Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsi tak svůdné, baroko? Část 3.4 - Jáchym z Fiore

To, že krize v katolické církvi trvala ještě pár století před dobou, o které zde hovoříme, a která tak neblaze vyvrcholila v třicetiletou válku , je nasnadě.  Od našich alchymistů se vraťme k zápasům, které předznamenaly snahy o změny i v církevních kruzích s vlivem na budoucí otřesy, které nakonec smetly starý svět.  Začalo to ve 12. století... http://www.youtube.com/watch?v=MaGhxwYY1Ho&feature=related

Koncepce třetího věku

Jáchym z Fiore: nová theologie dějin

Jáchym z Fiore (Gioachino da Fiore) se narodil okolo r.1135 v Kalábrii. Poté, co vykonal pouť do Svaté země, zasvětil svůj život Bohu. Vstoupil do benediktinského kláštera v Corazzo, kde se stal opatem. Dlouho se snažil začlenit své opatství do cisterciáckého řádu; ale když je r. 1188 přijali, Jáchym a jeho skupina věřících se již od Corazza odloučili. Roku 1192 založil Jáchym novou misi v San Giovanni di Fiore. Jáchym byl ve styku s největšími postavami své doby: vedl rozhovory se třemi papeži (kteří jej všichni povzbuzovali, aby zapsal svá "proroctví") a setkal se s Richardem Lví srdce (jemuž mimo jiné předpovídal narození Antikrista). Když umíral, byl opat z Fiore jednou z nejznámějších a nejuznávanějších postav křesťanského světa. Měl však také mocné odpůrce, kterým, jak uvidíme, se podařilo připravit jej o uznání. Jeho rozsáhlé, ale obtížné dílo obsahuje řadu exegetických pojednání,jejichž předmětem je nová interpretace Písma. Avšak legenda, která se utvořila okolo Jáchymových proroctví, způsobila, že pod jeho jménem začalo kolovat množství apokryfních textů. Jáchym nicméně odmítal titul proroka. Připouštěl, že mu byl dán dar číst znamení, která Bůh vložil do dějin a která zachoval v Písmu.

Reformní hnutí církve v 11. století

Potrojné schéma všeobecných dějin, které Jáchym stvořil a jeho vztahy k Trojici jsou jistě složitější, neboť Jáchym má na zřeteli zároveň podvojné řady (např. důležité události v dějinách křesťanství mají své předob-razy ve Starém zákoně). Originalita Jáchymovy koncepce je přitom nesporná. Opat z Fiore se především v rozporu s Augustinem domnívá, že po množství útrap poznají všeobecné dějiny epochu blaženosti a duchovní svobody. Křesťanská dokonalost leží v důsledku toho před námi, v historické budoucnosti (myšlenka, kterou žádná ortodoxní theologie nemohla přijmout). Jde totiž o dějiny, a ne o eschatologii, jak dosvědčuje mimo jiné fakt, že i třetí věk pozná úpadek a skončí bídou a zhroucením - neboř jediná neporušitelná do-konalost bude zjevena až po posledním soudu.

Církevní opozice je na světě

Jak se dalo očekávat, právě konkrétní, dějinná povaha třetího věku vyvolala zároveň církevní opozici, nadšení mnichů a lidový zápal. Jáchym je součástí velkého reformního hnutí, které zachvátilo církev počínaje 11. stoletím. Jáchym očekával skutečnou reformu - reformatio mundi pojatou jako nový vpád božství do světa -, a nikoli návrat do minulosti. Neodmítal tradiční instituce - papežství, svátosti, kněžství -, ale přiznával jim spíše skromnější roli. Funkce a moc papežů se tím od základu mění. Svátosti se v budoucí církvi ovládané Duchem svatým již nejeví nezbytné. Kněží sice nezmizí, ale řízení církve bude náležet mnichům (viri spirituales). Bude to ostatně ryze duchovní řízení, nikoli již vláda prostřednic-tvím vnějších institucí církve." Kalábrijský opat se domníval, že dílo Kristovo bude během třetího věku završeno pod vedením Ducha svatého. Nerušila však podobná koncepce ústřední roli Krista v dějinách spásy? V každém případě byl význam, jejž Jáchym přičítal nadvládě duchovniho nad institucemi v budoucí církvi, ve zřetelném protikladu k silám, které zvítězily ve 13. století. Z tohoto hlediska představovala Jáchymova koncepce radikální kritiku církve jeho doby.

František z Assisi

Řád, který vytvořil František z Assisi, pravděpodobně odráží jáchymovské myšlenky. Františkáni se skutečně domnívali, že svatý František svou příkladnou existencí (chudobou, pokorou, láskou ke každému živému stvoření) ve svém životě uskutečnil nový "advent" Kristův. Roku 1254 vypukl v Paříži veliký skandál, když františkán Gerhard z Borzo San Donnino uveřejnil pod titulem "Úvod k věčnému evangeliu" tři texty kalábrijského opata, k nimž připojil úvod a komentáře. Prohlašoval, že autorita katolické církve se přiblížila svému konci a že (r. 1280) se objeví nová, duchovní církev, totiž církev Ducha svatého. Theologové pařížské university využili této nenadálé příležitosti, aby prohlásili žebravé řády za heretické a nebezpečné. Ostatně Jáchym z Fiore již nějaký čas nebyl u papežů persona grata. Roku 1215 bylo jeho učení o Trojici ve vší náležitosti odsouzeno. Po "skandálu" s věčným evangeliem odsoudil papež Alexandr IV. r.1263 Jáchymovy základní myšlenky.

Jáchym a budoucí doba

Jáchym si nicméně uchoval velké obdivovatele, např. Danta, který mu dává místo v ráji. Rukopisy jeho děl se množily a kolovaly téměř po celé západní Evropě. Joachimismus ovlivnil přímo či nepřímo lidi,jako byli fraticelli, beghardi a bekyně, a jáchymovské schéma nacházíme v dílech Arnolda z Villanovy a jeho žáků. Později, ke konci 16. a na počátku 17. století, objevily první generace jezuitů význam jáchymovské koncepce třetího věku. Pociťovaly totiž dramatičnost své doby a blížící se souboj se zlem (které ztotožňovali s Martinem Lutherem!) Jisté nečekané návaznosti na myšlenky kalábrijského proroka lze odhalit u Lessinga: ve své Výchově lidského pokolení rozvíjí tento filosof myšlenku nepřetržitého a pokračujícího zjevení, které se uzavírá třetím věkem. Ohlas Lessingových myšlenek byl značný; prostřednictvím saint-simonovců pravděpodobně ovlivnil Comta a jeho nauku o třech stadiich. Fichte, Hegel i Schelling byli poznamenáni - třebaže z odlišných důvodů jáchymovskou myšlenkou nastávajícího třetího věku, který obnoví a završí dějiny.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 27.9.2010 10:21 | karma článku: 8,59 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...