Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost a křesťanství: Jsme tím, v co věříme

Během toku času se naše společnost mění. Mění svou módu v myšlení a hledá intenzivně, což jsem očekávala, svůj referenční bod. Snad nejzajímavější je seriál o bibli, který nyní publikuje pan Závladský spolu s diskusemi, které ilustrují, na co lidé myslí v současné, zajímavé a převratné době ... 

Píše se rok 2012

Latentní známky o krocích do nového období dějin ...

Nemohu se zbavit dojmu, že lidstvo přechází do nového období dějin. Padají zdi zatím zdánlivě bezpečných a  nedoknutelných hranic myšlení, a tím se dává průchod něčemu novému, co zatím nelze pojmenovat a ani charakterizovat či definovat. Hledání kořenů starých pravd je současně nacházení semen, z nichž má vyrůst něco nového, ovšem nikdo neví, netuší, jak silný otřes to lidstvu způsobí. Všimněme si, že před dvěma, třemi roky jsme o takových věcech nepřemýšleli ...

Monoteistická náboženství v krizi?

Bible se definuje svým obsahem a poselstvím. A lidé se ptají - je to pravda, co je v ní napsáno? A proč vůbec vznikla? Co nám dnes dává a co nám bere? Brzdí nás nebo pohání dopředu? Uskutečňují se dnes ta dávná a stará proroctví, nebo si to jen myslíme proto, že naše kultura je postavena na určitých ideálech, které byly živeny jejím dědictvím? Na tyto otázky se obáváme odpovědět jednoznačně, protože to, co popřeme, zůstane popřeno navždy. Z jednoho prostého důvodu - přestane to prostě fungovat a náhradu za nosné myšlenky, které nás dosud vedly k přesvědčení, jako například že máme odpouštět, vážit si života, ctít své rodiče a neoplácet zlé zlým, nebýt závislými na majetku a vážit si svých slov, jednoznačně odpovídat ano, ano, ne, ne - prostě nemáme. Ano, možná, brzy, se nám dostane nového poznání a tím se posune lidská civilizace zase kupředu, za jakou cenu, nevíme. Může nám Bible, v níž je nashromážděno tolik informací, pomoci odhadnout další osudy lidstva i přes to, že přestaneme důvěřovat v Boží spásu?  

Jak vznikla Tóra a jak vznikla Bible a proč ...

Otázky vzniku Tóry a Bible, způsobu sestavení knih Starého a Nového zákona jsou popsány v odborné i populární literatuře. Dá se říci, že mýty byly vloženy do historických událostí. Některé staré národy, jako například Sumerové, dějiny nenapsali. Nebýt například výzkumu starobabylónských dějin, nikdo by se o nich nedozvěděl. Bible obsahuje mnoho literárních žánrů. Tak se lidé totiž umělecky vyjadřovali ve své době, takovým způsobem tvořili své vlastní paralerní světy a kladli si podobné otázky, jako my, ovšem z pohledu své historické situace. Text Tóry představuje náboženské a právní předpisy, které stmelovaly vyvolený národ pod jednotná a přísně stanovená pravidla, která se dodržovala také proto, aby národ přežil všechna svá úskalí a osudy. Zkoumat jejich historickou pravdivost je sice zajímavé, ale důležitější je to, co sdělují. Na základě určitých příběhů probíhá totiž ještě jiný děj. Hovoří se o dějinách spásy. Nejde o to, aby tyto příběhy pobavily čtenářstvo, ale přimělo je, na základě někdy drastických vyprávění, k zamyšlení nad chybami a úlety, které přicházely dobovou společnost hodně draho. A tak se dočteme o zradě i korupci, o nevěrnosti a podrazech, o katastrofách a násilí, o proroctvích, které se záhy naplnila, o falešných a úplatných lidech, kteří ovlivňovali mínění důvěřivých v době ohrožení a o ranách, kterými lidstvo procházelo napříč celým biblickým líčením až do posledního povzdechu ve Zjevení sv. Jana - Přijď, Pane Ježíši!  

"Bible není lidská teologie, ale božská antropologie." (Ctirad Václav Pospíšil)

Filozofická antropologie se ptá po člověku a je to velmi zajímavý filozofický obor, který lze zkoumat od počátku jeho vzniku. Křesťanská teologie se chápe jako vědecký rozbor pramenů víry (biblická teologie a historická teologie), jejich systematická analýza a pokus o verbalizaci (systematická teologie a fundamentální teologie) a praxe této víry (praktická teologie). Bible se ptá po Bohu. A máme tu tři pohledy, které se rozvíjejí, každý svou cestou, zdánlivě spolu souvisejí. Tedy, některé osobnosti, které v Bibli vystupují jsou historicky doložitelné, některé jsou "románovými" postavami. Důležité však je, co představuje jejich příběh a jaké ponaučení z něho plyne. Například je zajímavá Kniha Tobiášova, která pochází zřejmě dob asyrského zajetí a líčí jeden pohnutý příběh se zajímavým vyústěním. Číst v Bibli není jednoduché, protože člověk, který ji nedůvěřuje, nepochopí, neodkryje tajemství sdělení, které přicházejí z dávných civilizací v nejrůznějších literárních žánrech.

Druhý příchod

Na youtube je hodně filmového materiálu, který znázorňuje představy o druhém příchodu Ježíše Krista. Předcházejí ho katastrofy a neštěstí. Ale tak to být nemusí. Může to být také tak, že lidstvo získá vhled a pochopí zase další, jemu dosud skrytá tajemství. Něco ho opustí a něčeho nabyde. Vždyť všechno to, co lidstvo ve své mysli a duchu vytvořilo, je pro tu naději, že život má smysl. Naivně či učenně hledáme odpověď na různé otázky, které se nám pošklebují z učebnic a knih, protože odpovědi nedávají. A my, lidé, kteří máme svobodnou vůli, si můžeme malovat o své důležitosti a nadřazenosti, co chceme a stejně bude platit:... "v popel se obrátíš." Ale co duše? Existuje na tuto otázku nějaká odpověď? Jen víme, že ji musíme  hlídat ... každý po svém, podle své víry a svého přesvědčené o tom, kam přijde pak, až z nás zbyde hrst popela.  

Závěr

A tak, podle všeho, zřejmě tento rok, než skončí, nám něco zajímavého přinese. Doba kvasí, masky se shazují a lidé něco řeší. Kéž by to bylo k dobrému. Ale co je dobré ze všech těch hledisek našich i těch mimo nás? Obecně - za život lze pokládat i kolonii bakterií, nemusí to být nutně jen o člověku. A pak, pokud je to o člověku, tak i jeho dokonalosti. V čem spočívá, to je zatím možná ukryto v románech sci-fi. Ani já, pane Závladský, odpověď na tyto otázky neznám. Ale stejně, jako vy se ptám a hledám. Kde je pravda?  

 

Související články:Petr Závladský: Rozpory bible, část 1-8 včetně komentářů

Autor: Irena Aghová | úterý 14.8.2012 3:27 | karma článku: 23,43 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Irena Aghová

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.

11.9.2021 v 13:41 | Karma: 16,49 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové besedují o lásce.

Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.

8.8.2021 v 0:10 | Karma: 15,53 | Přečteno: 139x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.

Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.

6.8.2021 v 19:50 | Karma: 18,30 | Přečteno: 288x | Diskuse| Letní povídka

Irena Aghová

Depresivní doba má své příčiny a oběti.

Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .

27.7.2021 v 7:55 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kam všichni odešli - část druhá.

Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.

21.7.2021 v 6:01 | Karma: 16,90 | Přečteno: 221x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...