Moje domácí kuchyně: Polévky - 3. Z německé tradiční kuchyně
Základní zeleninový vývar
Základní zeleninový vývar je vynikající jako základ k polévkám nebo i k dalšímu vaření zeleninových jídel či k přípravě omáček. Samozřejmě, že se dá koupit, do horké vody lze hodit kostku zeleninové knorr-ky, ale přeci jenom ten domácí má úplně jinou chuť a není tak slaný, pokud ho ovšem nepřesolíte. V zeleninovém vývaru připravuji obvykle luštěniny, podlévám jím dušené hovězí maso a také přidávám jako podlívku při pečení kuřete. Než začnu v sobotu ráno cokoliv připravovat k vaření, jako první si udělám zeleninový vývar. A nebo masový vývar, to podle toho, co míním vařit. Zbytky vývaru nikdy nedávám do lednice. Spíš se snažím dělat takové množství, o kterém vím, že je spotřebuji.
Ingredience
Množství
250 g Pórek
400 g Mrkev
1 ks Petržel kořenová
1 palice Fenykl (cca 250 g)
500 g Celer
1 velký Cibule
2 palice Česnek
1 ks Petržel
1 list Bobkový list
Špetka Tymián
5 kuliček Pepře
2 kuličky Jalovcové bobule
Sůl podle chuti
Příprava
Zeleninu pečlivě omyji a očistím a pórek a mrkev nakrájím na kroužky, celer a petržel na větší kostky. Fenykl zbavím stonku a nakrájím ho na hrubé plátky. Cibuli a česnek překrojím na polovinu, to znamená, každý stroužek česneku překrojím. Pak všechnu takto připravenou zeleninu smíchám a přidám koření a vše dám vařit do dvou litrů vody a vařím na mírném ohni 30 minut. Pak vývar přecedím, osolím, ale pokud v tomto vývaru budu namáčet a vařit luštěniny, pak vývar nesolím. Zeleninu, kterou jsem použila k vaření vývaru dál nepoužiji pokud ovšem nevařím zeleninovou polévku. V tom případě ji vložím do vývaru a pokračuji v přípravě polévky. Zeleninový vývar je vynikající pro vegetariánské polévky. Pro nemocné nebo rekonvalescenty je tento vývar pravým dobrodiním, protože je lehký a obsahuje důležité látky, které ingredience obsahují. Pokud má někdo problém s česnekem, je lépe ho tam nedávat anebo dát jen malé množství.
Česneková polévka ze zeleninového vývaru
Také jsem zkoušela udělat ze zeleninového vývaru oukrop, nebo-li česnečku a povedl se výborně. Vařené brambory, které jsou nezbytné do oukropu, jsem uvařila zvlášť. Česneku jsem dala do polévky méně, ale pak jsem ho utřela čerstvý a dala na dno talíře a zalila polévkou. A přidala smažené, nakrájené a na másle osmažené houstičky. Pro gurmány houstičky prosypu kořením a pak je smažím.
Bramborová přísada do polévek a k masu
Tento pokrm pochází z tradiční německé kuchyně a je základem k přípravě pokrmů z brambor, čirých polévek, používá se samozřejmě k přípravě vegetariánských polévek, je přílohou k dušenému masu.
Ingredience
Množství
750 g brambory
1 / 4 kořenu Celer
1 celý Pórek
2 velké Mrkve
1 l Zeleninového vývaru (instantní nebo domácí)
1 / 4 St Bobkový list
1 špetka Sůl
1 lžíce Petrželky, nasekané
1 lžíce Máslo
Příprava:
Zeleninu omyji a brambory, celer a mrkev oloupu a opět opláchnu pod tekoucí vodou. Všechnu zeleninu nakrájím na kostičky, ale pórek nakrájím na kolečka. Zeleninu dám do hrnce, zaliji zeleninovým vývarem, přidám bobkový list a pod pokličkou dusím 20 minut. Když brambory nasáknout zeleninový vývar, začnou být měkké. Před podáváním nakrájím na pokrm slabé plátky másla a posypu petrželkou.
Klasická kuřecí polévka
Tato polévka je nesmírně posilující a hodí se velmi dobře na sváteční stůl.
Ingredience
Množství
4 ks Kuřecí prsní řízek
4 ks Kuřecí stehýnka
Sůl
1 kulička Pepře
1 list Vavřín
2 ks hřebíčku
2 ks cibule
500 g hovězího masa na polévku
1 ks Pórek
4 ks Mrkev
1 / 2 Celer
1 svazek petrželky
1 špetka Muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
Příprava
Do hrnce nejdříve vložím hovězí maso a zaliji vodou v takovém množství, aby v něm plavalo, a přivedu k varu. Až se vaří, tak teprve přidám hřebíček a bobkový list. A vařím 45 minut. A posléze přidám kuřecí droby a zmírním oheň. Pak přidám kuřecí stehýnka, přidám vodu a opět vařím 45 minut. Pak vyndám maso, oberu a nakrájím a do vývaru přidám cibuli ve slupce a přidám kuřecí prsa a dusím je. Po dvaceti minutách vyndám kuřecí prsa, nakrájím je na kostičky a dám na talíř. Pak přidám část nakrájené zeleniny a vařím ji dvacet minut, a jakmile je měkká, tak ji z vývaru odstraním. Zelenou petrželku vezmu za stonky a lístky nechám povařit ve vývaru a pak ji vytáhnu. Vývar přeliji přes čisté plátno do jiného hrnce, nakrájený zbytek zeleniny a nechám ji ve vývaru povařit asi 15 minut. Pak přidám kousky masa, polévku zamíchám a ochutím solí a muškátovým oříškem. Samozřejmě, že tato polévka je časově dost náročná, ale vynikající. Můžeme pak přidat vhodnou zavářku, já dělám do ní krupicové noky, které do vývaru zavařuji ještě před tím, než dám muškátový oříšek. Ten by se neměl vařit, jinak zhořkne.
Přeji vám dobrou chuť. Určitě přijdete na to, jako variace na uvedené recepty můžete vymyslet. S tím jsem si téměř jistá.
Irena Aghová
Stát a právo.
Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl.
Irena Aghová
Antičtí Řekové besedují o lásce.
Platonovo dílo Symposion (zřejmě míněna hostina bohů) je snad nejpozoruhodnější mezi těmi dialogy, které směřují ke štěstí, blaženosti, dobrému životu pro jedince a též obec. Jde o dosažení šťastného života skrze vědění.
Irena Aghová
Antičtí Řekové si vyprávějí o Atlantidě.
Jedno z nejpozoruhodnějších vyprávění z Platónových. spisů patří mezi důkazy o existenci Atlantidy. A pokud to někdo neuznává, přesto je to krásný příběh.
Irena Aghová
Depresivní doba má své příčiny a oběti.
Říká se, že žijeme v době informací a ty kolem nás víří jako zrovna drhané peří v náhle zvednutém větru, a to peří přistává všude, lidem na oděv, do vlasů, do mysli, do stromů a na střechy domů .
Irena Aghová
Kam všichni odešli - část druhá.
Občas je dobré přeskládat knihovnu a oprášit knihy, které byly někým zastrčené v druhé řadě. A najednou se vrátí chvíle, na které dnes už nemyslíte, protože přišla jiná doba - bez poezie. Vzpomínka na brněnské básníky.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad
Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...
Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico
Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...
SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem
V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...
KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby
Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...
Pronájem bytu 3+kk v Plané nad Lužnicí
Okružní, Planá nad Lužnicí - Strkov, okres Tábor
15 000 Kč/měsíc
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016