Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právo a společnost: Oběti a vrazi, volání po trestu smrti

Úcta k životu, presumpce neviny, obava z justičních omylů a mnoho dalších důvodů vedla evropskou společnost k rozhodnutí, že trest smrti jako abslutní trest byl vyňatý z trestních řádů. A to i za těžké zločiny, jako jsou vraždy spáchané pro oběť zvlášť trýznivým způsobem. Nikdo si nemůže být jist, že agresivní lidé pod vlivem omamných látek a bez schopnosti se ovládat, odstraší zpětné zavedení absolutního trestu. Spíš, že společnost touží takové zločince zcela odstranit ze svého středu, neživit je z daní poplatníků ve vězeních, když není naděje na jejich převýchovu a ruku na srdce, o jejich převýchovu a návrat do společnosti, nikdo nestojí.      

Strach, znechucení, požadavek rychlého řešení

V tisku se objevila zpráva, že žena, která zavraždila své čtyři děti, neúspěšně podala odvolání proti doživotnímu trestu a soud tento mimořádný trest potvrdil. Vraždou nevinných dětí a neúspěšnou sebevraždou mínila ukončit svůj neúspěšný život po té, co se seznámila s budoucím partnerem na inzerát, porodila nejmladší dítě a své zbývající vlastní tři děti  pak přivedla na statek manželových rodičů. Brzy zjistila, že není vítaná a protože měla za sebou několik neúspěšných vztahů a mizivou vyhlídku na to, že by čtyři děti uživila, tak se rozhodla, jak se rozhodla. Jistě, že každý rozumný člověk, i při zvážení všech okolností musí uznat, že taková řešení si nic jiného, než vysoký trest nezaslouží. Vzpomeňme i na další případy vražd nevinných dětí, které padly do rukou pedofilů nebo vlastních rodinných příslušníků, byly zneužívány, týrány a nakonec zabity zvlášť trýznivým způsobem, většinou udušením nebo uškrcením. Je to pár dní, kdy měl pohřeb mladý trenér, který byl nařčen z pedofilie a spáchal sebevraždu. Zjistilo se, že to nebyla pravda. Není rozhodně v žádném případě možné, aby se společnost spokojila s tím, že je někdo ve vězení za jejich činy pořádně zmlátí. To není přeci řešení a tyto praktiky by měly být nepřípustné jako náhrada za odsouzení s vysokým trestem. Jsou i takové názory, že trest smrti je spíš úleva než citelná odplata za zločiny, protože vrah je na exekuci připraven a rozhodně se netrápí tak, jak jeho oběť. To jsou všechno úvahy, které vyplývají z pocitu hnusu, vzteku a strachu z lidí, kteří se pohybují mezi námi a nikdo neví, co je pro ně spouštěčem k provedení násilného činu proti dítěti, starému bezmocnému člověku, invalidovi na vozíku, ženě, která se v noci vrací domů, jedno zda z baru nebo z práce bez doprovodu, lékaři, který v noci jde ze služby nebo někomu jinému, který přijel nočním spojem do města a směřuje do hotelu.


Rizikové chování a číhající zločinci

Z jedné strany - lítost nad obětí, ať to bylo dítě či mladý, dospělý či starý člověk, z druhé strany pak oprávněný požadavek, aby se lidé mohli bezpečně pohybovat venku i v noci, nebyli omezováni ve volbě  trávení svého osobního času a trasy, kudy chtějí projít a dopravního prostředku, kterým se chtějí vrátit domů. Nejde však jen o to, že  někdo v noci jde po ulici a může potkat někoho, kdo má zrovna náladu někoho přepadnout, zmlátit, znásilnit a pak uškrtit a za rizikové známosti je každý sám odpovědný, i když je také hoden ochrany, protože jde o obecnou bezpečnost a jistě není myslitelné, aby mínění bylo takové - mohla nebo mohl to tušit, že když se zrovna vydá opuštěným parkem nebo ulicí, že může na někoho takového narazit a stát se snadnou obětí opilého či zdrogovaného člověka, nebo násilníka, který je zrovna v ráži. Jednou v tisku proběhla zpráva, že nějaký muž vydal inzerát na pronájem bytu pro studenta. Za bílého dne se jedna studentka prvního ročníku vydala na tu adresu, po předchozím telefonickém rozhovoru, aby se na podnájem podívala a byla v bytě napadena. Zachránila se skokem z okna. Proč se tam vydávala bez doprovodu, divili se lidé. No, z jednoduchého důvodu. Zrovna přijela, aby si zajistila ubytování, než začne první semestr. I když se policii daří pochytat násilníky a soudy rychle pracují, i když máme zákon na odškodnění oběti, přesto se nedaří stále vyřešit problém, jak eliminovat násilné trestné činy a odstrašit ty, kteří mají sklony je páchat anebo je páchají pod vlivem omamných látek. Že by to byl začarovaný kruh, z kterého nezná společnost jiné východisko, než zákony stanoveným způsobem prostě takového člověka umístit někam, odkud nemůže škodit? Nebo tlačit na obnovu absolutního trestu, když podle mínění společnosti na určité činy je i doživotní kriminál slabou náplastí?

Jste pro trest smrti?

Byly doby, kdy jsem horovala proti absolutnímu trestu a trvám a tom, že neřeší dost dobře příčinu páchání tak děsivých zločinů, které se odehrávají v naší zemi. Příčin může být celá řada a jistě by zaměstnala spoustu odborníků, aby je nejen odhalovaly, specifikovaly, ale také se lidé pokusili o jejich eliminaci dřív, než vznikne naléhavá společenská objednávka absolutní trest obnovit. Jinak se může stát, že skupiny mstitelů  vezmou spravedlnost do vlastních rukou a jen rozmnoží násilí a řady těch, kteří skončí ve vězení. Myslím, že se každý jen usměje, když podotknu, že vyspělá společnost by se měla především soustředit na etiku a přes její prizma zvažovat způsob, jak řešit problémy, které jsou v článku zmíněny. Je to sice určitý způsob, kterým by se mohlo mnoho lidí cítit omezováno ve svobodném rozhodování ve svém životě, protože přijetí etických pravidel je věc jedna a tlak na jejich dodržování ze strany společnosti je věc druhá. Je však naděje, že ti kteří nechtějí pochopit, a je jedno kdo, že se pravidla dodržovat musí a zejména špatné příklady táhnou, že si lidé zvyknou na řád, jako si zvykli na jeho neexistenci, v němž si mohou být alespoň, trochu jistí, že se ve chvíli nouze dovolají pomoci a poté i spravedlnosti oproti lhostejnosti a sobectví nebo obavy, že se dostanou jako svědci do nepříjemností, přeslechnou, že někdo volá o pomoc či raději ujedou od nehody, aniž zváží, že je lépe zavolat sanitku, než být odsouzen za neposkytnutí pomoci. Známe však i případy, kdy hrdinný zastánce byl zabit při ochraně napadené oběti. V každém případě, něco se musí stát, aby takové zločiny, jaký se stal naposledy v Jihlavě, byly řádně potrestány. Jste pro trest smrti?  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | středa 3.4.2013 5:27 | karma článku: 35,55 | přečteno: 4119x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!