Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost a média: Kvalita není pojem do větru

Pro naše kulturní prostředí je kvalita přednostním zájmem. Jistě, že nebudeme kupovat maso, obsypané masařkami v obchodě řezníka, špinavé a uválené šatstvo v obchodě s dámským oblečením či děravé povlečení, a to za běžné ceny, které jsou stanoveny pro zboží určité kvality. Vkus a elegance není jen otázkou šatstva a zboží nejrůznějšího zboží, které si vybíráme podle designu, funkčnosti a vzhledu, ale také otázka našeho kulturního cítění. A to, podle mého názoru, platí i pro svět, který nám zprostředkovává zprávy, informace, zpravodajství, kulturní zážitky, a také rozvoj našeho myšlení a ucelování obrazu o světě.     

Je to trhák nebo šlendrián?

Občas si vyhledám na internetu zpravodajství, abych se dozvěděla, co je nového tam, kde zrovna nejsem přítomná. Takže nahlédnu do nabídek, nebo menu, kterým se nabízejí různé články. První, co mne udeří do očí, je název článku. To bude asi něco důležitého a skoro si i myslím, že se to může i týkat mého života. Kliknu tedy na nadpis a čtu, co se pod tím názvem skrývá. Psaný text však zásadně neobsahuje ucelenou zprávu, jak by se z názvu mohlo zdát. A závěr článku, kterým bych se mohla nějak dopracovat k vlastnímu postoji nebo názoru, ani neskrývá pro mne otázku, ani odpověď. Zřejmě autorovi došel dech, nebo mu během psaní někdo zavolal a přetrhl mu niť. A asi zrovna na něho už spěchali – hele Franto, kdy už ten článek dodáš, čekáme jen na tebe! A Franta ho přelítne očima - jo, to bude dobrý a článek odešle. Po něm už není nikdo, kdo by ho přečetl, zkontroloval, zda to má hlavu a patu a - švih s tím do novin. Tak jako tak - lidi si ho vyberou, protože ten název je "trhák". To, že z článku nikdo nic nemá, že čtenář jen pokrčí rameny, to už nikoho nezajímá. A tak, zatímco na jedné straně si někteří myslí, že vytvářejí nějaký pseudosvět kontra realita, na druhé straně si čtenáři myslí, že jsou názvem podvedeni, protože článek neobsahoval to, co název tak nasliboval - tedy žádného trháku se nikdo nedočkal.

Nemám nic proti bulváru, ale ...

Kdyby lidé, pohybující se kolem bulváru, četli Balzaca, francouzského romanopisce, jehož dílo je v dnešní době skoro zapomenuto, třeba by našli doslovný návod, jak dělat a nedělat noviny a bulvár. Od jeho dob se toho tolik nezměnilo! Ale protože zřejmě nic nečtou, co by jim přineslo výnosné i výsostné poznání, tak zkoušejí stylem pokus-omyl své čtenáře, co vydrží. Zda se čtenáři podaří okem zachytit švába, který se proběhl po načančaných koláčích, nebo červy barvy mandlové nádivky, vylézající z dvoupatrového dortu či se pustí do konzumování, aniž zváží, co zrovna jí. Ono se v našich městech a vískách zase nic tak úžasného neděje, aby bylo možno denně naplnit bulvární deníky, takže je třeba ukusovat něco z lidské počestnosti, krásy, lásky, přátelství a měnit je na podezřelé, až choromyslné stavy pod vlivem alkoholových výparů, linoucích se ze špatně umytých sklenic v hospodách, které už dávno neviděly čistící prostředky, a z kohoutků teče kalná voda. Nevím, jakými vzory se bulvárníci řídí, ale v dostupných evropských bulvárních časopisech se zachovává základní předpoklad kvality, protože jde přeci o přízeň čtenářů, nikoliv jen o zisk pro majitele určitého média, aby čtenář a konzument ostrouhal. Myslím, že by neškodilo, když už máme tolik všelijakých vzdělávacích institucí evropského ražení, aby pisatelé se někde dozvěděli, jak má vypadat zpráva, zpravodajství, vtipný fejetonek, jak by se mělo naservírovat čtenáři nějaké to pozdvižení či společenský skandálek. I tímto způsobem se dostaneme z toho našeho provinčního prostředí! Nikoliv nějakým moralizováním, ale zájmem i o čtenáře, kteří do svého vlastního individuálního světa přijmou něco, na co by sami ani nepomysleli. Jistě, že by se našel nějaký pan docent, který by byl schopen přednášet o tom, jak má vypadat kvalitní, šokující a vtipný bulvární plátek, který bude zbaven nechutností a nesmyslně zvráceného obrazu o obyčejné, běžné a každodenní události.       

Myslím, že je to hodně přehnané si myslet, že jde o střet mezi realitou a pseudorealitou (to by museli existovat pseudorealisté, ale na žádného jsem zatím nenarazila). A tak, myslím si, docela důvodně, že bulvární novinařina má být v podstatě na stejné úrovni jako každá jiná co do požadavků schopností k tvořivé práci, jazykové obratnosti a znalostí literárních žánrů, i přijetí všeobecného rozhledu, potřebného ke zpracovávání témat. Vždyť, a to v každém případě, se jedná o interakci mezi autorem a čtenářem. A obě tyto strany by měly mít zájem o výdej a příjem kvality, která je v lidské kultuře v 21. století běžně očekávaná. Čtenář je také, mimo jiné, spotřebitel. A ten má na kvalitu zboží rozhodně nárok.    

Autor: Irena Aghová | středa 14.5.2014 16:30 | karma článku: 11,28 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Prodej bytu 3kk 64m2
Prodej bytu 3kk 64m2

Jugoslávská, Vamberk, okres Rychnov nad Kněžnou
3 490 000 Kč