Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodina: Úcta v rodině je správná cesta

Je smutný pohled na rozvádějící se rodiče malých dětí, kteří si nedokázali udržet ani vzájemnou úctu a ani sebeúctu, omezit své ego ve prospěch fungující rodiny a přinést tedy oběť, kterou si žádá láska. Neboť láska znamená uvolnění svého vnitřního prostoru ve prospěch druhého člověka, kterého milujeme. Existují účelové sňatky, sňatky z rozumu, z vášně i chybně chápaného citu, který je ve skutečnosti sebeláskou. Složitosti svazků mezi muži a ženami včetně řešení jejich odpovědnosti nebo neodpovědnosti k potomstvu procházejí dějinami a tam se dočteme i o smutných příbězích dětí mocných, kteří byli na tom hůř, než dítě poslední pradleny v království, která své dítě nejen milovala, ale k lásce i vychovávala.

Jenže nestačí láska, aby spojovala rodinný kruh v samosprávný kolektiv, který dokáže správně rozhodovat, chránit a pomáhat, být útočištěm v těžkých dobách a také územím důvěry jednoho člena rodiny v druhého. Ale nemusí být pravidlem, že děti, které vyrůstají v neutěšeném prostředí, musí být pro svůj další úspěšný život ztracené a naopak, protože vidíme na příkladech, že i děti, které vyrůstají téměř v ideálních poměrech se uchylují k zločinnosti. Podle mého názoru je třeba pěstovat úctu, která není slepá a formální, ale vědomá, protože je prospěšná. A nejen k dospělým členům rodiny, ale také k dítěti. Mírné chování i k rozpustilému dítěti, trpělivost a přitom důslednost přinese více ovoce, než tresty, které jen vyvolávají vzdor. Vzdorovité chování dětem škodí a mělo by se odbourávat. Stejně jako vynucování si různých přání zlostí a tyranizováním. Ale mnozí dospělí lidé dětem právě předvádějí takové vzorce chování v komunikaci mezi sebou a pokud dítě vypozoruje, že takovou taktikou se domůže cíle, pak mu nic nebrání, aby ji používalo.

Malý příklad

Jedni moji známí měli partnerské problémy, byla v tom nevěra a protože si neuměli problém vydiskutoval, tak se neustále slovně špičkovali a vzájemně se pokořovali. A samozřejmě, že se i hádali, jak jinak. A jejich děti slyšely, vnímaly, jak na sebe kříčí a tak také na své rodiče mluvily hlasitě, protože se domnívaly, že to tak má být. A v té rodině bylo tím pádem nejen spousta hluku, ale také neustálé napětí, které se přenášelo na děti. A ty začínaly být úzkostné. Jejich okolí bylo tak zabráno do svých konverzačních přestřelek a hádek, že zapomnělo se svými dětmi komunikovat. Vztah byl citově narušený,, protože chyběla vůle i schopnost si vyměňovat rozumné informace i city.

Úcta k otci

Děti, které si nerozumí se svými otci, ať již vinou poměrů v rodině nebo i vinou otce, kterému chybí schopnost se s dětmi sblížit, příchází o velmi významný rozměr, který dotváří jejich osobnost. Zatímco pro většinu matek je vztah k dítěti morální záležitostí, otcové a děti své vztahy získávají později. Láska, sounáležitost a laskavost, kterou projevují dospělí muži ke svým dětem, je i dílem porozumění a úcty k vlastnostem, které dospělý muž projevuje a které jsou mu vlastní. Je důležíté, aby matka pomáhala dětem získávat k otci vztah a přijímat jeho odlišnosti, vlastnosti i úlohu, kterou hraje v rodině. A takto nenásilně budovaná harmonie vztahů pomáhá dětem k sebedůvěře a důvěře ve vlastní hnízdo, v kterém vyrůstají. Není to samozřejmostí, když se vztahy v rodině podaří. Když otec miluje své děti a provází je životem radou, pomocí i dobrým příkladem. I když přijdou jiné, někdy i silnější vzory, hodné obdivu. Stane že, že až v dopělosti děti pochopí, co pro ně otec znamená a jak dobře to s nimi myslel, i když byl někdy přísný a vyžadoval pořádek a důslednost.

Myslím, že je třeba přemýšlet o ceně rodiny a jejím poslání. A také o znovuvybudování důvěryhodných předpokladů k rodičovství, které má i významnou duchovní podstatu v tom smyslu, že pomáhá rozvíjet v dětech i duchovní sílu, aby úspěšněji dokázaly rozeznat, v pravém  slova smyslu, co je dobré a co není nejen pro ně samé, ale také pro další lidi, které k sobě připoutají během života. A i v tom je rodina nenahraditelná.

 

Autor: Irena Aghová | středa 27.7.2011 1:54 | karma článku: 20,09 | přečteno: 1520x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!