Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Jaké jsou to časy, jaká zkáza mravů?

Lihová aféra přinesla do naší společnosti průlomové rozhodnutí o prohibici, což pan prezident sepsul. Je na každém, aby zvážil, zda právem či neprávem. Jasné je, že celá věc přijde stát (potažmo nás, občany) na pěkné peníze a nepomůže, že někoho za to zavřou, až zčerná a zahodí od basy klíč. Nekvalitní potraviny na trhu, které mohou způsobit lidem zdravotní a tím i sociální újmu mají v důsledku dvě roviny - rovinu trestní a rovinu morální. A je dobré se zcela vážně i tou morální rovinou zabývat. Komunisté vytáhli do volebního boje s Ježíšem. Zase nic nepochopili, i když si vybrali citáty z Bible, o kterých si myslí, že jim mluví z duše. O morální rovině takových počinů ve světle novodobých dějin mám pochybnosti, ale je to můj názor. Jiným se to může líbit. Třeba ...       

Lihová aféra a snění ministra zdravotnictví

Letos se podzim opravdu vybarvil! Máme tu prohibici a Češi si dělají srandičky. Ne, že by nechápali vážnost situace. Kdo zaplatí ty škody, do kterých se započítává i mimořádné nasazení policie a celníků? Nic není zadarmo! Celou dobu se tu šetřilo, utahovaly se opasky, zvyšovaly daně, snižovala se valorizace důchodů ve prospěch vyrovnání schodků, a nyní před námi stojí otázka, na kolik nás přijde ta lihová aféra. České likérky posílají své zaměstnance na dovolenou, regály v obchodech se vyprazdňují, vývoz do zahraničí je zastaven a nikdo neví, co bude se zabaveným otráveným alkoholem a zda se neobjeví daleko větší množství (barely až cisterny), než se předpokládá, které též přijdou k likvidaci, a ta nebude pochopitelně též zadarmo. Pan ministr zdravotnictví je rád, že se omezí spotřeba alkoholu mezi lidem a možná též doufá, že po dobu částečné prohibice si lidé uvědomí škodlivost alkoholu a po té, co zcela vystřízliví, se dají na cestu částečné nebo i úplné abstinence, neboť zjistí, že se bez tvrdého alkoholu dá taky žít. Víra hory přenáší! Pane ministře, sněte dál.  


... Kolik to bude stát?

Ještě by nám pan ministr Kalousek měl ujasnit, jak se celá akce promítne na stavu státní pokladny, a zda nevymyslí novou daň, aby se případný schodek v rozpočtu nahradil (blíží se jednání o státním rozpočtu). Troufám si tvrdit, že to bude velmi drahé! Likérky i prodejci mohou zvažovat žaloby. Kromě toho se rozjedou trestní stíhání, obvinění, obžalování, soudní jednání a konečně i výkony trestů. To stojí také pěkné peníze.


Jak se k tomu postaví ministerstvo práce a sociálních věcí?

Mnoho lidí přijde o práci a většinou spadnou do sociální sítě. Nikdo neví, kolik lidí bude v budoucnu odkázáno na dlouhodobou léčbu z následků otravy, dá se očekávat, a to o tom nejsou pochybnosti, že se následky budou projevovat i v budoucnosti. A stát prostřednictvím dotčených orgánů se dal slyšet, že nikdo nemá nárok na odškodnění. I když si myslím, že takový razantní výrok nemá své opodstatnění a jistě lidé, kteří díky následkům otravy mají nyní i do budoucna sníženou možnost se uplatnit na pracovním trhu, se budou kompenzace domáhat žalobami. Závadný alkohol si koupili v dobré víře v jeho očekávanou kvalitu.


... a přijdou možná na řadu další potraviny

A pokud se tato bariéra mezi státem a občany jednou vyhranou žalobou prolomí, pak mohou následovat i další z požití nekvalitních potravin, kterých je na trhu také mnoho, jak nyní vysvítá z nejrůznějších šetření. A z regálů začnou mizet nekvalitní oleje, tuky z dovozu, uzeniny, které viděly maso z tryskáče, nekvalitní ovoce apod. A lidé začnou vařit na sádle, které bylo tak démonizováno a začnou uvažovat o domácí tradiční a střídmé stravě. Budou rozhodně bojovat za své zdraví více, než kdy v minulosti. 


Ještě, že je už konec září, říkám si ...

Už loni se vykládalo, že rok 2012 bude katastrofický a předpovídal se konec světa. Sice to tak nevidím, ale naši komunisté, jak je patrno, upadli do mesianistických nálad a k volbám míní vytáhnout s Ježíšem. Škoda, že si pořádně nenastudovali evangelia. I ti nešťastní zélóti s ním nepochodili. Podmínky, které nastavil, jsou tvrdé a nesmlouvavé. Sám řekl, že nepřinesl pokoj, ale meč. V jeho učení jde o hlubokou proměnu člověka (jak to vysvětloval Nikodémovi). Vytrhávání biblických výroků ze souvislostí je přinejmenším neúčinné a kontraproduktivní i úsměvné. 


Závěr

Staří latiníci by nad vším zvolali to své - jaké jsou to časy, jaká zkáza mravů! Ale ve světle dějin se nic nového neděje. Lidé jsou nenapravitelní, pokud nedostanou impuls k tomu, aby sami u sebe něco změnili, prohlédli své omyly a posunuli morální hranice k prospěchu kvality života po všech stránkách. Jenže k tomu nepřispěje žádná restrikce, zákazy, příkazy, omezování svobod, vyhrožování apod., ale dobrovolná vůle něco omezit, něčeho se zříci a od něčeho opustit. A takové poznání trvá hodně dlouhou, dobu a než přijde, tak za to lidé tvrdě zaplatí. Jak konečně víme z dějin, a proto se moc nesnažíme. Myslíme si - život je krátký, problémů mnoho a je potřeba přežít, byť v tom našem marasmu. Může být hůř … těžko říci, co se skrývá za tím – hůř. Možná tajné doufání, že se zkáza odkládá na neurčito.  

 

Autor: Irena Aghová | sobota 22.9.2012 3:18 | karma článku: 20,83 | přečteno: 1463x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...