Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost a právo: Účelovost nebo právní cítění?

Opravdu mě velmi zaujaly názory okolo prezidentské amnestie a rozdělila jsem si je na několik hledisek. Kdo je tedy naštvaný a kdo se cítí dobře, kdo je dotčený a komu to obecně vadí. Škodí to právnímu vědomí lidu, lidem, kteří čekali na satisfakci či samotným dotčeným, kteří se tímto sice osvobodili z tenat státu, ale škody, které svou činností způsobili, musí zaplatit?  

Právní vědomí lidu

Podle mého názoru, lidé mají dobré právní vědomí, i když nemají často právnické vzdělání. A myslím, si, že není síla, která by ho dokázala zkazit nebo umenšit. Kromě toho, že lidé ví, kdy mají co zaplatit, aby se nedostali do problémů, nebo to sice a ví, nečiní tak z nejrůznějších důvodů, také se umí pohybovat v současné situaci i v nedostatcích zákonné úpravy pro své životní situace. A nemyslím si, že by amnestie zrovna musela působit na umenšení právního vědomí, ale lidi jsou naštvaní, protože v tom, že někoho za jeho lumpárny zavřou, spatřují - spravedlnost. A o tu tady přeci jde!


... ti naštvaní: Spravedlnost jako satisfakce za utrpení 

Spravedlnost v myslích lidí pracuje jako satisfakce. A pokud nastane, je očisťující. Je to mravní pohled na běžný život ve společnosti - tady a teď, žádné nadčasové teze, očekávání nějakých zázraků od politických změn po volbách. Každý člověk, který je účastníkem právních vztahů, to znamená například jako smluvní strana, jako žalující či navrhovatel atd., očekává, že při jednání na základě svého právního úkonu nebude zaplétán do kliček a smyček, pokud druhá strana udělá nějaký neočekávaný čin, například, že na základě uzavřené smlouvy, a je jedno, jestli za pět set korun nebo pět milionů, mu někdo nezaplatí dílo, služby nebo zboží. A tak podá platební příkaz, návrh na žalobu, pokud se druhá žalovaná strana odvolá proti platebnímu příkazu a zatímco se rozjíždí soudní řízení, žalobce si musí často půjčit peníze, protože mu chybí platba od žalované a dostává se do pekel. A v nich vězí tak dlouho, dokud svůj schodek nevyrovná. To je jen příklad za všechny, při kterých někdo utrpěl ztráty a újmy, které mu změnily život. Bohužel, i na takových případech se lidé vyučí, i když je taková škola života stojí hodně. Mezi tím, tedy nesplacením očekávané částky a rozsudkem soudu, se odehrávají lidské osudy, které mají různou intenzitu utrpení, a to si žádá satisfakci, v intencích zákona.  Protože lidé dobře ví, že v Listině práv a svobod, která je součástí právního pořádku mají zaručena své práva a svobody, která jsou dále řízena zákony, a přes to nejde vlak. Tak chápou právní stát.


... kdo se cítí dobře ...

Pokud má tak rozsáhlá amnestie nějaký pozitivní důvod, který však lidé neznají, jen se o něm dohadují, i když nedoufají, že to bude v obecný prospěch (už ne proto, že ti, co jsou propuštěni, často padají do prázdnoty, nic a nikdo na ně nečeká a než se jim povede se zaplést do nějakého problému, tak jsou na ulici, protože se nikdo nezamyslel nad tím, že by bylo potřeba to nějak sociálně zabezpečit),pak ať někdo to lidu oznámí. Dobře se nebudou cítit rodinní příslušníci propuštěných, protože marná sláva, lidé si na ně budou ukazovat, i když nic sami neprovedli, a nyní nejsou připraveni na návrat svého příbuzného, ani ti, kteří zažívali nějaké velké problémy s chováním svého příbuzného a nyní se budou muset o něho postarat. A nepočítali s tím, tudíž musí upravit svůj rodinný rozpočet a hledět na to, aby se co nejdříve osamostatnil. Cítit dobře se může jen minimum lidí. Ty kteří čekali a jsou očekáváni.


... dotčení lidé ...

Dotčenost spočívá nyní v tom, že obce, kterým přibydou lidé bez domova, bez zabezpečení, bez rodiny a blízkých lidí, vystavení existenčním problémům, nejsou připraveny tento problém řešit a připravit jakousi pomyslnou sociální síť, která by zabránila dalším tragédiím, ať těch propuštěných nebo občanů. Lidé se mezi sebou znají a často si oddychli, když se někdo od nich oddělil. A nyní je problém zpět. Nuže, jsou to i policisté (a to jsou také lidi), kteří často musí obětovat své soukromí na úkor své práce. Mohou se důvodně cítit v hloubi duše zhrzeni. I konečně soudci, přísedící, občanské organizace a jiní zúčastnění na lidských tragédií, které se řešily zákonem.


... lidé, kterým amnestie obecně vadí ...

Lidé nesnáší bezpráví a nespravedlnost, nechtějí se však prát, nechtějí vstávat ráno se strachem do práce, nechtějí se potýkat s problémy a odolávat jakémukoliv násilí svépomocí, která je vždycky na hraně. Jestli má amnestie vyšší politický smysl, o to ať se starají ti nahoře, myslí si, ale teď, aby se každý bál večer vystrčit nos. Ještě, že po městě chodí hlídky, alespoň to. Aby to kat spral! Bručí lidé, protože se bojí toho, že se Petr nebo Pavel vrátí zpět z kriminálu, že jim zase vybere byt nebo sklep.

Pan prezident rozhodl o tom, že provede rozsáhlou amnestii. Advokáti, kteří zastupují poškozené, zuří, soudci se zlobí, policisté mají mnoho práce navíc i obavy, že se jim někdo z propuštěných pomstí, lidé se bojí o majetek a zdraví a propuštění nemají mnohdy kam jít, protože jim nikdo ani kůrku chleba nepodá. Není pro nic připraveno. A proč: protože nikdo nemyslí na lidi, na důsledky, ale na to, že udělá nějaké gesto. Je čas na hlubokou revizi našich zákonů a pravomocí, zejména také na zvýšenou ochranu lidí (ať propuštěných či těch, kteří jsou tím dotčeni) a majetku za nestandardních podmínek, jakou je třeba amnestie. O amnestii by měly vědět předem všichni, kterých se to týká, zejména obce a lidé, ke kterým se někdo vrací nechtěný a neočekávaný. O zrušení amnestie v našem právním řádu by se měla  vést široká diskuse.   

     

 

Autor: Irena Aghová | pátek 4.1.2013 17:20 | karma článku: 14,85 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....