Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

NagyGate: Obrana společnosti proti morálnímu úpadku je prioritou

Den ze dne se dočítáme nové skutečnosti o aféře, která nejen hýbe Českem, ale také Evropou. A všichni se "úpřimně" diví. Já ne! Evropa je přeci jenom taková dědina, v které se nic neutají a každý musí k té ostudě něco přidat. I když se tomu hodně lidí brání, všichni, bez ohledu na národnost a barvu kůže, na politickou příslušnost a náboženskou příslušnost, jsou evropští občané. A co se děje jednomu, děje se všem. Teprve dnes se potvrzuje tato stará pravda. Je škoda, že jsou to právě ostudy, které lidi nejvíce stmelují k vyslovování názorů, produkci výtvarného a hudebního umění i sáhodlouhých prorockých článků, tepajících nešťastníky, přibité na pranýř veřejného mínění. Protože zatím nikdo není odsouzen, platí presumpce neviny a tuto výsadu si musíme chránit, protože nikdo neví dne ani hodiny ...

Dobře že ODS opustila od omluvy

Nápad pana senátora Přemysla Sobotky, aby se ODS omluvila ústy pana Nečase, byl skutečně kuriózní a jistě to nebyl záchvat mravní sebereflexe. Ona se ODS vůbec ráda pořád omlouvá. Nedávno, když byl ještě pan Nečas pevný v kramflecích, se omlouval za vyhnání Němců po skončení II. světové války na své státní návštěvě u našich sousedů. A to navzdory tomu, že si to národ nepřeje. Protože to není v poloze lidského mravního cítění, ale je to citlivá politická otázka, která by nemusela nikdy existovat, kdyby se do problému stále od revoluce nevrtalo. Takové záležitosti, zvláště z úst představitelů státu, národ nelibě nese, zvláště, když příslušné právní dokumenty, které souhrnně nazýváme Benešovy dekrety, jsou stále součástí našeho platného právního řádu. Ale vraťme se k omluvě, navrhované panem Přemyslem Sobotkou. Stačilo by, kdyby v tom náhlém hnutí mysli se politici postarali, aby se vrátily do veřejného rozpočtu peníze, které byly promarněny neúspěšnými projekty, jež byly vynaloženy na tzv. reformu a jiné zbytečné "vize" a napravili všechna pochybení při hospodaření s veřejnými prostředky na realizaci nyní zpochybněných veřejných zakázek a dotací z EU. Nestačí jen plnit vězení, protože to jsou další výdaje z rozpočtu.

... zrušení zbytečných zákonů, ale i takových, kde hrozí nespravedlivá újma

Dále by bylo vhodné, kdyby se zrušily zbytečné zákony anebo též takové, při nichž mohou občané České republiky dojít nevinně k újmě nesprávným rozhodnutím příslušného státního orgánu, jako je například zákon o adopcích (dobře si ho prostudujte) nebo o exekutorech a napravit nespravedlivá rozhodnutí vůči těm, kteří se cítí být poškozeni. Tací lidé by měli mít šanci rozsudkem soudu se dovolat spravedlnosti proti nezákonným postupům státních orgánů.  Z  Listiny základních práv a svobod: "Kdo tvrdí, že byl na svých právech zkrácen rozhodnutím orgánu veřejné správy, může se obrátit na soud, aby přezkoumal zákonnost takového rozhodnutí, nestanoví-li zákon jinak. Z pravomoci soudu však nesmí být vyloučeno přezkoumávání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod." Podmínky a podrobnosti tohoto práva jsou podle odst. 4 ponechány zákonné úpravě. Mnoho lidí se dalo odradit od soudního postupu při řešení problémů, protože se nejen zdražily soudní poplatky, ale mnozí by byli závislí na odborné pomoci advokátů a to nemají dost prostředků. Tak se na běhání za spravedlností a snížení hmotné i nehmotné újmy vykašlali a tím situaci zhoršili, že se nebránili. Protože rozsudek ve prospěch nápravy křivd a hmotné a nehmotné újmy by mohl být použit na analogické případy, kterých nebude málo. Zvláště v sociální oblasti, která stále zůstává zanedbávána.  


Negativní morální dopad v lidech dlouho přetrvává

Od politické elity se očekává, že bude příkladem lidem a její chování bude mít příznivý dopad na celou společnost. Jestli mne chcete odkázat do říše snů, pak zabrzděte. Lidé, zvoleni ve svobodných volbách, mají mít nejen odborné, ale i morální předpoklady k výkonu své funkce, a pokud je nemají, ač si myslí opak, působí negativně na společnost. Podle mého názoru nestačí jen lustrační osvědčení, aby člověk mohl vykonávat nějakou funkci, dokonce ani bezpečnostní prověrka, ale také psychologické vyšetření pro výkon tak náročné funkce, jakou je činnost politika, a čím déle je ve funkci, tím by se měl pohovor častěji opakovat. Není to nic ponižujícího! Lidé, kteří vykonávají stresová povolání a jsou vystaveni dlouhotrvajícímu tlaku, by měli takových služeb využívat dříve, než nastane proces pomalého vyhoření, což může mít velmi vážné důsledky i na činnost, kterou vykonává, třeba ve ztrátě sebekontroly nebo špatného sebehodnocení. Znáte přeci to úsloví - to co je nahoře, je také dole. Není normální páchat zlo, je normální se ctnostně chovat. Protože i takový politik, který začíná svou kariéru, si musí uvědomit, že své křeslo neuhájí, pokud nebude schopen ukočírovat sám sebe. A to je případ NagyGate, pro takové příklady, jak vyšitý. V kauze NagyGate najdeme tolik negativních prvků, že by to stálo za odborné posouzení psychoanalytika. A přitom se najdou i názory - to není jen u nás, to je všude, s tím se asi nic nenadělá. Od zneužívání výlučného postavení ve funkci vůči podřízeným na pracovišti až po zdařilý pokus o rozvrácení rodiny a následkem těch všech, na první pohled neřestí, až po pád vlády, což má na celou společnost tragický dopad a mohou být poškozeni i jednotlivci, pokud přestane fungovat některý z řídících procesů vrcholných orgánů státní správy.

... rozvrat rodinného zázemí u politiků má vážné následky

Nejsem pro kult rodiny, jaký se pěstoval svého času v Americe a ukázal se jako pokrytecký. Ale rozhodně, neuspokojivé rodinná zázemí a nevěry v politických kruzích, následné rozpady manželství a uzavírání sňatků s milenkami, nejsou jen věcí zúčastněných osob. Politici, kteří řídí stát, se nemohou chovat jako tzv. celebrity, u kterých jsem jaksi ztratila přehled, kdo je komu nevěrný a kdo se ke komu vrací nebo kdo koho zase odklopl. I když je to těžké žít s člověkem, který zastává veřejnou činnost, vážím si žen, které i přes tu tíhu, kterou berou na sebe spolu s manželem, dokáží mu stát po boku, i když není nic příjemného být pod drobnohledem bulváru nebo tisku. On je to takový dobrý příklad, pro manželky policistů, vojáků, diplomatů a jiných profesí a manželé by jim měli vynahrazovat jistou újmu alespoň tak, že je nebudou zahanbovat příležitostnými nebo dlouhotrvajícími mimomaželskými vztahy, navíc se zadanou osobou.


A na závěr?

I když už delší dobu mnoha lidem není zrovna lehko, ať z finančních důvodů, zdravotních nebo rodinných, či pracovních, je dobré si uvědomit, že postoje každého z nás v mezních situacích nejsou jen naší soukromou záležitostí, ale podporují v tom kladném případě nebo ničí v tom záporném případě obecné lidské hodnoty, na kterých stojí a padá společnost. Stále voláme po morálních hodnotách, ale je třeba je nejen definovat, ale uvědomovat si, co znamenají ve své podstatě a také, zda jsme schopni je sami pěstovat v ovzduší, které s obecnou mravností nemá nic společného. Lidé, kteří ve sněmovně hlasují pro zákony, se diví, že je mají dodržovat. Rozhodně se nevyznačují žádnou pokorou, úctou ke své práci a k lidem, kteří je zvolili a arogance nezná už ani mezí. Jestli to chceme dotáhnout do lepších časů, začněme s tím, co považujeme za morální a co je už za hranicemi morálky, protože tyto úvahy se nenesou nikdy " ze shora", ale zdola. V tom je to kouzlo moci lidí, kteří nutí ty druhé, aby se chovali, jednali a konali tak, jak je to považováno za slušné, mravné a žádoucí pro rozvoj společnosti a výchovu nových  generací. A to je věc k hlubokému zamyšlení!        

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 4.7.2013 5:25 | karma článku: 21,36 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!