Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: Možná, že si přestaneme věřit

Docela mne zaráží, že nahrávky nejrůznějšího kalibru, pořizované v soukromí lidí, jsou tak v tisku široce publikované. Jestliže si někdo pustí pusu na špacír a vykládá, pod vlivem alkoholu nebo také pod vlivem stresu nějaké věci, které by nikdy na veřejnosti neřekl a netuší, že je nahráván někým, kdo mu do očí nadšeně přizvukuje a plácá ho po ramenech, aby hned pak za čerstva s tím běžel do medií a prodal tento rozhovor proto, aby si ho všichni přečetli v ranních novinách, pak je to opravdu, přátelé, na pováženou. A já bych řekla, že to není tak docela legální a morální už vůbec ne.

Ale může se to přenést do tolerované praxe společnosti

Ano. Lidé jsou ve stresu, lidé mají obavy, mají představy, jak se jich zbavit, možná i pocit, že něco nezvládnou, a tak mluví často o něčem nahlas, co by si měli myslet anebo z mysli vypudit. Jsou lidé, kteří posedlí mocí mají své vzory, kterým se chtějí podobat. To zase tak nevadí, pokud jejch vzory nebyli zločinci či lidé neřádní, kteří způsobili neštěstí nevinným. Ta posedlost může mít několik podob - nemají o sobě příliš dobré mínění, skrývají strach a tak se dělají před druhými silnějšími než jsou anebo touží ovládat druhé a nemají skrupule. Sedí mezi přáteli, popíjejí a baví se o tom, co bylo, kdyby to vzali do ruky oni. Kdyby se měli ještě bát svých kamarádů a přátel, co by to udělalo s jejich založením? Měli by ještě krutější představy nebo ještě by v nich rostlo silnější nepřátelství vůči lidem, protože ubývá těch, kterých by si mohli opravdu vážit a kterým mohou opravdu věřit, že ten hovor se jen odehraje při láhvi a svíčkách? A je jedno, zda jde o klíčové postavy anebo o obyčejné lidi, kteří si hází fráčkem. Ale jedno je jisté. Ten, kdo je příliš na výsluní, ať v kladném nebo záporném slova smyslu, by si měl uvědomit, že každé slovo má svou váhu a měl by si přeříkat slavná práva, která se čtou lidem při zatčení. Může si také takový člověk, který je jistě pod silným tlakem, jednak z důvodu, že jeho ambice nejsou naplněny a jednak z důvodu, že stojí před mnoha rozhodnutími, přečíst vhodnou literaturu, aby se přesvědčil, že jsou v životě situace, kdy nemůže důvěřovat ani sám sobě.

V každém případě je to na pováženou

To, co si dělají lidé mezi sebou, kteří bojují o veřejný vliv, nemá s běžnou lidskou mravností mnoho společného. Prostředky, kterými se prodírají k moci anebo naopak prostředky, kterými je jim bráněno proniknout na vysněné výsluní, jsou nevybíravé. A není to nic nového. Ale tyto prostředky by neměly, v žádném případě se stát tolerovanou praxí v běžném občanském soužití a nikdo by jim neměl přikládat váhu, pokud ovšem jde o dehonestaci, nikoliv o vážné věci, jako je vyhrožování či ohrožování. Pokud by měl mít někdo pocit, že si ho někdo nahrává v práci, aby posléze nahrávku poslal šéfovi s úmyslem se dostat na jeho pracovní pozici, je to přímo děsivá věc. Asi přibude paranoidních lidí anebo naroste více nenávisti, zákeřností a podlostí mezi lidmi, což může ohrozit celou společnost. A vážně ji ohrozit. Dostaneme se tam, kde jsme opravdu nechtěli být. Ohrožují se základní pilíře demokracie a ochrany osobnosti, jejího soukromí. Každé slovo může být, v jistých souvislostech a za určité situace rozbuškou či důvodem k ničení lidí.

Hostilita je nebezpečná

Hostilita se vyznačuje nepřátelským postojem vůči sobě nebo jiným osobám, s projevy nepřátelství a agrese, často vyvolána žárlivostí, závistí, příp. chorobnými duševními pochody. Je to paranoia. Až tam může, zdánlivě obyčejná touha někomu pěkně zavařit, dorůst. Do vzájemného nepřátelského postoje, který je krůčkem k propuknutí agrese mezi mnohými lidmi. Myslím, že podobné praktiky, jako je vynášení soukromých věcí na veřejnost s cílem někoho pošpinit a nasazování provokatérů na soukromé večírky či na osoby, aby se zmocnili jejich soukromých úvah a skandalizovali je, jsou nepřípustné a jako takové by měly být odmítány jako důkazy proti komukoliv. Pokud ovšem má někdo pocit, že druhý říká nebo smýšlí tak, že poškozuje druhé a to nebezpečí je reálné, nechť se obrátí na příslušné  orgány, aby věc prošetřili, jinak je to ovlivňování lvětšiny, aby zaujímala nepříznivý postoj vůči vybraným jedincům, aniž je lidé znají anebo se mohou přesvědčit o opaku či spravedlivě věc posoudit.

Konečně si myslím, že je to záležitostí několika jedinců a ne celého národa, který je neustále vystavován takovým zprávám. Konečně, může se to i vymstít těm, kteří zavádějí takové praktiky do společnosti. Jednou si je nahraje někdo jiný. Ono se neříká nadarmo - čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 16.5.2011 3:49 | karma článku: 9,75 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!