Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škola: Nejen Božena Němcová, ale celá klasická literatura

Za našich školních dob se literatura učila zejména na gymnasiích. Seznamovali jsme se se světovou i českou klasickou literaturou a museli si vést čtenářské deníky, které byly krásně upraveny a doplněny i obrázky, pokud uměl student malovat. Byly to krásné hodiny. Ale v současné době mají učitelé starosti, aby děti vůbec uměly přečíst text povídek a novel Boženy Němcové. Učitelé za to nemohou, nejsou schopni čelit konkurenci, která je knihám nastavena médiemi, z kterých děti prvotně čerpají znalosti o literatuře. Jenomže, problém je i v tom, že mnoho dospělých lidí se nevěnuje četbě a spíš svůj volný čas věnují televizi, videu, internetu ...

Česká a světová literatura pomalu mizí do zapomnění. A není divu, když lidé nemusejí hledat zdroj svého rodného jazyka v klasické literatuře a ve vynikajících překladech světové literatury. Dnes si sotva někdo koupí knížku a po přečtení si ji zařadí do knihovny. Knihy a jejich obsahy také nejsou často předmětem hovoru mezi rodiči a dětmi. Ale možná, že by knihovny mohly zapracovat v tom, že připraví pro děti v postupných etapách schopnost vnímat čtenářské plány a doporučí rodičům, co by mohli dětem nabízet. Dětské knihy by měly provázet děti až do dospívání a budou tak velmi dobře připraveni přijímat náročnější literaturu, která na ně čeká v regále knihkupectví. Také by bylo vhodné, kdyby rodiče chodili s dětmi kupovat knížky, tak, jak to dělali naši rodiče. A spolupracovali s nimi při vytváření čtenářských deníků.

Umění pracovat s informacemi a neodříkat se ničeho

Lidé, kteří nejsou cvičeni v práci s informacemi, mají těžký život, zvláště v této době, kdy jsou postaveni před problém nejen informace nacházet, ale také je umět pochopit a použít ve správném kontextu. Je zvlášť důležité umět správně používat pojmy a seznamovat se s jejich obsahy v dobrých encyklopediích a slovnících. Zvláště u starších lidí, kteří prošli ve své době středním a nakonec vysokým školstvím, můžete objevit nejen nevšední znalosti, ale také schopnost se orientovat na informačních zdrojích. A tak si s nimi můžete krásně popovídat, protože mluví jasně a k věci, jak byli naučeni ve škole.

… nesvádějte to na učitele

Učitelé nejsou odpovědni za to, že děti mají chaos ve znalostech, učí podle osnov a nemají možnost učit tak, jak to považují za vhodné. Jestli si někdo myslel, že neustálou změnou stylu učení se zjednoduší výuka schopnosti přejímat a využívat informace, tak to byla naivní představa. Ale jsem plna podezření, že tvůrci školních osnov a stylu výuky chtěli nepatřičně "zjednodušit" procesy učení a cíl výuky nasměrovat k praktickým účelům, vynechat "zbytečné" informace a učení látky a přizpůsobit je potřebám doby. A já mohu předpovědět, že brzy, velmi brzy budou starší učitelé vyhledáváni, aby děti doučovali, naučili je učit se a pracovat s informacemi. Jenže kdo by byl ochoten se zlobit s těmi, kteří už nyní vzdorují vzdělávání, ať jsou to děti nebo i dospělí?

Rozhovor o vzájemných souvislostech a hledání informací

Vyprávěla jsem jednomu známému, při kávě, že jsem se nedávno pídila po knize Vědeckého ateismu, protože jsem potřebovala získat nejen prameny o souvisejících a použitých textech, ale také si některé knihy přečíst, které byly k učebnici použity a které jsem nikdy neměla v ruce. A já děkuji všem autorům, živým a mrtvým, kteří byli tak pečliví, že si na poznámkovém aparátu dávali hodně záležet a také k poznámkám k textu. Můj přítel, s kterým jsme při rozhovoru popíjeli vynikající kávu, zatímco za okny kavárny sněžilo. se rozesmál: "Ty jsi ale výstřední. Copak to dneska někdo čte? Marxistické učebnice? Já jsem myslel, že s tím učením nesouhlasíš. Nebo jsi změnila názor?" A pak se na mne upřeně podíval. Ano, to byla moje parketa, moje oblíbené rčení na adresu všech ideologů, které jsem kdy v životě zažila: Nevylévejte s vaničkou i dítě. "Víš," řekla jsem mu, "jestliže něco studuji, potřebuji dobré informace a související texty. A v tom případě mi je docela jedno, zda s autorem souhlasím nebo nesouhlasím. Snažím se o objektivitu a nemohu vynechat dvě století, v nichž se evropská kultura a politika pohybovala. Chci si udělat přehled o autorech a knihách, které k tématu byly napsány, a snadno se přenesu přes skutečnost, že s autorem nebo jeho učením nesouhlasím. Mohu si ovšem říci, že byl dobrý autor, metodicky na úrovni a pečlivě zpracovával své texty." Za dob, které se týkají totalitní doby, nebyly k mání mnohé knihy, jejichž tituly ovšem se objevovaly v protěžované a doporučené literatuře jako odkazy v souvisejících textech. Takže jsem mohla hledat v zažloutlých lístcích v Universitní knihovně velezajímavé články, které by jinak zapadly v zapomnění. Tak jsem se dozvěděla i o české filozofii a jejích autorech za první republiky. A můj závěr je ten, že neustálým zahrabáváním minulosti a stavěním na zelené louce jsme se odnaučili hledat zdroje umění myslet, umění studovat s efektem a umění prožít několik let studia v plném nasazení. A ten, kdo byl dříve zavrhován, je nyní prosazován a naopak. Ale, mnoho lidí o něm mluví a neví ani, co vlastně napsal a jak přemýšlel ...

A co tím chci říci?

Pokud se nudíte, děti, studenti i dospělí lidé, nekupujte si medvídka mývala, ale vydejte se za dobrodružstvím, které vás nejen udiví, ale také vám přinese mnoho radosti. K tématu, které vás zajímá a baví, si vyhledávejte informace o souvisejících textech a uvidíte, kam se až prohrabete! Už v průběhu 19. a 20. století bylo napsáno mnoho zajímavých věcí, o kterých dnes nemá mnoho lidí ani potuchy. Můžete si ukládat své poznatky v databázích počítače a přidávat k tomu další a další. Jen tak totiž získáte přehled o různých oborech a přestane vám být kniha nesrozumitelná, učební látka nenaučitelná a nebudete potřebovat žádné reparáty. On si to mozek už přebere, pokud ho budete mít při této krásné a zábavné práci on - line.

Autor: Irena Aghová | neděle 22.1.2012 9:55 | karma článku: 14,55 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...