Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je vysoká rozvodovost v ČR zapříčiněna feminismem? Osobní názor.

Feminismus je hnutí, které sleduje mnoho stránek ženské otázky a v některých případech se právem jeví jako příliš radikální hnutí, které však necílí současně k vytvoření harmonické rodiny. Je možný v tomto případě zavádět dialog mezi muži a ženami, aby o problému rozpadu rodin hovořili mezi sebou a zcela otevřeně? Aby se pokusili zbořit hradby, které jim postavila tradice rodiny  a najít cestu k modernějšímu a šťastnějšímu modelu rodiny a nebo se budou stále více prohlubovat problémy, které mají v tomto případě neúplné rodiny s dětmi? Otázka zůstává otevřená ...

Genderová problematika

Feministky se zaměřují na zkoumání nerovnosti pohlaví a změny v sociálním postavení žen. Argumentují, že rod (gender) nebo pohlaví jsou sociálním konstrunkty a studiem těchto vztahů se snaží dojít odpovědi vedoucích k zrovnoprávnění. Ovšem. Někdy to jde do krajností, a to ženám velmi komplikuje život, neboť podle mého názoru své odpovědi hledají bez ohledu na muže. Tedy, abych to vysvětlila – bez respektu a kompromisu. Obávám se, že v tomto ohledu do svého uvažování muže nepřibírají a naopak jdou s nimi do zbytečné konfrontace. A to na všech úrovních vzájemného kontaktu.

Genderové stereotypy, otázky ženství

Muži i ženy mají své biologické zvláštnosti. a ty nelze jen tak opomíjet. Jejich vztahy jsou vždy vzájemným kompromisem a to dokazuje, že tyto zvláštnosti respektují. Až do momentu, než své hranice začnou překračovat a dokazovat si vzájemně „kdo je tu vlastně pánem“. Podle toho, co je častým tématem návrhů na rozvod, je ve své podstatě nedodržování kompromisů a přehnané očekávání, že někdo z těch dvou uzná svou podřízenost a schopnost se přizpůsobit k chodu rodiny. Myslím si, že ženy, vyzbrojené určitými názory na své postavení, se nechtějí podřídit v některých záležitostech muži za žádných okolností a to i tehdy, že to mohou považovat za rozumné a potřebné. Ženy mají svá práva a je to správné, ale mají také povinnosti, které uzavřením sňatku musí respektovat, a pokud je respektovat nechtějí, nechť se nevdávají. Neboť to, co mají hluboce vštípeno jako ženy, nemusí být současně přijímáno do písmene muži. Ale mnoho mladých žen, z druhé strany, chápe feminismus jako něco radikálního, proto jsou odrazovány od jeho myšlenek, a to právě proto, že se obávají neúspěšných vztahů s muži, kteří otázku ženství pojímají svým způsobem, než se jí snaží pojímat ženy ve smyslu feministických ideí. A i v případě, že se ženy vzdávají některých svých zakořeněných představ o svém postavení v manželství, nemusí dojít k úspěšnému vztahu, protože odmítají se podřizovat v párovém vztahu za každou cenu.

Kde je zakopaný pes?

Rozpady tradičních rodin jsou katastrofou. A k tomu i přispívá, podle mého názoru z jedné strany patriarchátní model, který se v mnoha případech těžce překonává, a s ním je spojená i tendence zahánět ženy do tradičního postavení bez ohledu na její přání vykonávat své povolání, věnovat svým zálibám a trávit svůj volný čas podle svých představ, s ním jsou i spojeny sexuální nároky a někdy i donucování k sexuálnímu styku bez ohledu na to, že žena styk odmítá, s tím je spojeno násilí a konečně rozvrat manželství. Z druhé strany ženy vyžadují po mužích, aby jim pomáhali v domácích pracech a výchovou dětí, aby jim poskytovali prostor pro rozvoj své osobnosti, aby měli právo trávit svůj volný čas podle svých zálib a představ a respektovali jejich pracovní program, pokud mají zajištěnu kariéru. Ženy však nechtějí obětovat, a to plným právem, výkon svého povolání a tím si nastolit možnost závislosti na muži, který ji může zneužívat a nakonec i způsobit rozpad manželství. Ženě hrozí nejen to, že si později již nenajde vhodné a dobře placené zaměstnání bez náležité praxe a zkušeností, byť má vzdělání, ale také bude bojovat s finančním nedostatkem.

Co mi feminismus vzal a dal?

Dal mi práva, která jsou zakotveny v zákonech, ale musím se starat, aby byla vůči mně ze strany mužů respektována a plněna. Dal mi sebedůvěru, že jsem svobodná a rovnoprávná bytost, která se může svých práv domáhat a současně vím, že musím i plnit povinnosti, které jsem na sebe vzala dobrovolným slibem manželským a nemohu ho nijak dementovat, když se k němu zavážu. Feminismus mi vzal do určité míry právo vyžadovat od mužů, aby uznali, že jsem bytost, která v některých ohledech není jim rovná co do fyzické síly, že nedisponuji určitými schopnostmi jako oni a tudíž se zbavuji, v některých zvláštních případech, jejich ohledu. Proto o něj musím bojovat svým chováním a kompromisem, ústupky a vhodným jednáním.

Dialog mezi muži a ženy ve prospěch rodinné harmonie

Je prokázáno, že 62% manželských párů v České republice rozvádí! V dostupných statistikách byl poslední údaj z roku 2004 a zde bylo oficiálně uvedeno 49%, kdy se rozvedlo 33,1 tisíc manželství. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří ČR mezi země s nadprůměrnou intenzitou rozvodovosti.Co s tím a kde je příčina? Může za to feminismus? Snad vztahy mezi ženami a muži z pohledu feminismu se zbytečně komplikují a pokud jsou ženy i muži rozumní a chtějí žít ve spokojených vztazích, pak nebudou vůči sobě uplatňovat donucovací metody, aby vyhověli svým poněkud extrémním představám a snažili se je naopak dát do souladu ve prospěch rodinné harmonie. Teorie a tendence jakkoliv důvodného hnutí o rovnoprávnost žen by měla vést k rodinnému souladu a ne vyvolávat představy o nadřazenosti žen nad muži v některých otázkách. A pokud se o těchto otázkách diskutuje, měli by do některých diskusí být zváni i muži, aby k nim vyslovovali svůj názor. Myslím, po tom, co se zvyšuje tendence k rozvodovosti, by měl přijít zavčas dialog mezi oběma pohlavími.

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | úterý 7.9.2010 3:07 | karma článku: 19,86 | přečteno: 3416x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 15,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...