Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demonstrace: Boží bojovníci

Sledovala jsem demonstraci, která probíhala dnes, 15. 3. 2012. Lidé vyjadřovali své myšlenky ale jinak, než na svých plakátech, které drželi v rukou, a dívala jsem se do jejich tváří. Je těžko pochopit, co je dobře nebo špatně pro každého jednotlivce, skupinu, rodinu. Pravda o věcech, které lidi vyhnaly do ulic, je v nich samotných. Ministři škrtají a lidé se bouří. Lidé se bouří proto, že česká politika se odehrává daleko od prahů jejich domovů a že mezi nimi a vládou, tedy "těmi nahoře" je tragická propast. Nedůvěra, obavy a zase nedůvěra. Všechno se jim semílá dohromady v jeden velký, stresující balík starostí o budoucnost. A jako šípy pronikají do jejich vědomí - Kalousek bude krátit tam, škrtat tam, Drábek zase tam a oni se cítí být škrtnuti sami z pozice slušných a důstojných občanů. Bůh ví, proč ve chvíli tísně si vzpomenou na starý husitský hymnus, který se stává jakousi vzdorovitou modlitbou českého národa. Je krásný a dojemný tak, že člověku vyhrknou z očí slzy…

Opomiňme emoce, střízlivě uvažujme

Pokud lidé považují za terno úřednickou vládu, pak je to omyl. Ta pouze udělá to, co je v její náplni a nesáhne do hloubky a další volby, které budou stát spoustu peněz, musí být podle Ústavy a příslušných zákonů. Lidé nemají rádi tváře, které změnily mnohým život k nepoznání. Nepředstavovali si reformní kroky tak, jak se provedly a jsou alergičtí na další nápady, které ohrožují jen jejich příjmy bez naděje, že se dorovnají v lepších časech, i když ty se nikde neavizují. Pak Kalousek čeká stále nějakou katastrofu. Lidé jsou naštvaní, že platí dluhy, které někdo způsobil, zvyšováním daní a zdá se jim to jako nekonečný příběh. Protože si přejí, aby za své úřednické pochybení a špatné rozhodnutí platili svým majetkem a ne majetkem občanů. A proto jsou naštvaní ještě víc, že se o tom nejedná, a pokud ano tak málo nadějně. Kauzy, které se stále rozjíždějí, jen dráždí lidi, kteří to nechápou jako účinný boj proti korupci, ale jako zbytečné vynakládání veřejných prostředků, protože výsledky nejsou. Ano, lidé nejsou spokojeni, protože se jim všechno jeví jako neprůhledné a cítí, že ty záležitosti jdou proti nim. Vysilováni každodenní masáží z různých politických sfér přestali vnímat, co je dobře a co špatně a pojali to, jako že je špatně všechno. A v tom jsou také živeni dnes a denně. Předpoklady dalších úprav a kroků, o kterých se mluví, začnou platit, až když vyjde příslušný zákon. A lidé si myslí, že je třeba ty věci rozmluvit vládě dřív, než bude pozdě. Dávají jim najevo svou vůli, své požadavky, protože vláda je ve funkci po jedno volební období, ale lidé tu žijí celý život a cítí, že budu na tom čím dál hůř.

http://www.youtube.com/watch?v=SiYzysQKqGI

Na tahu je vláda

Dobře. Lidé jsou v ulicích, mají v rukou transparenty, na nich je napsáno, co si přejí: konec tomuto peklu, který jim ničí nervy, trvá příliš dlouho, je nesnesitelné a necítí se být plnohodnotnými občany a proto - pryč s vládou. A asociální, nepřející, lidu nepřátelskou, chamtivou a bůhvíjakou ještě. Platíme vás z našich daní, ozývá se, máte sloužit nám! Vláda by měla lidu odpovědět slušně a jasně, protože dostala výzvu. Třeba na to, že se šetří na všech stranách a státní dluh stoupá. Kdo to bude platit? A kde se pořád berou ty dluhy? Zatímco lid obcházejí exekutoři pro dvě stovky, státní dotace pro rozvoj vzdělání a rozvoj regionu z EU jsou s ostudou pozastaveny a Brusel si směrem k Česku ťuká na hlavu. Z jedné strany se lidé cítí ohroženi vymáháním dluhů a jsou nabádáni, aby šetřili, a z druhé strany se neustále hádají, kdo je vinen, že Česko nedostane dotace. Pravice a levice si čtou levity, aniž se snaží zachránit Česku, co se zachránit dá pro rozvoj v oblastech, které je pro život státu důležitý. A všechno stojí další peníze, aby "se to spravilo". Cesta sem, cesta tam, nějaká ta pokuta za nesplnění úkolu, vyhozené peníze za nezdařené projekty, které nelze realizovat. A lidé chtějí vědět, jak na tom republika je a bude. Ne, kdo na koho podal žalobu nebo trestní oznámení. Je to mnoho, co je rozdělaného, stálo to spoustu peněz a tak by to měla vláda dokončit a dát do pořádku věci, které se přímo týkají občanů. Důchody, daně, sociální příspěvky, sociální péči, platy, trh práce, zdravotní péči. Měl by se podat občanům meziúčet z reformního vládnutí. Vláda by měla zabránit dalším sociálním nepokojům a říci na rovinu, jak se věci mají, na co ještě stačí a od čeho raději odstoupí.

Prezident republiky po dlouhé době ztratil svůj vysoký kredit. Je to vážný ukazatel. Nikdo si nepřeje konfrontaci, unáhlené volby by znamenaly nepřipravenost na další období a ztráta trpělivosti občanů pak už jen agresivní reakce na každou změnu, byť by byla k dobru. Ale na to nikdo neuvěří. Je třeba hledat cesty, jak věci dotáhnout do konce, před řádnými volbami. Vláda by měla upustit od dalších plánovaných škrtů a dokončit všechny nedodělky, které má vůči občanům a státu. Dát do pořádku všechno, co nyní hapruje a zvyšuje dluhy. Lidé nechtějí, aby další vláda celé volební období se jen soustředila na nápravu chyb, ale chtějí, aby pokračovala v úsilí o prosperitu státu a samozřejmě i společnosti. Na Řecko se už vymlouvat nikdo nemůže.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 15.3.2012 23:38 | karma článku: 29,41 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...