Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O transformaci, transcendenci, imanenci a metamorfóze v současnosti.

Transformace označuje přeměnu, transcendence označuje přesah, překračování toho, co je bezprostředně dáno a opakem transcendence je imanence. S těmito pojmy běžně v naší mluvě nepracujeme, ale přesto čas od času s nimi počítáme.

Někteří lidé v současné krizi, která vyplývá ze světové koronavirové pandemie uvažují, jaký může tento stav ovlivnit lidské chování a tím se zabývají psychologové a psychiatři a zda se duchovní stav lidí začne měnit následkem změn ve světě. od ekonomického pohybu k politickému řešení a jak na tyto změny bude reagovat společnost, její sociální prvky např. rodiny) a jednotlivci, kteří mohou dospět k jinému náhledu na skutečnost, na dosavadní životní styl a přemýšlejí, co bude dál. Samozřejmě, že dál bude to, co lidé sami vnesou do myšlení a chování svého bezprostředního okolí, do širšího spektra společnosti a budou možná požadovat významné změny v životě ve státě a ve světě. Tento vnitřní pocit způsobuje neklid.

Důvodem toho neklidu je nejistota ve stabilitě hodnot, které byly dosud uznávány a na jejich stálosti byla postavena a jistota, že se ráno probudím a všechno bude stejné a stabilní jako včera, že mezilidské vztahy, které fungují v obvyklé rovině mravních hodnot nebo v zákonné úpravě se dají stejně ovládat chováním lidí, jednáním různých organizačních jednotek, jako jsou školy, zdravotní střediska, úřady městských částí, radnice apod. a konáním státu a jeho orgánů jako kdykoliv před tím. I na tyto složky státu a společnosti dopadá nutnost reagovat na nastalou situaci, kterou nemohou nějakým úředním rozhodnutím změnit. Některá tvrzení, že koronavirus je taková chřipečka, nebo chřipka, která se pravidelně objevuje a zase odchází. nebo že znamená strategii, za níž se cosi, co není vysloveno skrývá, vedou lidskou mysl k tomu, že žádných následných procesů není třeba a že se vlastně nic neděje a hlavně, že nejde o život, ale to je omyl, protože o život jde. a to nejen ve smyslu zhoršení zdraví a tím i ohrožení života, ale jde o jeho kvalitu v plném slova smyslu.    

Problémy, o kterých přemýšlíme a pozorujeme jejich vznik a rozšiřování působnosti na všechno, co tvoří současnou společnost společností, vyznávající mravní zákony, stát státem, právo právem a na kulturu, která je významnou součástí našeho života ve všech bodech její definice, a tím je myšlena i politická kultura, mediální kultura apod. jsou součástí pojmů, které jsme se pokusili definovat a jejich obsahu a rozsahu jejich působení. Byly už dávno vysloveny a pojmenovány, protože situace, v níž se nyní nacházíme není něčím novým, co by u ještě nebylo. Takže se definováním různých situací zabývali Řekové, Římané a též středověcí myslitelé a jejich systematické uvažování se přenesly do dalších společností, které následovaly a uznali je za platné či pravděpodobně využivatelné, pokud ovšem nebrzdily a nerozštěpovaly aktuální vývoj, v němž už fungoval jiný systém. 

Pojmy uvedené v nadpisu označují obdobný pohyb od jistého bodu k následujícímu, kromě imanence, která označuje stálost oproti transcendenci, širokému pojmu, který zahrnuje každodenní situaci, jako očekávání a z něho vyplývající naděje a obavy, které každodenní situaci přesahují a může být též metafyzickým tvrzením nadsmyslových skutečností. Metamorfóza je stav, v němž člověk nabývá nové podstaty proměnou, a s těmito projevy se setkáme v Ovidiově díle a v díle Lucia Apuleia "Zlatý osel". Imanence označuje to, co nepřesahuje, ale trvá, je obsaženo uvnitř – imanentní znamená v něčem obsažené, zahrnuté, označuje to, co nepřesahuje, nýbrž zůstává, trvá, je obsaženo uvnitř. Imanentní znamená v něčem obsažené, zahrnuté. Uvedené pojmy a jejich obsahy jsou dílem starověkých a středověkých literárních a duchovních osobností a jejich význam pro dnešní dobu přesahuje naší každodenní praxi, v níž je užíváme, ale nedefinujeme.

Jen ze slovníků a z odborné či duchovní literatury víme, že existují a mají svůj význam, který obvykle neřešíme ve smyslu, v jakém se zrodily, ale přitom je vnímáme jako fenomén, jehož působení lze sledovat nebo pociťovat, ale na současné vyjádření těchto stavů nemáme zatím jinou definici a obsah a asi bude zbytečné něco měnit, co bylo dávno vymyšleno a ničemu to nepřekáží. Samozřejmě, že nelze očekávat nějaké hromadné proměny, ale spíš drobné náznaky.

Co si o tom myslí lidé, kteří jsou stoupenci duchovních směrů a teologických nauk? Možná sledují možnou změnu v lidském chování, které reaguje na nastalé výzvy, které manifestuje situace. Někteří se cítí ochuzeni o účast na kultu, jiní zase rozjímají nad Písmem a hledají odpovědi na své otázky a možná, že poprvé. Jiní zase hledají znaky transformace člověka, směřující do proměny či přechodu do budoucí doby, v níž doufá a hledá její znamení, které by se mělo promítat ve fyzických pocitech a následně duchovních a v konci vytvořit nového člověka a toto doufání není žádnou novinkou, ale historickou skutečností.   

Na závěr: v této neurotické době, která je naprosto pochopitelná smysly, je trochu nadstardní vydávat do společnosti impulsy, které mají možná jiná a skrytá opodstatnění a vyvolávají spory, které se medializují a nikdo z nás nemá možnost je zklidnit. Lidem to jen ubližuje, protože každý nebo mnohý nyní má právo v klidu své postoje promýšlet, co bude dál s jeho firmou, rodinou, mezilidskými vztahy a prací, která ho živí a současně jí podporuje své nejbližší. To jsou opravdu velké starosti, které vycházejí z pocitů odpovědnosti, lásky a sounáležitosti mezi lidmi.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | středa 20.5.2020 8:04 | karma článku: 13,21 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...