Co dobrého vaří Indové

Indická kuchyně, jak ji známe z literatury, je výborná. Však ajurvéda, prastará tradice, tvrdí, že jídlo je lék. To znamená, že má tělu prospívat ,a ne ho ničit. Ale Indové jsou jedlíci a gurmáni, stejně jako jiné národy. Zkusme si osvojit některá jídla. Třeba nám zachutnají a rozhodně linii neublíží.

Smažené masové kuličky

Inspirujme se indickou kuchyní! Smažené masové kuličky můžeme přidat do dušené zeleniny a nebo do omáčky.

Ingredience
500 g mletého masa, cibule, 2 brambory, pfeferonka, hrstka
petrželové natě, lžička tlučeného kmínu, lžička koření karí,
lžička pálivé papriky, rýžová mouka na obalení, sůl,
olej na smažení

Postup:
Maso povaříme ve velmi malém množství vody. Nastrouháme vařené brambory, drobně nakrájíme cibuli, pfeferonku a petrželku, vmícháme do masa, okořeníme a osolíme. Promícháme a tvoříme kuličky, jež obalujeme v rýžové mouce a na oleji smažíme.

Párské kuličky

Tento recept opět pochází z indické kuchyně a je vynikající. Kuličky můžete přidat do špenátu.

Ingredience: 
1 kg mletého masa, 4 cibule, 4 stroužky česneku, lžička
mletého zázvoru, zelená paprika nebo pfeferonka, 4 lžičky koření
karí, lžička tlučeného hřebíčku, ? lžičky chilli nebo pálivé
papriky, ? lžičky skořice, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, sůl,
olej na smažení

Postup:
Nasekáme cibuli, česnek a papriku nebo pfeferonku a smícháme je řádně se všemi ostatními ingrediencemi vyjma olej. Ze směsi tvoříme kuličky a smažíme je na oleji. Ukládáme je do vyhřáté trouby pod pokličku a necháme dozrát.

Jogurtový kabáb

Kabáby jsou v orientálních kuchyních velmi oblíbené a i my si je můžeme zkusit udělat například na zahradě, když pozveme hosty. Místo grilování jim nabídněme zdravou pochoutku.

Ingredience: 
500 g mletého masa, cibule, 4 stroužky česneku, 4 pfeferonky, ?
lžičky mletého zázvoru, lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky
tlučeného kardamomu, 2 lžičky horkého koření, 2 lžičky
tlučeného hřebíčku, něco máty peprné, 2 lžíce strouhaného kokosu,
4 lžíce jogurtu, hrstka zelené petrželky, lžíce nasekaných
mandlí, lžíce čočkové mouky, sůl, olej na smažení

Postup:
Na malé vrstvě oleje osmažíme drobně nasekané pfeferonky, cibuli
a česnek. Přidáme koření, sůl a mandle a pražíme dál ještě tři
čtyři minuty. Pak přidáme mleté maso, rozvařený kokos a čočkovou
mouku a dále dusíme malou čtvrthodinku. Necháme vychladnout,
vmísíme drobně nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Ze
směsi tvoříme větší koule, uprostřed nichž uděláme hluboké důlky.
Rozšleháme jogurt, mírně osolíme a vmícháme drobně nasekanou mátu
peprnou. Jogurtovou směs klademe lžičkou do důlků, opatrně
uzavřeme a koule smažíme na oleji.

Plněné lilky

O této zelenině víme, že je zdravá a cenná pro naše zdraví. Naučme se s ní pracovat.

Ingredience:

4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky,
2 rajčata, pfeferonka, lžička mletého pepře, ? lžičky mletého
zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení

Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, leč nikoli příliš. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlejeme a dusíme, až je maso měkké. Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.

Přírodní řízky

Opravdu nevšední zážitek pro pravé gurmány je následující recept:

Ingredience: 
4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka,
100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší
celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl,
olej na smažení

Postup:
Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.

Ovocný pilaf

Tímto jídlem nadchnete ty strávníky, kteří milují kombinaci sladkých a slaných jídel. 

Ingredience:
1 kg masa (nejlepší je kuřecí nebo hovězí), 250 g téhož masa
mletého, 2 větší cibule, ? lžičky tlučeného kmínu,
lžička mletého zázvoru, 2 lžičky práškového cukru,
12 sušených meruněk, 15 mandlí, 10 vlašských ořechů,
10 hrozinek, 350 g rýže, 2 lžičky horkého koření (str. 32),
250 g másla, 5 vajec, sůl

Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Nasekáme cibulku. Oloupeme a nasekáme mandle. Rozlouskáme ořechy. Podusíme rýži. Cibulku osmažíme na másle dozlatova. Přidáme zázvor, kostky masa a osolíme. Po chvíli podlejeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyndáme a ve šťávě dusíme vypranou rýži. V jiné nádobě hodíme maso na větší část másla a přidáme lžičku horkého koření a kmín. Navrch položíme větší část rýže a v troubě na mírném ohni dusíme asi půlhodinku. Zbylý kousek másla rozpustíme a upražíme na něm žloutky, jež si odložíme stranou. Do téže nádoby vložíme na máslo mleté maso a upražíme je. Přidáme trochu vody, lžičku horkého koření, sušené ovoce, rozsekané ořechy, mandle a bílky a dusíme dál asi deset minut. Když je to vydušeno, maso položíme na rýži z trouby, pokryjeme zbytkem rýže a navrch vyklepneme žloutky. Poprášíme cukrem a dáme do trouby ještě na pět minut zapéci.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | neděle 19.12.2010 23:59 | karma článku: 12,36 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07