Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Trest smrti nic neřeší. Je to jen pomsta. Řešení je izolace zločinců (třeba dle zásady 3x a dost)

Finanční hledisko také není důležité. Trestem smrti by se ušetřilo pár set tisíc ročně, což je pro stát to samé jako pro průměrnou rodinu pár haléřů

2 2
možnosti
VK

To není pravda, že nic neřeší. Ten popravený už nikdy nikoho nezabije! Čili statisticky vzato na ulici ubyde jeden potenciální vrah...

0 0
možnosti
Foto

Možná by bylo zajímavé zkusit najít univerzální odpověď, zda vykonaný doživotní trest ... není vlastně stejně "absolutním trestem" jako trest smrti a tedy v případě justičního omylu tedy srovnatelná mizerie :) Tím chci říct, že osobně neberu argument o justičním omylu anebo zneužitelnosti jako relevantní argument ... tohle se totiž objevuje pokaždé, když je tzv třeba ... a když to třeba není, tak se o tom taktně pomlčí :) byl bych pro zavedení trestu smrti jako nástroje na odstranění někoho, kdo se ze společnosti sám vyloučil. A myslím, že by se dala nastavit pravidla tak, že pravděpodobnost justičního omylu by se rovnala 0 ... nebo snad má někdo pochybnost o tom, kolik toho má na svědomí takový Brevik?

1 1
možnosti

Nelíbí se mi označení "trest smrti" a to ze dvou důvodů:

1. Pokud se jedná se o sociopatického sadistického zločince jde o odstranění škůdce, který by se vždy choval stejným způsobem.

2. Odsouzený sice zažije psychicky mučivé hodiny před popravou, ale většina prožívá dlouhou dobu (měsíce) trvající bolesti a stejný strach ze smrti.

1 0
možnosti
MK

Jsem pro trest smrti, z praktického hlediska. Je to čistý, trvalý a při dobrém způsobu i rychlý a levný způsob jak se zbavit těchto lidí ze společnosti bez starostí co s nimi.

3 1
možnosti
RH

s případnými justičními omyly se vyrovnáme jak?

1 1
možnosti
RH

Jsem proti trestu smrti. My tomu vrahovi život nedali a nemáme morální právo mu ho vzít. Máme však právo ho izolovat od společnosti klidně i doživotně. Pozůstalí potom mají právo na odškodnění. Takže, doživotní povinnost pracovat, i kdyby měl vyrábět ručně štěrk, v první řadě odškodnit pozůstalé po obětech a pak z toho, co zbyde, si bude sám financovat pobyt- jídlo, teplo, ostrahu....Pokud pracovat nebude, zemře hlady. Jeho volba a společnost tak nikdo nemůže vinit z nehumánního chování.

3 3
možnosti
MK

Nejsem si jist, zda manualní prací zločinec vydělá těch 30 000 měsíčně, kolik stojí stát jeho pobyt s ostrahou, navíc ostraha při práci bude ještě nákladnější a tak bychom měli pracovní tábory plné hlady umírajících zločinců.

1 1
možnosti
Foto

Vážená blogerko, Vaše poslední otázka má asi navolit diskusi, nicméně, otázka asi nikdy nebude vyřešena, vždy budou zastánci i odpůrci trestu smrti.

Osobně to vidím tak, že pokud by stát OPRAVDU garantoval, že jedinec, zasluhující v obecném povědomí trest smrti /t.j. pachatelé brutálních vražd/ už NIKDY nevylezl z kriminálu, kde by navíc jistě neměl pohodlíčko s psychologem, knězem, teplou stravu 3x denně atd., pak jsem proti trestu smrti.

7 0
možnosti