Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nedůvěra vládě: Možné příčiny a následky pro občany

Lidé jsou unaveni problémy ve vládě a je jasné, že už dlouhou dobu vláda téměř nikoho nezastupuje. Zřejmě došlo k trapnému omylu. Lidé zvolili ty politické síly, které slibovaly, že potřou korupci, že provedou potřebné reformy, že ubrání českou ekonomiku před krizí, která zmítala Řeckem. Dnes se dokážeme dovtípit, že to nebyl ani zdaleka problém naší země.

Reformy může představit vláda, která má autoritu u občanů

Důležitá je autorita státních orgánů, což předpokládá, že volení zástupci se budou chovat  tak, aby si jich lidé mohli považovat a důvěřovali jejich práci i tomu, že budou své programy, s kterými vstoupili do voleb,  naplňovat po své volební období a po skončení mandátu  bude moci další politická reprezentace, zvolená ve svobodných volbách pokračovat v rozjetých reformách a přitom naplňovat své vize, s kterými vstupovala do voleb. Z politických ambicí by se neměla stát touha po vlastním sebeuspokojování a ještě hůře, sebeobohacování. A vládní garnitura, která je nyní u moci, slíbila, že omezí korupci, po čemž veřejnost volala, protože korupce ohrožuje samé základy demokracie a to si lidé velmi dobře uvědomují. Chtěli, aby v zemi byla slušnost, aby se neprohlubovaly dramaticky sociální rozdíly, aby lidé mohli důstojně žít a pracovat, budovat svůj soukromý život podle svého uvážení a rozhodovat se v horizontu několika let o svém životě. To je přeci normální ve vyspělé společnosti, za jakou je stále možné českou společnost počítat. Všechny rezorty jsou nyní, za krátkou dobu destabilizované a vláda směřuje ke svému konci.

Pokles životní úrovně za příslib zlepšení chodu země

Během několika málo měsíců se mnoha domácnostem změnil chod života. Jsem přesvědčená o tom, a myslím, že jsem se už i v minulosti zmínila o problému, že reformy byly špatně představeny veřejnosti. Samozřejmě, že nikdo nemůže očekávat, že bude lid jásat, když se mu vybaví skutečnost, že poklesne v rodinách příjem a naopak, že hrozí zdražování základních potravin čarováním s DPH. Myslím, že v projevech vládních činitelů bylo hodně arogance a projevené neúcty k lidem, protože lidé nejsou zvědaví na to, aby se jim předvádělo divadlo, a nejsou také tak hloupí, aby si nedokázali každou chybu, skandál či opomenutí vlády spočítat na koruny. Samozřejmě, že lidé vědí, že obecně situace na trhu není jen problém České republiky a že musí počítat s pohybem cen na trhu energií, zdravotnictví, poskytování sociálních služeb apod. Jenomže, podle mého názoru, došlo k tak razantnímu nástupu změn, které znásobily tlak na dosavadní způsob hospodaření rodin, že se lidem začaly „prázdnit peněženky“. A jen pošetilec si může myslet, že lidé sklopí hlavu a jako ovce přijmou takovou situaci. Ale že by stát razantně ušetřil a byl jen náznak, že je státní pokladna stabilizována, o tom jsme žádné hlášení neslyšeli. Spíš naopak. Místo toho vláda, upadla do těžké krize. V tak malé zemi, jakým je Česko je to situace velmi povážlivá a každý chápe, že se z ní budeme dlouho vyhrabávat. Ono to není jen tak demontovat kdo co, když ale není připravenost, odborná i volní, udělat ze starého stroje, který už skřípal nový a funkční. Na to nestačí jen vládní program, ale zdatné úřednictvo, které je schopné takový úkol splnit.

Zázrak se nečekal, ale zlepšení ano

Strana Věcí veřejných zřejmě chtěla představit jiný typ politiky, než kteří občané očekávali a její vystupování bylo více než nezvyklé. Ale lidé chtějí výsledky.  Samozřejmě, že neočekávali, že se stane bůhví jaký zázrak. Ale lidé nic jiného nechtějí, než aby naše země prosperovala ve všech směrech. To závisí také na růstu veřejného bohatství, na efektivním hospodaření s veřejnými prostředky, na budování státu i na rozumné a uvážlivé politice, jejímž jediným cílem je zabránit ohrožování stability země, občanských práv a svobod, omezování vlivů, které poškozují národní hospodářství a zemi v očích mezinárodního společenství. Ale to se nekonalo. Ale s nástupem nových ministrů, došlo k propouštění lidí, kteří delší dobu pracovali na některých úkolech, nedá se očekávat, že ti noví budou schopni obnovit bezporuchový chod úřadů. A jestliže mnoho lidí v této zemi pracuje na úřadech a je beze všeho vržena do nezaměstnanosti, pak se nemůže nic ušetřit a ani zlepšit, naopak dojde k poklesu kupní síly a destabilizaci trhu práce, když poptávka převyšuje nabídku a navíc volná místa, která se nabízejí, nejsou pro mnoho lidí přijatelná, protože jde ve valné většině o IT specialisty a jiné názvy pracovních pozic, pod kterými si kde kdo ani neumí představit, o jaké pracovní zařazení vlastně jde a co si má pod tím vyložit. Rozhodně lidé, kteří jsou v letech a pečují o staré rodiče anebo živí studenty, se nebudou bůhví kam stěhovat za prací, protože i to stěhování stojí mnoho peněz, které nemohou, jako nezaměstnaní, a to ještě s vyhlídkou, že budou delší dobu brát příspěvky, pozvolna klesající, vynaložit. Je třeba takovou situaci vidět ze sociálního pohledu a ne z pohledu čistě naplnění účelového cíle, „je třeba šetřit“. Lidé ví, že stát musí šetřit, ale rozhodně ne na nich tak, aby je srazil na kolena  A tak se většina lidí nyní cítí a proto tento způsob řízení země odmítá.

A nejhorší na tom je, že v příštích volbách si nové strany ani neškrtnou a účast voličů bude nízká. To je to jediné, co můžeme považovat za výsledek několikaměsíčních problémů, do kterých byli všichni občané bezostyšně zataženi.

Přidávám krásnou nahrávku naší hymny. Vždycky mne ta píseň dojme.

http://denceskestatnosti.vlada.cz/mp3/01_Orchestr-Narodniho-divadla_dirigent-Jiri-Belohlavek_2008.mp3

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 6.6.2011 22:03 | karma článku: 20,30 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!