Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Finance: Na slovíčko o šetření

Pan Kalousek to nemá jednoduché. Ostřelují ho ze všech stran a nemá zrovna tu nejlepší pověst. Jako každý, kdo sedí na kase, která má blízko ke dnu. Spravovat státní finance není žádná legrace a to už věděli i historii a proto ministři financí měli všelijaké osudy. Jedna z krásných historek o královnině náhrdelníku a knížeti Rohanovi mi utkvěla v paměti a já, bohužel, jsem takového knížete Rohana nikdy v životě nepotkala ...  a pan Kalousek asi ho také nepotká. Peníze nejsou zkrátka od Boha, ale od lidí a jsou hodně nemilosrdné ...

Nemám vyhraněnou rozpočtovou odpovědnost :))

"Ty máš zase nové naúšnice," prohlásí tante a bedlivě si je prohlíží. Je to příkladná žena, která nikdy neutrácela zbytečně a naučila mne zacházet s penězi ještě jako mladé děvče.

"To je vidět, jak si mně všímáte," vykřikuji, " ty jsem přeci zdělila po babičce. A občas je nosím." Pravda je, že jsem jim ve starožitnictví neodolala. Ale musím všechno vykládat? Náhlá radost  z nákupu skvostů zmrazila stoupající vztek na poměry v práci ...

http://www.youtube.com/watch?v=Go94Ejxu6O4&feature=related

Lidé se brání ...

Není to nic zvláštního, že lidé bojují za to, aby se peníze pro rodinou potřebu nesnižovaly a dokonce zvýšili bdělost nad jejich zbytečným rozhazováním vysokými státními úředníky. Ovšem nepopulární kroky by neměly provázet i arogantní a necitlivé výroky vůči těm, kteří si mají utáhnout opasky. Lidé dobře cítí, že stát má spoustu úřadů, které jsou placeny z veřejných rozpočtů a jejichž účelnost a kladný vliv na běžný život lidí není bezprostředně pociťován. Zvláště, když zjistí, jaké platy mají vedoucí takových úřadů. Pozastavují se právem nad vysokými odměnami (přeci to nedáme Kalouskovi, že!), které štědří šéfové dávají svým pilným, odpovědným a navíc krásným podřízeným.

http://www.youtube.com/watch?v=dZbVj-r5CH4&feature=related

Každý má k penězům jiný vztah

Má ekonom k penězům osobní vztah? Nevidí je jen jako jakousi sumu, vyjádřenou číslem, kterou přesouvá sem a tam, aniž se zamýšlí nad tím, co vlastně v očích spotřebitele znamená? Znala jsem jednoho ekonoma, který občas lítal po firmě, že mu chybí osm miliónů nebo i více a my jsme mu říkali, že nám chybí taky. Dělali jsme si z něho legraci. Ale pravda je, že občas mu nedošlo, že v jeho soukromém životě to chodí tak: než něco vydá, musí se podívat, zda mu peníze nebudou chybět třeba v době, kdy se podává daňové přiznání. V běžném životě se nedá zaplácávat díra v rozpočtu přesunem z jiné rodinné výdajové škatulky, protože by třeba nebylo na chleba. Ale jak je vidět, v životě státu se to dá. A tak se omezí odměny policistům, aby se suma peněz na ně vydávaná přesunula do jiného chlívečku, kde aktuálně peníze chybí a tak podobně v jiných případech. Když pana Kalouska poslouchám, tak on hovoří o své práci a lidé zase myslí na své rozpočty. A to působí velké vzrušení, protože mezi jeho praxí a výkonem jeho práce a lidským pojímáním peněz jako prostředku k obživě zeje propastný rozdíl. Zdá se mi, že každý pojímá stejnou věc jiným způsobem. A lidé vždy osobním. Lidé si myslí: "To, jak to stát udělá, aby v kase peníze byly, je věc státu, ale rozhodně ne, že je bude tahat lidem z kapes anebo je omezovat. To teda ne! Ať se zruší zbytečně drahé služby, které nikoho nezajímají, ať se dodržují zákony, kterými jsou všichni vázáni a ať zmizí ta hnusná korupce, která je všemu na vině!"

Je pravda, že stát, který se promítá do osob, které jsou za jeho chod, správu a hospodaření zodpovědni i lidem, toho hodně nedotáhl do konce, než přistoupil k restriktivním opatřením s přímým dopadem na občany.

http://www.youtube.com/watch?v=jxvFpRbPb0Y&feature=related

Zvyšování let odchodu do důchodu je asi hypotéza ...

Samozřejmě, že nikdo nepřemýšlel nikdy nad praktikováním zvyšování let odchodu do důchodu, ale je to zase nějaké číslo, které je zahrnuto v uvažovaném výhledu na rozpočty do dalších let. Samozřejmě, že to lidi zvedlo z křesel a pohovek, když to uslyšeli v televizi. A rozčilili se. Hned si vzpomněli na policisty, horníky, dělníky, lidé u pásů, za volanty, letce a jiná povolání, která vyžadují ostražitost, pevné zdraví a samozřejmě i fyzickou a duševní zdatnost. A také si vzpomněli na sebe, protože se mnoho lidí do důchodu těší dnes více než kdy v minulých letech a to zrovna není pro řízení a správu státu ta nejlepší vizitka a pro ty, kteří jsou za to odpovědni, že ne?

Myslím, že by vysocí státní úředníci, ať pravicoví nebo levicoví či středoví, měli hovořit o svých plánech a rozpočtových opatření hlasem peněženek lidí a zbytečně je nepopouzeli velkopanskými výroky, jakoby občané vlastně v tom všem nehráli žádnou roli, jen tu sumu, kterou vidí místo nich. Třeba by ubylo hodně malérů ...

(trochu hudby: Oslí serenáda)

http://www.youtube.com/watch?v=DW6WSFt6gFo

Autor: Irena Aghová | sobota 11.6.2011 15:19 | karma článku: 9,94 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...