Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problém s bylinkami

Možná, že přijde doba, velmi brzy, kdy staré babské umění bude pomalu zapomenuto a zcela vytěsněno z lidské paměti moderními přípravky. Nedávno jsem četla článek: http://www.osud.cz/farmafirmy-zaznamenaly-velke-vitezstvi-byliny-doplnky-podle-direktivy-eu-zmizi-z-trhu

Moje prababička i babička sbíraly bylinky přesně podle předpisů a měly vyhrazený prostor, v kterém se přesně podle předpisů sušily. Doba sběru i způsoby sušení a uchovávání i maximální doba  spotřeby je dána zkušenostmi. Jistě, že bylinná léčba podléhá především tradici a pokud se zjistí, že je, oproti placebu účinná, pak se dále zkoumá možnost jejího nasazení na určitou chorobu. Domácí používání bylinné léčby bez dokonalé znalosti povahy a účinnosti bylinek (záleží na stanovišti, na době, kdy se sbírají, způsob zpracování) i znalosti podávání může člověku ublížit. Neboť bylinky jsou koncentráty. Nehledě na to, že mohou vyvolat alergie. Mohou mít také jiné nežádoucí účinky, které jsou v literatuře popsány. Pro těhotné ženy a kojící matky je řada bylinek zakázána. Bylinná léčba nasazená vedle chemické může způsobit snížení účinnosti léků. Lidé si mohou vypěstovat návyk na určité bylinky, který je podobně nebezpečný, jako u ostatních drog a navíc, bylinky se mají užívat krátkodobě. To jsou všechno peripetie bylinné léčby, které je nutné znát a počítat s tím, že každý člověk je jiný a jinak bylinnou léčbu snáší. Na trhu i v rodinných pamětihodnostech jsou recepty, které se používaly v době, kdy byly léky vzácné a drahé a některým vrstvám obyvatelstva nepřístupné. Ale bylinky nejsou všemocné, a to musí mít každý člověk na paměti. Je však dobré se s nimi seznamovat. Takový zájemce si může vypěstovat krásného koníčka.

Jsou bylinné přípravky na trhu opravdu kvalitní a účinné?

Regulace bylinných přípravků zřejmě má zaručit, aby byly svou kvalitou a účinností na úrovni léků, tedy aby byly schváleny podle daných pravidel a  prohlášeny za léky. Samozřejmě, že se tak bylinná léčba velmi zdraží a nebude moci být podávána fytoterapeuty, jak doposud. Přejde pod kontrolu evropské direktivy. Nedávno jsem četla o indické kolekci bylinných přípravků - Zlatý pohár života, který obsahuje řadu přípravků, provázející život člověka. Rozumějte podpůrných přípravků. Kolekce prošla všemi stupni schvalování, každý přípravek stojí kolem 700 Kč, pokud se prodává na našem území. Kolekce přípravků Zlatého poháru života náleží do ajurvédické léčby. Ta je v našich podmínkách zavedena a dokonce se jí věnují i lékaři, kteří postupy a procedury ovládají podle systému ajurvédy a také ji odborně nabízejí. Ale bez lékařského doporučení, vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu, by se nemocní neměli uchylovat pouze k bylinkám a přípravkům z nich, neboť neví, jakou koncentraci mají přesně brát, aby byly pro ně účinné.  Je tu otázka, zda direktiva skutečně podpoří optimální a bezpečnou účinnost bylinných přípravků a nebo budou pouze bylinky předmětem obchodu a ničím víc.

Čínské bylinky

Víme, že tradice bylinné léčby v Číně je velmi stará a tradiční. Číňané používají bylinky i houby, plody, kůry, oddenky a vyrábějí léky, které jistě procházejí schvalováním, než je mohou nabídnout na evropském trhu. Pamatuji, že prodávala a dosud prodává žen-šenová tinktura i kořen naložený v lihu. Málokdo však ví, že nemusí být pro každého léčivý a že ne každý člověk ho snáší bez problémů. Příslib uzdravení a navrácení životních sil je však silný, protože člověk, který trpí nějakou vážnou nemocí, ve svém zoufalství, je schopen zkusit všechno. Také u adaptogenů není stoprocentně zaručeno, že fungují pro každého člověka stejnou silou a záleží na jejich kvalitě a zpracování. Znám případy, kdy při používání rozchodnice růžové http://www.biocentrumopal.cz/0,170,-Rozchodnice-ruzova--zlaty-koren.html nastalo zlepšení zdravotního stavu. Ale málokdo ví, že u takové léčby se musí dodržovat i přísný životní režim, který je málokdo schopen dodržet a nebo ho podceňuje.

Směrnice EU zřejmě zlikviduje některé fytoterapeuty

To je asi nasnadě. Neboť pro ověřování léčiv budou muset vynakládat mnoho finančních prostředků. Stejně jako nejrůznější dovozci bylinných výrobků, možní, že vezmou za své i klášterní botanické zahrady a výrobky z bylin, které nabízejí.

Jsem stoupencem bylinek ...

Ale používám  je z nejvyšší opatrností a receptury, které jsem si zapsala, jsem na sobě vyzkoušela, vím co snáším a jak to funguje, zázraky rozhodně nikdy neočekávám, ale spíš zlepšení zdravotního stavu při lehčích onemocnění, při vyčerpání organismu nebo snížení imunity. Několik let jsem studovala systémovou botaniku a vím, že bylinky na zpracování jsou "tvrdohlavé", že ne všechny tinktury se podaří v kvalitě, aby byly léčivé a žádoucím způsobem zabraly. Nicméně se k bylinné léčbě stavím kriticky, nepřeceňuji ji a ani nepodceňuji. Myslím, že současný člověk, pokud by se chtěl oddat přírodní léčbě, by musel věnovat hodně času k detoxikaci organismu, aby bylinky opravdu účinkovaly. A detoxikace je nejen problematická, ale také finančně nákladná a časově náročná, někdy i riskantní, pokud není vedena zkušeným odborníkem.

Nicméně, to neznamená ...

Že bychom si o bylinkách neměli povídat a seznamovat se s nimi. Ať to vezmeme z jakékoliv stránky, je to zajímavý obor a kdo miluje přírodu, jistě se o tyto divy bude rád zajímat. Je však třeba opravdu vědět, zda bylinný lék, který je nám nabízen jako možná alternativa k léčbě je opravdu lékem.

Autor: Irena Aghová | sobota 2.10.2010 1:36 | karma článku: 14,43 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!