Co dobrého vaří Indové
Smažené masové kuličky
Inspirujme se indickou kuchyní! Smažené masové kuličky můžeme přidat do dušené zeleniny a nebo do omáčky.
Ingredience
500 g mletého masa, cibule, 2 brambory, pfeferonka, hrstka
petrželové natě, lžička tlučeného kmínu, lžička koření karí,
lžička pálivé papriky, rýžová mouka na obalení, sůl,
olej na smažení
Postup:
Maso povaříme ve velmi malém množství vody. Nastrouháme vařené brambory, drobně nakrájíme cibuli, pfeferonku a petrželku, vmícháme do masa, okořeníme a osolíme. Promícháme a tvoříme kuličky, jež obalujeme v rýžové mouce a na oleji smažíme.
Párské kuličky
Tento recept opět pochází z indické kuchyně a je vynikající. Kuličky můžete přidat do špenátu.
Ingredience:
1 kg mletého masa, 4 cibule, 4 stroužky česneku, lžička
mletého zázvoru, zelená paprika nebo pfeferonka, 4 lžičky koření
karí, lžička tlučeného hřebíčku, ? lžičky chilli nebo pálivé
papriky, ? lžičky skořice, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, sůl,
olej na smažení
Postup:
Nasekáme cibuli, česnek a papriku nebo pfeferonku a smícháme je řádně se všemi ostatními ingrediencemi vyjma olej. Ze směsi tvoříme kuličky a smažíme je na oleji. Ukládáme je do vyhřáté trouby pod pokličku a necháme dozrát.
Jogurtový kabáb
Kabáby jsou v orientálních kuchyních velmi oblíbené a i my si je můžeme zkusit udělat například na zahradě, když pozveme hosty. Místo grilování jim nabídněme zdravou pochoutku.
Ingredience:
500 g mletého masa, cibule, 4 stroužky česneku, 4 pfeferonky, ?
lžičky mletého zázvoru, lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky
tlučeného kardamomu, 2 lžičky horkého koření, 2 lžičky
tlučeného hřebíčku, něco máty peprné, 2 lžíce strouhaného kokosu,
4 lžíce jogurtu, hrstka zelené petrželky, lžíce nasekaných
mandlí, lžíce čočkové mouky, sůl, olej na smažení
Postup:
Na malé vrstvě oleje osmažíme drobně nasekané pfeferonky, cibuli
a česnek. Přidáme koření, sůl a mandle a pražíme dál ještě tři
čtyři minuty. Pak přidáme mleté maso, rozvařený kokos a čočkovou
mouku a dále dusíme malou čtvrthodinku. Necháme vychladnout,
vmísíme drobně nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Ze
směsi tvoříme větší koule, uprostřed nichž uděláme hluboké důlky.
Rozšleháme jogurt, mírně osolíme a vmícháme drobně nasekanou mátu
peprnou. Jogurtovou směs klademe lžičkou do důlků, opatrně
uzavřeme a koule smažíme na oleji.
Plněné lilky
O této zelenině víme, že je zdravá a cenná pro naše zdraví. Naučme se s ní pracovat.
Ingredience:
4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky,
2 rajčata, pfeferonka, lžička mletého pepře, ? lžičky mletého
zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení
Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, leč nikoli příliš. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlejeme a dusíme, až je maso měkké. Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.
Přírodní řízky
Opravdu nevšední zážitek pro pravé gurmány je následující recept:
Ingredience:
4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka,
100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší
celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl,
olej na smažení
Postup:
Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.
Ovocný pilaf
Tímto jídlem nadchnete ty strávníky, kteří milují kombinaci sladkých a slaných jídel.
Ingredience:
1 kg masa (nejlepší je kuřecí nebo hovězí), 250 g téhož masa
mletého, 2 větší cibule, ? lžičky tlučeného kmínu,
lžička mletého zázvoru, 2 lžičky práškového cukru,
12 sušených meruněk, 15 mandlí, 10 vlašských ořechů,
10 hrozinek, 350 g rýže, 2 lžičky horkého koření (str. 32),
250 g másla, 5 vajec, sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Nasekáme cibulku. Oloupeme a nasekáme mandle. Rozlouskáme ořechy. Podusíme rýži. Cibulku osmažíme na másle dozlatova. Přidáme zázvor, kostky masa a osolíme. Po chvíli podlejeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyndáme a ve šťávě dusíme vypranou rýži. V jiné nádobě hodíme maso na větší část másla a přidáme lžičku horkého koření a kmín. Navrch položíme větší část rýže a v troubě na mírném ohni dusíme asi půlhodinku. Zbylý kousek másla rozpustíme a upražíme na něm žloutky, jež si odložíme stranou. Do téže nádoby vložíme na máslo mleté maso a upražíme je. Přidáme trochu vody, lžičku horkého koření, sušené ovoce, rozsekané ořechy, mandle a bílky a dusíme dál asi deset minut. Když je to vydušeno, maso položíme na rýži z trouby, pokryjeme zbytkem rýže a navrch vyklepneme žloutky. Poprášíme cukrem a dáme do trouby ještě na pět minut zapéci.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince
Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...
V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel
Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...
„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ
Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...
Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři
Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...
Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...
Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu
Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...
Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu
Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...
Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála
Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...
Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů
Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016