Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj bližní: Část 2. Bože, neprosím tě ani o chudobu ani o bohatství

V knize Přísloví je psáno:"Bože, neprosím tě ani o chudobu ani o bohatství. Prosím tě o to, co k životu potřebuji". Jak se bojíme žádat o takové věci! Bojíme se proto, že nevíme, vlivem tlaku svého prostředí, které ovládá politika a filozofie trhu i svým způsobem pojem moderní kultury, co skutečně potřebujeme. Neví to ani náš bližní, který má představy o svých potřebách v souladu s tím, co předpokládá určitá společenská vrstva, ke které chce patřit, aby mohl ovládat prostředky ve vyšší míře, než ostatní, ktří na ně nedosahují a "měl se líp".

Už staří Řekové hovořili o přiměřenosti ...

je těžké však pochopit, u koho co znamená přiměřenost ve smyslu filozofickém, tedy dosahování štěstí a ve smyslu pragmatickém a sebezáchovném, tedy nastavení vlastního standardu a vlastních představ o jeho výši i prostředků k dosahování. Ano, hovoří k nám věky, hovoří k nám přes prisma lidského poznání a moudrosti, poznání dosahování štěstí a blaženosti, tedy cílů. který v naší moderní společnosti vymizel a byl nahrazen hmotným zájmem. Já bych to, podle svého soudu, neodsuzovala. Samozřejmě, že extrémní chamtivost a bezohledně volené prostředky k dosahování bohatství poškozuje nesmírně mravně i hmotně společnost. Postihuje ji v sociálním ohledu a nastavuje mocenské parametry, které rozdělují politicky i lidsky celek. Jsou lidé, kteří nemají potřebu se interesovat do prostředí " kde to žije", protože nechtějí dát v šanc vlastní čest, důstojnost a vnitřní klid dosahování zájmů svého okolí a nemají potřebu riskovat důsledky příliš velkých vzletů a tvrdých pádů, které fatálně postihnou jejich život až dokonce. Tedy spíš o přiměřenosti uvažují ve smyslu svého způsobu života.

Horší je, když se sejdou dva lidé ...

s různými představami o životním standardu. Jeden, navyklý skromnosti a přiměřenosti a druhý navyklý nadměrnému životnímu standardu. Předpokládajme, že mají životní moudrost, a pak "zprůměrují" své potřeby tak, aby sloužili svému štěstí a životní pohodě bez vyhlídky na problémy a nebo moudrost nemají a ten, kdo dosud žil skromně a přiměřeně, přivykne  bohatsví a touží po stále vyšším a vyšším standardu, zatímco ten druhý již poznal jistou míru účelnosti hmotných prostředků a rozhoduje se lépe, co potřebuje a co nepotřebuje ke štěstí a "bezstarostnému" životu v tom smyslu, že ho nezaskočí žádné vnější nastalé okolnosti. Kdo z nich více mrhá penězi? Odpovím si sama na tuto otázku - ten první. A kdo z nich je blíže k chudobě? Znovu si odpovím - ten první.

Rodiny rozdělují peníze, falešné představy o potřebě a nesoulad v potřebách

Kdyby nebylo mého poznání, co z běžných a kdysi veselých a spokojených lidí udělaly představy o potřebě peněz a co udělala závist jednoho k druhému, nepsala bych tuto úvahu. Ještě za totality se seznámili dva na inzerát. Poměrně vyhraněné osobnosti, oba vzdělaní lidé. V manželství se jim narodil syn, velmi nadaný, a tak se se oba snažili, aby se mu dostalo slušného vzdělání po všech stránkách, protože rozumně uvážili, že i když dítě má na určitý obor nadání, je třeba mu otevřít svět a poskytnout mu poznání i v jiných věcech života pro získání moudrosti. Po roce 1989 se změnily vlastnické poměry, došlo k restitucím a rodinný majetek, který vlastnila rodina muže, se velmi rozmnožil. V restituci dostali zpět velkou vilu, do které se nastěhovali z třípokojového panelového bytu. Zatímco muž byl tzv. "chudý v duchu", tedy nějak s ním nabytý majetek neotřásl, s jeho paní to udělalo hotové divy. A tak, po vzoru všech "bohatých a úspěšných", jejichž poměry a životopisy četla v příslušně laděných časopisech, zcela změnila své postoje. Bylo zajímavé, co to udělalo z jejich synem! Ten mezitím studoval v Americe svůj zajímavý obor a na studia si vydělával prací. Publikováním a vyučováním. Neměl žádnou potřebu žít nad poměry, protože byl zcela ponořen do své vědy a žil skromně proto, že neměl čas se starat o "zbytečné věci", jak pravil. Sféry, v kterých žila tato trojice, se rozdělily a začaly konflikty. Rodičům se nelíbilo, že člověk jeho formátu chodí oblečený jako "vandrák" a zbytečně provokuje, protože je přeci důležité dávat na jevo, co jsem, co mám a co si můžu dovolit! Do rodiny přišla nespokojenost, odlišné představy a nakonec i hádky, které vyvrcholily tím, že se syn oženil do "chudé rodiny". Ještě něco však přišlo - pýcha, která většinou zkalí rozum. A do těch sporů a neutěšených poměrů jednoho večera přišla zlá nemoc. Muž si nahmatal bulku na krku a vyvinula se z toho těžká forma rakoviny ústní dutiny. Vztahy byly tak narušené, že úzkost z nemoci, jejich následků a prognózy nevyléčitelnosti zvyšovalo i osamocení, do kterého se každý z nich dostal. Do roka zemřel. Syn odmítnul dědictví a veškerý majetek přišel jeho matce. Nedávno jsem ji potkala a chvíli jsme spolu hovořily. Svěřila mi, že se ji podařilo navázat ze synem kontakty, ale jinak je osamělá a zatrpklá žena, která hledá útěchu a nenachází ji.

Jistě, že takových případů je víc, ale také je mnoho případů, kdy se lidé cítí šťastni, když naplní své potřeby a moudře s nimi žijí, protože neztratili vztah k obyčejnému způsobu života. Citát z knihy přísloví tedy znamená? Nedostatek je stejně pro život nepříznivý jako nadbytek. Je však otázka, co každý z nás považuje za nedostatek a co za nadbytek. V tom si každý musí poradit sám a nahlédnout do svého nitra, připustit si, že nikdo tu není věčně a že život máme pro mnoho jiných věcí, než je utrpení, bolest, nemoci a těžké ztráty. Má být šťastný v mezích, které si konečně i určujeme sami ...

 

Autor: Irena Aghová | sobota 21.1.2012 8:57 | karma článku: 26,96 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...