Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsi tak svůdné, baroko? Část 3.5 - Reformace a Martin Luther

V druhé kapitole jsme si povídali o tom, jak vypadala Evropa po mocenské stránce. Nyní se zmiňme o osobnosti reformátora Martina Luthera a jeho zarmucujícím dialogu s Erasmem Rotterdamským. Jsme téměř na úpatí vypuknutí pustošivých náboženských válek. Abychom se mohli překlenout k české válce a jejím důsledkům, je třeba chápat střety ideologů protestantismu a katolicismu jako celoevropskou záležitost, které měly vliv i na Země koruny české. A také na budoucí ideu české otázky, zformulované Tomášem G. Masarykem, jak jsme nastínili v první kapitole.

Martin Luther a reformace v Německu

Století, jež předcházelo rozpoutanému honu na čarodějnice patří v náboženských a kultumích dějinách Evropy k těm nejvíce tvůrčím. A nejenom kvůli reformám, jichž navzdory četným překážkám dosáhli Martin Luther a Jan Kalvín, nýbrž také proto, že tato doba která trvala přibližně od Marsilia Ficina (1433-1499) po Giordana Bruna (1548-1600) se vyznačuje řadou objevů (kulturních, vědeckých, technologických a geografických), jež měly bez výjimky rovněž svůj náboženský význam. Novoplatonismus znovu oživili italští humanisté, můžeme hovořit i o nové alchymii, o Paracelsově alchymistickém lékařství a o heliocentrismu Kopemíka a Giordana Bruna. Ale i takový technologický objev, jako byl vynález knihtisku, měl důležité náboženské důsledky; hrál totiž významnou roli při propagaci a konečném úspěchu reformace. Luteránství bylo "od počátku dítětem tištěné knihy": díky tomuto prostředku mohl Luther rozšířit své poselství v působivé a přesné podobě z jednoho konce Evropy na druhý“.

Martin Luther hledající ...

Martin Luther sdílel spolu se svými současníky mnoho myšlenek a představ rozšířených v jeho době. Podobně jako mnozí theologové, řeholníci a laici, kteří usilovali o duchovní disciplínu, nalézal i Martin Luther "mystickou" útěchu v Theologia Deutsch, textu, jejž staví hned za Bibli a svatého Augustina. Luther pročetl a promyslel mnoho knih a velmi záhy byl ovlivněn Vilémem Ockhamem. Jeho náboženský génius se však nedá vysvětlit duchem doby. Naopak, právě Lutherovy osobní zkušenosti přispěly z velké části k radikální proměně duchovní orientace jeho doby.

Počátky jeho aktivity jako reformátora

Jeho aktivita reformátora začíná 31. října 1517; tohoto dne Martin Luther vyvěsil na dveře zámeckého kostela ve Wittenbergu svých 95 tezí proti odpustkům, v nichž napadl naukové a kultovní úchylky církve. V dubnu 1518 napsal ve vší úctě list papeži Lvu X., byl však povolán do Říma, aby se ospravedlnil.

Erasmus kontra Luther

Střetnutí těchto dvou duchů je zároveň příznačné a typické. Erasmus (1469-1563) již dlouho tepal zlořády a úpadek církve. Ba co více, reagoval se sympatii na první Lutherovy projevy. Jako dobrý křesfan a upřímný humanista však odmítal přispívat k rozpadu křesťanského společenství; hnusila se mu válka, slovní násilí a náboženská intolerance. Žádal radikální reformu západního křesťanství a vyslovil se nejnom proti odpustkům, nehodnosti kněží, nemorálnosti biskupů a kardinálů a podvodnosti mnichů, ale také proti scholastickě metodě a theologickému tmářství. Jednatřicátého srpna 1523 napsal Erasmus Oldřichu Zwinglimu: "Myslím, že jsem učil téměř všechno, co učí Luther, jen ne tak tvrdě, a zdržel jsem se také jistých paradoxů a hádanek.“

Ostrý dialog

Třebaže nepřijímal některé Lutherovy myšlenky, Erasmus napsal řadu dopisů v jeho prospěch, a dobře věděl, že tyto dopisy budou zveřejněny. Když byly Lutherovy teze prohlášeny za heretické, Erasmus odpověděl, že omyl není nutně herezí,bo a žádal po katolických theolozích, aby Lutherovi odpověděli, místo aby jej odsuzovali. Protože hlásal nezbytnost dialogu byl Erasmus obviněn - nejprve Lutherem, potom Římem - z "neutrálnosti", ba z nedostatku odvahy. Toto obvinění mohlo být pravdivé v předvečer nové a strašné náboženské války, kdy se za upřímnost v zastávání určitého článku víry platilo mučednictvím, Nicméně Erasmův ideál - vzájemná tolerance a dialog s cílem porozumění a znovunalezení společného křesťanského Zdroje - získává znovu téměř patetickou aktualitu v ekumenickém hnutí poslední čtvrtiny 20. století. Luther odpověděl spisem De servo arbitrio (1525), který po celý život choval ve zvláštní oblibě. Hned úvodem přiznává, jaké "znechucení, hněv a opovržení" v něm Erasmovo dílko vyvolalo. Jeho odpověď, čtyřikrát delší než De libero arbitrio, je psána v zaníceném a prudkém stylu a theologicky daleko přesahuje Erasmův horizont. Luther Erasmovi vyčítá jeho starost o všeobecný mír.

"Chcete jakožto smírce ukončit naši bitvu." Pro Luthera jde však o "vážnou, životně důležitou, věčnou pravdu, tak základní, že je třeba ji zastávat a hájit i za cenu života, i kdyby měl být celý svět nejenom uvržen do vřavy a boje, ale i kdyby měl být v tomto boji rozmetán na kusy a dočista zničen". Pak se Luther sice v chvatu, ale s humorem a sarkasmem pouští do obhajoby své theologie. Erasmus Lutherovi odpověděl obsáhlým spisem Hyperaspites, v němž neskrývá svou mrzutost a trpkost. Reformátorovi však už nestál za odpověd'.

Luther se nemýlil: okolo něho se šířila vřava; náboženské války vskutku propukly.

http://www.youtube.com/watch?v=wynYMJwEPH8&feature=related

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 28.9.2010 0:00 | karma článku: 8,61 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:16

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, protestům navzdory

14. května 2024  14:06

Aktualizujeme Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!