Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: Myslíte, že jsme stále demokratický stát?

Od počátku jsem si myslela, že prezident, který vzejde z přímé volby, ať to bude kdokoliv, to nebude mít jednoduché. Zvolili si ho lidé a kandidáti, kteří neprošli včetně svých přiznivců,  nejsou spokojeni. Podle mého názoru, pokud opravdu stojíme o to žít ve státě, který je postavený na výsostných hodnotách demokracie a svobody, bychom měli zvážit, jak ho posílit pro své dobro a ne ho znehodnocovat neustálými politickými potyčkami, které se neodehrávají jen mezi politiky, ale mezi občany. Protože politiky máme od toho, aby posilovali úroveň země, voliče od toho, aby obezřetně volili své zástupce. Ale nyní, když člověk zvažuje, co se tu děje, nemohu se zbavit dojmu, že dochází k nenapravitelným škodám ve všech směrech, následkem toho je pokles úrovně společnosti a mizení smyslu pro etiku. Vztahy mezi lidmi se budou zhoršovat a nahrávat rozkladu společnosti i státu. Komu to vlastně slouží?   

… indispozice prezidenta a reakce lidí ve veřejném prostoru

Shlédla jsem včera fotografie z výstavy korunovačních klenotů a nemyslím si, že jsou autentické. Leč, staly se dobrým důvodem k tomu, aby se lidé bavili na účet prezidentovy nevolnosti. Je to nový hit. Pokračování odporu proti jeho volbě ve stylu "Miloš Zeman není mým prezidentem". Nepochopila jsem, k čemu je v Česku dobrá přímá volba prezidenta, ale prosadila se. Nyní máme, poprvé v dějinách prezidenta, který tím prošel a zvítězil. Ale úřad prezidenta nějak neposílil v očích mnoha lidí na vážnosti a naopak se domnívám, že si někteří lidé, a nebude jich málo, říkají: zvolili jsme ho, abychom ho měli, vzešel z naší vůle, a tak jakápak úcta j postavení prezidenta, jako představitele státu. Na co vlastně potřebujeme prezidenta, zní také otázka typická pro ty, kteří ke svému životu nepovažují státní instituce za nezbytné. A tak se obávám, přátelé, a toto podezření mám již od počátku, že prezident vzešlý z přímé volby bude mít daleko těžší postavení, než ten který byl volen sněmovnou. Konečně, neúctu mu projevují nepokrytě o někteří členové vlády, jak jsme byli svědky při jeho posledním projevu, takže se máme na co těšit. Boj bude pokračovat a je otázka, zda ho prezident ustojí. Asi by měl zvážit, že argumenty, byť sebesilnější, tu neplatí, pokud převáží ve veřejném prostoru názor, který bude na sebe nabalovat další a další myšlenky.


… stát může fungovat jen za podpory občanů

Opravdu si nejsem jistá, jaký stát by lidé vlastně chtěli. K tomu ovšem přispívají i spory ve vládě a pokusy prolomit hranice, které určují, co je žádoucí pro zachování pokojné stavu v zemi a sílící tlak, který sice konkrétně není zachytitelný, zasahuje situačně ty, kteří zaujímají pozice v zemi. Myslím, že máme na dlouhou dobu vystaráno na vztahové problémy a že nepomohou ani volby v příštím roce. Naopak se dá očekávat, že zesílí ze strany těch, kteří se budou cítit poraženi. Ovšem hrozí, že mnoho lidí zaujme nihilistický postoj a přestanou se o politiku zajímat, budou hledat vlastní způsoby obživy a vazby na stát se rozvolní natolik, že bude situace jen těžko zvládnutelná. A mnoho lidí se dostane do velkých existenčních problémů, jejichž projevem je destrukce. 


… nikoho nezajímají fakta a ani argumenty

Všimla jsem si, že stačí "hodit" do prostoru nějakou myšlenku, formulovanou tak, aby se jí chytli vděční diskutéři, kteří se ohnivě pustí do diskuse až k absurdnostem, a tím se vybijí. Možná důvodnou nespokojenost, strach a obavy, které jsou však na místě v každém případě. Jejich myšlenky zůstávají a nacházejí další a další odezvu. A tak se šíří neuchopitelné a nepochopitelné zlo. Hranice etiky a smyslu pro povinnost každým dnem se prolamují k tíži veškeré snahy něco zlepšit. Pilíře, na kterých je stavěn právní demokratický stát, se pomalu drolí a myšlenky, které se k takovému státnímu uspořádání soustřeďovaly po mnoho století, se vyprazdňují pomalu a jistě, až přestanou působit a lidé je nebudou schopni znovu obnovit. Nové ideály, které tu ještě nebyly a sloužily by všem, ještě nikdo nevymyslel. Moje myšlenky zabíhají k lidem, kteří se nemohou anebo nejsou schopni bránit následkům, které rivalita v zemi vyvolává. Mezigenerační vztahy jsou často tristní a násilí na svěřených osobách (děti i staří lidé) nejsou výjimečným jevem. Otázky kvality života se měří pouze hmotnými prostředky, ale nikoliv vztahovými. A to jsou vážné problémy, které se objevují v čím dál jasnějších obrysech. Zamysleme se nad tím vším hlouběji, než kdy jindy. Alespoň ti, kteří jsou toho ještě schopni.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 11.5.2013 13:47 | karma článku: 15,35 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...