlu

Pan prezident Klaus se v posledních letech zmiňuje o potřebě návratu českých tradic, morálního myšlení etc. etc. Jsem trochu na rozpacích, neboť nemám tušení, odkud se máme k čemu vracet. K českému měšťáctví nebo k přehnanému vlastenčení či k bukolikám, které líčily idylicky jinak drsný život českého venkova? Možná, že si málokdo uvědomuje, že většina lidí v Evropě v třicetileté válce zahynula na mor, na nemoci, na zranění či byla pobita a po ní se teprve uspořádávala nová Evropa pod  habsburským managementem. A lidem se dobře nevedlo, většinou. A tak nové generace se snažily se probojovat k vlastním šancím, což bylo pro národnostní menšiny velmi, velmi těžké. A podle mého názoru, v té smršti událostí na počátku 20. století (dvě ničivé světové války a nesvoboda) nestačil například český národ vybudovat národní stát. Možná, že lidé doufali (po roce 1989), že konečně se začnou ohlížet po tom, co je jim vlastní a co je to pravé "doma". No, po těch letech, co uplynuly od sametu mohu jen zkonstatovat, že český národ ve svém nejhlubším nitru má to "své" stále. Tedy, "nezblbnul", ale také, což ho štve nejvíce, neprosperuje, jak si přál, životní standard většiny lidí je tristní a země je zadlužená. Lidé jsou zklamaní, protože mají pocit, že prohráli svou šanci a svou nespokojenost vyjadřují všemi možnými způsoby.      

"To za komunistů nebylo“…

říkají často lidé, když se diví různým jevům, které se dějí dnes a denně. Česká společnost už dobře chápe, co je to burning, bossing a mobing, mnoho lidí chodí k psychiatrům, využívají psychologických služeb, také se dostávají snadno do spárů různých lichvářů a exekutorů, zakusili ponižování a přehlížení a ztráta pocitu vlastní důstojnosti je žene ke krajnostem. Když říkají " to za komunistů nebylo", nemyslí tím, že by vychvalovali minulý režim, ale myslí tím, že takový tlak na každého jedince v tomto smyslu neexistoval. Tak to pociťují s odstupem času. Mnoho lidí skutečně vynaložilo všechny své síly schopnosti, aby změnili k lepšímu svůj život, a nyní shledávají, že si "teda vůbec nepomohli." Nejlepší léta jsou za nimi a kolem padesátky je nikdo nechce zaměstnat. Přitom jde o vzdělané, zkušené a pracovité lidi. Většina z nich si nestačila našetřit, takže ani nemohou využít předdůchodu, protože nemají dost peněz, aby podmínky splnili. Pokud je chudoba českou tradicí, tak ta je opravdu dodržena.

Úcta ke vzdělání

Stát potřebuje vzdělané lidi v nosných oborech. A středoškolské vzdělání by nemělo být podceňováno. Avšak mnoho míst, které se na trhu nabízí, je podmíněno vysokoškolským vzděláním. Středoškoláci se těžko uplatňují. Proč? Právě z toho důvodu vznikla ta honba za tituly. Učňovské školství je v troskách a chybí, velmi chybí dobří řemeslníci. Takový stav je pro vzdělanost v pravém slova smyslu destruktivní. A nyní, když se dočítáme o výsledcích maturit, kolik mladých lidí neuspělo, pak se můžeme jen dohadovat, co s nimi bude dál. Budou podnikat? Mohou zakládat rodiny? Pořizovat si bydlení? Jaký bude jejich životní cíl? A jaké je jejich vnitřní rozpoložení, když několik let studovali za podpory rodiny a nyní je všechno zmařeno? Jde o jednu generaci, před kterou se na prahu života zavřely dveře. Je to velká škoda. 

Neúcta k lidem

Úcta k člověku je jedna z nejvyšších morálních hodnot. Ale tato hodnota byla prolomena. Je sice pochopitelné, že mladým lidem by měly být nastaveny podmínky ke startu do života. Ale ne za cenu, že stáří člověka bude považováno za něco nepatřičného. Nejsmutnějším jevem naší doby jsou opuštění staří lidé, osamělí stárnoucí lidé, kteří po tom, co odešli, ať již dobrovolně nebo včas do důchodu, si připadají nepotřební a ztracení. Strádají. Dává se jim najevo, že je nikdo nepotřebuje, že si jejich práce neváží a že je také nikdo postrádat nebude. Prodlužování věku dožití je etapou bezmocnosti a obav, zda "uživí" střechu nad hlavou a sami sebe, zda důstojně dožijí. 

Zvláštnost českého národa

Když se řekne "tradice" znamená to udržování nějakých zvyklostí, které se vyvinuly mezi lidmi a ti je pojali jako užitečné. Střípky naděje a svobody střídaly dlouhé doby přizpůsobování se historickým okolnostem.  Jakoby lidé stáli před vraty, které se průvanem otvírají a zavírají, chvíli vidí světlo a chvíli zase temnotu. Ale přesto to všechno, co bylo řečeno výše, je tento národ výjimečný tím, že zná svou hodnotu a chápe dobře, co znamená mravnost. To, co je důležité, přežívá uvnitř, je to nevyslovitelné, nedefinovatelné. Není třeba to odhalovat a odkrývat a hledat hmatatelný výraz ducha národa. Na mne alespoň dýchá. Cítím veliké napětí a naštvanost. Možná, že je to také jakousi tradicí, ale tu by bylo nutné už jednou zatratit. 

 

Autor: Irena Aghová | pátek 28.9.2012 20:14 | karma článku: 15,84 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:21

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:18

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!