Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projev k 28.10.: Češi jsou docela normální

Projev pana prezidenta Klause se mi docela líbil. Zdůraznil v něm něco, co každého trkne, ale nikdo se tím příliš nezabývá. Je to neúcta k autoritám a hodnotám. Je to všeobecná neúcta, která však není uložena v lidech, ale která je neustále provokována jejím šířením v mediích.

Neúcta k hodnotám

O jaké hodnoty jde? Na první místo bych postavila morální hodnoty, které jsou neustále rozmělňovány názory na vztahy mezi muži a ženami, na lásku, na vztahy dětí k rodičům, na vztahy rodin ke školství a k učitelům, k nadřízeným v práci a vztahy mezi zaměstnanci, na vztah k zemi, v níž žijeme, na vztah k dětem a k životu i k smrti. Skutečně nevím, kde vzala neúcta k hodnotám svůj původ. Nesouvisí to s krizemi, kterými je Evropa pokoušena, nesouvisí to ani se starostmi o udržení životního standardu. Rozhodně to nemá ani původ ve změně, kterou prožíváme  po roce 1989 a kdy jsme si zvykli na daleko prudší pokles a vzestup možností, než tomu kdy bylo dřív. Připadalo mi a dosud připadá, že se lidé stydí přiznat se k hodnotám a vztahům, protože se domnívají, že je to zastaralé, že to pochází z dob totality, že dnes je všechno jiné a že svět se tak rapidně změnil, že není třeba žádný vztah k hodnotám pěstovat, protože je potřeba, aby se každý radši sám postaral o sebe a nekoukal vpravo nebo vlevo. Nestačíš? Máš smůlu. Ano, mnozí mohou namítnout, že se každý musí snažit, ale ne všichni lidé jsou silní, vytrvalí, připravení a rychle reagující na změny. A když někteří zůstanou pozadu, pak padnou dřív nebo později do sociální sítě a říká se jim - socky. Byť to mohou být, ve valné většině kvalitní lidé, kteří by se v jiné atmosféře společnosti určitě dobře uplatnili. Ale nejsou měření podle hodnoty práce, uplatňují se jiná měřítka. Zpět k hodnotám je výzva sice dobrá, ale když se lidé k nim začnou obracet, zjistí, že mají jen názvy, nikoliv obsah. A to bude opravdu fatální zjištění!

... kdo je cool a co je in

A sobectví a bezohlednost a neúcta k hodnotě práce lidí a k jejím výsledkům není rozhodně základem české povahy, ale přesto lidé, ne všichni, překročili práh vlastních norem, aby se zachovali něčemu, co si mysleli, že je spíš dovede k úspěchu. Tedy být cool a -in. A děti se začaly mezi sebou poměřovat podle toho, jaké kdo nosil oblečení a jakou měl aktovku a penál, boty a kam ho vzali rodiče na dovolenou. A ty, které neměly to štěstí, aby byly dětmi náhle zbohatlých rodin s novým stylem výchovy, se druhým posmívaly anebo si s nimi nehrály. Do vztahů mezi lidmi se dostaly takové jevy, jako je boosing, který je stejně ohavný jako jiné druhy šikany na pracovišti. Účel je jasný, ten není třeba vykládat. A tak se začala šířit nebezpečná duševní nemoc, které se říká "burning". Stav vyhoření. A to vše nesouvisí jen s duševními pochody, ale také s duchovním stavem lidí, kteří opustili pod velkým tlakem svůj navyklý způsob života a přijali na sebe tempo, které bylo spuštěno bez předchozího varování. A já jen položím otázku . máme se snad po tom všem lépe? Žijeme snad v nadstardu? Zbavili jsme se chudoby v naší společnosti?

... manažerské manýry

Pamatuji na doby, kdy se rozmohly manažérské kurzy a mnoho lidí se jich zúčastnilo. Manažérství samozřejmě je obor, který nebyl v naší zemi znám, ale víme, že nejen mění způsob řízení, také současně mění, sice nenápadně, ale za to trvale způsob chování a také vztah k hodnotám. Důležitý je cíl! A ten je dosahován všemi prostředky, razantně, dravě. Lidé, kteří v takovém vlivu pracovali a žili nějakou dobu, byli sice skvěle odměňováni, ale nemohli vydržet tempo a pracovní nasazení déle, než pět nebo šest let, aby pak shledali, že se mezitím rozbily jejich rodiny, protože na ně neměli čas a také se rozestoupil okruh lidí, který tvořil v jejich soukromý okruh přátel. Tím ovšem nechci říci, že by takový styl práce byl primárně špatný, ale domnívám se, že žádné velké výsledky v České republice konkrétně, nepřinesl. To bychom nemluvili pořád o krizích! O pádu firem, o propouštění a nezaměstnanosti, o nedokonalé konkurenci na trhu a o zeštíhlování státních úřadů a propouštění zaměstnanců, o krizi ve zdravotnictví apod. Dobří manažeři by měli uřídit svěřené podniky a úřady právě v době krize, nebo snad na to nejsou také cvičeni? Copak nemají risk management, který by dokázal vyrejdovat skluzy a předvídat propady?

Naše vzory

Vzali jsme na sebe vzory, které se možná uplatňují v zemích s daleko vyšším počtem obyvatelstva a daleko jiným způsobem života, s daleko většímu možnostmi, dané rozlohou země, její polohou a podnebím a nevím ještě čím vším. Převrátili jsme všechno, co jsme převrátit uměli, abychom v dobré víře dosáhli prosperity, po které jsme toužili a kterou jsme si zasloužili svou odvahou jít do toho. A nyní, neslyšíme nic jiného, než krize, krize, hrozba sociálního propadu rodin, hrozba, že se neudrží sociální systém apod. A děti také změnily vztah k hodnotám, ke svým rodičům, k věcem i k výběru své zábavy. Otevřel se, v jejich čase a době svět nepřeberných možností, které jim každý v plné míře dopřál, kdo na to měl peníze. Jejich vzorem nebyli lidé, kteří by poctivě dosáhli svého postavení, ale lidé, kteří ho dosáhli na základě štěstí, šikovné spekulace a pod., takže zkonstatovaly, na co se učit, když mohu být bohatý bez vzdělání. A tisk takové vzory skutečně předváděl ve všech možných úhlech pohledu. Celebrity se skandálním životem a způsobem života, které více než otevřeně mluví o svém intimním životě, aféry, které bijí do očí a dělají lidi slavnými ... a žádná protiváha naopak lidí, kteří jsou talentovaní, vzdělaní a dosahují také dobrých výsledků. A mně to připadá všechno takové mičurinské.

Kdyby se lidé chtěli vrátit k hodnotám, pak by je mohli hledat třeba v křesťanství, které do sebe vsálo i řeckou filozofii. Ale na to není čas, přátelé. Je to velmi, velmi namáhavé přijít na to, co je jádrem opravdového štěstí, lásky, přátelství a uměřenosti. Zdá se, že jsme definitivně za vodou a jdeme do nového hledání, na které nemáme noty. Zapomněli jsme totiž si vytvořit životní filozofii. Ale jinak jsme docela normální. Nelišíme se od jiných. A v něčem jsme i výjimeční. Neztrácíme hlavu a ani humor. Nějak bylo a nějak bude, že ano?

Autor: Irena Aghová | sobota 29.10.2011 10:18 | karma článku: 15,68 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...