Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Křesťanství: Ideálem křesťanství je svoboda

Mnoho lidí se odvrací od křesťanství pod dojmem, že hlásá chudobu, odříkání, přísnost a nepřekročitelná dogmata, zabraňuje přemýšlet a klást si otázky, na které by měl najít odpovědi.

Cesta křesťanů byla, je a bude obtížná. Proč? V dějinách křesťanství jsou dvě roviny, které nerozlišujeme docela přesně. Dějiny církve, které se týkají zápasu církve od počátku, provázené herezemi a církevními dějinami, které se týkají samotného procesu křesťanství v dějinách. Neboť křesťanství je spojeno se společenstvím lidí, kteří sdílí nejen křesťanskou reflexi, ale také víru. Lidé, kteří stojí mimo křesťanské společenství a mají jiné reflexe, nemají potřebu proniknout do spletitostí, jimiž křesťané procházeli dlouhými stoletími. A proto vnímají především negativní projevy než pozitivní. Ale ti, kteří mají zájem o dějiny a vývoj Evropy a křesťanství, které se na jejím území vyvíjelo, se seznámí s řadou osobností, které nejen přispěli do pokladnice křesťanské filozofie a umění, ale také svým příkladným životem nabídli způsob života ve víře, který se nevyznačoval jen askezí, sebemrskačstvím a touhou po samotě v odloučenosti od lidí, ale také mravním myšlením a schopností oběti. Nesmíme však chápat toto hnutí jen z pozice středověku, vyhýbat se faktu, že i v novověku, ruku v ruce, dál pokračovaly filozofické rozvahy o smyslu života, postavení člověka ve společnosti a řešení mezních situací v životě pomocí osobního pevného charakteru.

Svoboda  a život "- in"

Svoboda je to nejvyšší, co člověk může prožívat a současně to nejobtížnější k uchování a zachování jejích kvalit. Osvobození se od vlastních závislostí, což hlásí i budhismus, je však obtížné. Člověk většinou nerozeznává míru a sílu závislostí a žije s nimi jako s vlastní nutností určité věci mít, být určitými lidmi obklopován, žít obklopen hmotnými věcmi, bez nichž si neumí představit "normální život" a říká jim - kultura, civilizovanost. To, co nás sráží na kolena je závislost na prostředcích, které podmiňují slušný a podle našich představ,nezávislý způsob života. Čím více peněz, tím více svobody a nezávislosti! Takže lidé, kteří stále touží po penězích a dělají všechno, aby jich získali co nejvíce, touží, podle těchto závěrů, být nezávislí na společnosti, nezávislí na účincích krizí, chtějí žít ve svém blahobytu a nakládat ze svým bohatstvím podle své vůle. Ale přesto lze říci, že si zvolili stejný způsob izolace, jako ti slavní asketi, kteří se všeho zřekli, na osamělých místech si našli útočiště, živili se dosažitelným způsobem a zakládali řády, a bylo jich velmi mnoho, které se řídili svými řeholemi a vstoupili do určitého společenského i politického dění svými činnostmi. Naplní tedy člověk, který se stane skrze své bohatství na první pohled nezávislým, soběstačným, izolovaným a žijícím svým způsobem, ideál svobody, jak je chápán filozoficky. politicky  i společensky? Nebo je na tom stejně jako asketa někde v poušti, omezen prostředím i vlastním pojetím života?

Milosrdenství a láska proti sobectví a sebestřednosti

Středověk, který vnímáme ve spojitosti s vírou a křesťanstvím a ve svých úvahách se k němu vracíme, jakoby nebylo novověku a naší současné doby, zápasil s chudobou, nemocemi, vleklými válkami, utrpením, nespravedlností a útlakem i ze strany křesťanské církve, která po celé středověké dějiny zápasila o moc se světskou mocí. Ale současně, v jejích útrobách byli lidé, a nebylo jich málo, kteří dál udržovali ideál křesťanství, který se ztrácel v tom urputném zápase, aby lidé měli stále možnost volby a cestu k zamyšlení nad smyslem a ideálem života ve svobodě a lásce, milosrdenství i možnosti ho účinně projevovat v jinak sobeckém a sebestředném prostředí a zachovat se jinak, než se obecně očekává k trpícím, nemocným a umírajícím, bezbraným, bezradným a vyhořelým lidem, na které se často zapomíná ve světě hojnosti. A já si myslím, že bohatství samo o sobě není nic špatného, pokud nerozmnožuje lidské utrpení a strádání, pokud nezapomíná na svět "za hradbami" a je si vědomo toho, že šíření chudoby ani jemu neprospívá a konečně, každý člověk se může dostat do svízelné situace, má-li  smůlu. Křesťanství je způsob života a než ho hodíme za hlavu, je dobré o něm přemýšlet jako o cestě, která zdaleka není uzavřena.

 

Autor: Irena Aghová | neděle 15.1.2012 13:48 | karma článku: 14,05 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!