Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak řídit stát a co je třeba k tomu znát.

Nespokojenost lidí kulminuje a řešení je v nedohlednu, Úvaha o občanském postoji k situaci "kdo z koho". Není vítězů a ani poražených na kolbišti o práva a povinnosti. 

O distanční výuce.

Povinná školní docházka (německy Schulpflicht) je zákonná povinnost dětí navštěvovat v určitém věkovém rozmezí školu. Z toho vyplývá povinnost zákonných zástupců děti příslušného věku do školy posílat a povinnost státních orgánů a orgánů samosprávy zajistit provoz potřebných školních zařízení. Bezplatné povinné základní vzdělání ustanovila jako jedno z lidských práv v roce 1948 také Všeobecná deklarace lidských práv (článek 26).

Samozřejmě, že málokdo pochybuje o tom, že distanční výuka nemůže v žádném případě nahradit školní docházku, zvláště na základní škole v prvních ročnících a nesmí se zapomínat na to, že povinnost školní docházky je zákonem stanovena a je to odpovědnost rodičů, která je nyní omezována nařízeními o zavírání škol a znemožnění chodit do školy a účastnit se vyučování. Je také záhodno připomenout, že Úmluva o právech dítěte stanoví:

1. Zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí, ať už uskutečňované veřejnými nebo soukromými zařízeními sociální péče, soudy, správními nebo zákonodárnými orgány.

2. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, se zavazují zajistit dítěti takovou ochranu a péči, jaká je nezbytná pro jeho blaho, přičemž berou ohled na práva a povinnosti jeho rodičů, zákonných zástupců nebo jiných jednotlivců právně za něho odpovědných, a činí pro to všechna potřebná zákonodárná a správní opatření.

3. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, zabezpečí, aby instituce, služby a zařízení odpovědné za péči a ochranu dětí odpovídaly standardům stanoveným kompetentními úřady, zejména v oblastech bezpečnosti a ochrany zdraví, počtu a vhodnosti svého personálu, jakož i kompetentního dozoru.

Ještě před tím, než se rozhodne sněmovna či jiný orgán, že budou školy zavřeny, je nutno promyslet, jak dostát povinnostem vůči dětem, které nemohou pro uzavření škol plnit povinnou školní docházku a jsou odkázány na distanční výuku, která ani není vhodná pro starší školáky a studenty. Je třeba promyslet, jak lépe nahradit dětem tyto pauzy ve školní výuce, které mohou mít fatální vliv na jejich další vývoj. Rodiče nejsou zbaveni odpovědnosti za jejich duševní a znalostní vývoj a nejsou povinni, protože toho mnozí nejsou schopni z jiných důvodů, například jsou sami zaměstnáni a zajišťují chod domácnosti a mají i jiné povinnosti dané rodinným právem a nemusí být schopni nahradit dětem tu kvalitu učení, jakou by zajistila škola. Ne všichni mají doma počítač a ne každý je schopen ho ovládat. Tací lidé nemohou být ztraceni.

Jistě by se našly možnosti, jak zorganizovat plnohodnotný způsob než vysílání přes Teams, což je cesta nejmenšího odporu. Jedna cesta by mohla vést přes distanční oporu, zpracovanou učiteli a poskytnutou rodičům, aby mohli dohlédnout, že jsou požadavky na úspěšné postupy ve výuce naplněny a děti obstojí ve znalostech, které se od nich očekávají. Distanční opory by měly být vypracovány pro všechny stupně a i pro ty, které čeká závěrečná zkouška na školách. Též zkoušky on-line, pokud budou prováděny na všech stupních nenahradí přítomnost zkoušejícího a mohou být neúspěšné, což by se nemuselo stát, kdyby probíhaly standardně. Je nutno eliminovat riziko, že výsledky výuky mohou fatálně postihnout budoucnost dětí a studentů. Následky tohoto období, které prožíváme dopadnou v budoucnu na jejich možnosti se uplatnit v dalším studiu.

Co musí politik znát, aby mohl řídit stát,

Metoda Home office, která byla zavedena v době covidové krize není vhodná pro všechny občany, kteří jsou omezováni na svou domácnost, kde plní pracovní úkoly. A co ti, kteří vykonávají takovou práci, že jejich každodenní účast na pracovišti je nepostradatelná. Jsou to lidé, kteří jsou ve službách státu a plní úkoly osobně ve vyhrazených prostorech. A mezi ně patří i politici, kteří odpovídají za chod výkonných, justičních a správních orgánů. Rozhodně nelze vykonávat takovou práci z domu. Tiskové konference a různé zprávy v mediích o postupu řešení krize nejsou ty činy, které se od těchto volených orgánů očekávají. Je třeba jednat a mít povědomost a kontrolu nad vedením pro stát důležitých organizací, omezit rizika stát a fatálních chyb, které nemohou eliminovat výměny osobností na určitých místech, které stejně den ze dne nemohou učinit zázraky. Je třeba, aby fungovala řádná kontrola, která omezí rizika na základě plánu rizik a navrhne jiné postupy až do doby, než nebezpečí pomine, aby nás stát se neocitl v té chvíli v troskách. Lidé se bouří, protože na ně dopadá odpovědnost  ze všech stran a nemají dost prostoru, aby jí dostály, ale hrozí jim různé postihy, jako exekuce, soudní postihy a rozpad rodin. Tak daleko to nesmí dojít. Kdo potom tu spoušť uklidí? Rozhádaná společnost se ze dne na den nezmění v ochočené stádo.

Na společnost občanů nelze nahlížet jako, že tu prostě jsou, neboť jsou nedílnou součástí státu, jako jeho území a státní orgány. A stát je politický fenomén, do něhož občané spadají. A ti mají dnes a denně před očima rozpadající se stát a jsou zneklidnění. Je třeba s nimi jednat jako s plnoprávnými státními občany a plnit sliby, kompenzovat ztráty, které utrpěli a utrpí.   

Jsme přeci civilizovaný a kulturní národ. a je třeba, abychom jím dnes i v budoucnosti zůstali a nebyli vydáváni kritice či výsměchu okolních států, protože téměř každého se to dotýká. Klid ve společnosti rozhodně nenastolí ani policie a ani armáda, ale otevřená řeč a bezchybná práce našich zvolených politiků, kterým jsme dali důvěru.  

 

  

 

 

 

Autor: Irena Aghová | úterý 2.3.2021 2:31 | karma článku: 13,74 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....