Menu na sobotu a neděli: Světíme dny odpočinku delikátním jídlem
Hovězí je in a kdo rád vaří, ten se má ...
Všimla jsem si, že si lidé odvykli jíst hovězí maso a dělají opravdu chybu. Jednak si podlamují zdraví a jednak se připravují o báječné chutě z vynikajících meníček, které jsou nebo spíš mohly být tradicí naší kuchyně. I když současné dívky a mladé dámy nepovažují vaření za nutnou záležitost, chtěla bych je jemně upozornit, že vaření je dovednost, kterou jen tak někdo neovládá. Není to jen o tom, že se něco plácne do kastrolu a ono to nějak dopadne. Je to hra smyslů a také jisté jemnosti při zpracovávání potravin a poslední dobrou se mi zdá, že se čím dál více mužů pyšní kuchařským uměním a dokonce si vytvořili vlastní zajímavý styl. Muži si rádi hrají a v historii vaření mají své místo. Dokonce tím, že jsou i vynálezci kuchyňských potřeb, nástrojů a přístrojů, můžeme dovodit, že se k vaření nemínili nikdy otáčet zády a já věřím tomu, že kdyby je historie tak často nenavlékala do uniforem, že by dokázali opanovat i kuchyni. Sláva jim, protože jejich jídla jsou báječná a velmi pestrá.
Nuže, vraťme se k hovězímu masu
Hovězí pečeně se sardelemi
Jedním z vynikajících jídel, které se vařily pro sváteční dny, jsou hovězí pečeně. Mám k dispozici zajímavý recept, který jistě přijde vhod. Hovězí maso nejdříve uvařte v polévce. Pak jej vyndejte a rozkrájejte je na plátky. Opatrně, aby se vám nerozpadlo. Připravte si kastrol, který dobře vymastěte máslem, do něho dejte upraženou cibuli, sekanou petrželku a pár sardelí. Maso trochu posolte a posypejte ho cibulí, zelenou petrželí a vložte na něho sardele. Podlijte ho kyselou smetanou a nechejte hodinu a půl v troubě péct. Upečené maso pak vložte na mísu. přeceďte na něho šťávu a ozdobte na čtvrtky nakrájeným citrónem. A k tomu podávejte ubrouskový knedlík.
Hovězí pečeně s uzeným jazykem
Hovězí maso z kýty lehce rozklepejte. Pak nakrájete na menší klínky uzený jazyk, slaninu, mrkev a kyselé okurky. Úzkým špičatým nožem nařízněte otvory v mase a do nich střídavě zastrkujte klínky z uzeného jazyka. Pokud chcete dodat masu lepší chuť, nařezejte klínky i z dušených hříbků nebo žampiónů a vkládejte je střídavě do otvorů s ostatními ingrediencemi. Až je maso dobře protknuté všemi přísadami, tak ho jemně prosolte a posypte majoránkou. V kastrolu, kde budete maso dusit, rozehřejte kousek pěkné slaniny s máslem a dejte maso napřed opéci, pak podlévejte polévkou, přidejte několik kapeck citrónové šťávy a zakryjte poklicí. Maso duste do měkka. Zatím v hrnečku rozmíchejte ve studené vodě lžíci mouky a až udušené maso vyndáte z hrnce, zalijte tím štávu, přidejte trochu vína a nechejte znovu povařit. Maso pak pokrájete na pěkné. úhledné kousky, urovnejte je na mísu a nalijte na něho omáčku. K tomu je vynikající rizoto nebo vařený krupicový závin.
Bavorská pečeně
Maso z hovězí kýty poklepejte, potřete potlučeným kořením, solí a dejte do hliněné nádoby, polijte octem, posypte hojně posekanou cibulí, zatížte ho a nechejte tak tři dny v chladném místě. Pak maso upečte na slanině a podlévejte bílým vínem. Měkké maso vyndejte, zaprašte šťávu moukou, zalijte bílým vínem a nechejte povařit. Pak šťávu přeceďte, přidejte kousek páleného cukru, jemně posekané citronové kůry. oprané rozinky, na nudličky nakríjené mandle, lžíci slivovice nebo třešňovky a podle chuti oslaďte. Tak tohle bych rozhodně svěřila mužům. Tato pečeně musí mít opravdu říz.
Uherská pečeně
Do rozpuštěného sádla dejte osmažit pokrájenou cibuli (na 1 kg masa 4 cibule do které se nasype paprika). Hovězí maso pokrájejte na kostky, pak ho posolte, pokmínujte a dejte dusit na cibuli. Pokud je třeba podlijte ho polévkou, přidejte trochu rozetřeného česneku a tlučeného jalovce. Až je maso udušené, seberte tuk, zaprašte šťávu moukou, ještě ponechejte na osmahnutí, potom podlijte polévkou. A6 povaří, podávejte na stůl. A doporučuji vřele dá k masu dusit i malé brambory.
Svíčková pečeně v máslovém těstě
Tak tento recept je složitější, ale rozhodně se jím blýsknete. Takže si nejdříve připravíme nadívanou svíčkovou. Maso pečlivě očistěte a protákejte opatrně slaninou.
Dále si připravte nádivku:
1/4 kg vepřového a 1/4 kg telecího masa, odřezané maso se svíčkové, jednu namočenou žemli semelte na stroji a dejte do mísy. K tomu přidejte dvě celá vějce, 5 dkg rozheátého másla, dušené a nakrájené hříbky. trochu sekané zelené petrželky, sůl, pepř. 3 lžíce kyselé smetany a vše dobře promíchejte.
A pokračujeme:
Nařízněte svíčkovou po délce tak, aby zůstala celá, ne někde proříznutá, oslte ji a naplňte ji připravenou nádivkou, sešijte ji a omotejte motouzem, dejte na máslo a cibulku pěkně péci. Často na ni dohlížejte a podlévejte ji, aby měla pěknou šťávu. Když je upečená, motouz z ní sejměte.
A nyní ji budeme balit do máslového těsta
Tím je myšleno listové těsto. Takže, maso zbavíme motouzu, rpzválíme si těsto a pkně so něho zamotáme svíčkovou, pomažeme plech máslem, vložíme na něho zabalené maso v těstě a dáme péci. Štávu z pečeně ve zvláštním kastrole zaprášíme moukou, podlijeme třemi lžícemi malaga a necháme povařit. Pak maso v těstě jemně a opatrně nakrájíme a procezenou šťávu budemem podávat zvlášť.
Tak, doufám, že jsem vás recepty potěšila a že jsem vás také inspirovala k domácímu vyvařování.
Krásnou sobotu přeji. Společné rodinné stolování je důležité pro utužování mezigeneračních vztahů. Tak to bývalo a tak to také bude i nadále.
© Maura, 02/2011
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince
Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...
Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...
Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři
Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...
Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů
Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...
Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie
Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...
Odebrali jí dítě z péče, pak vrátili. Skončilo ubité k smrti v kontejneru
Žena v americkém Las Vegas ubila k smrti svého dvouletého syna pomocí opasku a kabelů na nabíjení....
Sněmovna podpořila novelu zákona o zbraních a střelivu, dotkne se veřejnosti
Přímý přenos Prodejci zbraní a střeliva zřejmě budou muset hlásit policii podezřelé nákupy dříve než od roku...
Volba mladých. Za Kypr zasedne v europarlamentu čtyřiadvacetiletý youtuber
Za Kypr zasedne v Evropském parlamentu (EP) youtuber Fidias Panajotu, který jako nezávislý kandidát...
ODS „odpustila“ starostovi Novotnému výroky o Slováčkové, uznala omluvu
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka...
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016