Co dobrého vaří Indové
Smažené masové kuličky
Inspirujme se indickou kuchyní! Smažené masové kuličky můžeme přidat do dušené zeleniny a nebo do omáčky.
Ingredience
500 g mletého masa, cibule, 2 brambory, pfeferonka, hrstka
petrželové natě, lžička tlučeného kmínu, lžička koření karí,
lžička pálivé papriky, rýžová mouka na obalení, sůl,
olej na smažení
Postup:
Maso povaříme ve velmi malém množství vody. Nastrouháme vařené brambory, drobně nakrájíme cibuli, pfeferonku a petrželku, vmícháme do masa, okořeníme a osolíme. Promícháme a tvoříme kuličky, jež obalujeme v rýžové mouce a na oleji smažíme.
Párské kuličky
Tento recept opět pochází z indické kuchyně a je vynikající. Kuličky můžete přidat do špenátu.
Ingredience:
1 kg mletého masa, 4 cibule, 4 stroužky česneku, lžička
mletého zázvoru, zelená paprika nebo pfeferonka, 4 lžičky koření
karí, lžička tlučeného hřebíčku, ? lžičky chilli nebo pálivé
papriky, ? lžičky skořice, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, sůl,
olej na smažení
Postup:
Nasekáme cibuli, česnek a papriku nebo pfeferonku a smícháme je řádně se všemi ostatními ingrediencemi vyjma olej. Ze směsi tvoříme kuličky a smažíme je na oleji. Ukládáme je do vyhřáté trouby pod pokličku a necháme dozrát.
Jogurtový kabáb
Kabáby jsou v orientálních kuchyních velmi oblíbené a i my si je můžeme zkusit udělat například na zahradě, když pozveme hosty. Místo grilování jim nabídněme zdravou pochoutku.
Ingredience:
500 g mletého masa, cibule, 4 stroužky česneku, 4 pfeferonky, ?
lžičky mletého zázvoru, lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky
tlučeného kardamomu, 2 lžičky horkého koření, 2 lžičky
tlučeného hřebíčku, něco máty peprné, 2 lžíce strouhaného kokosu,
4 lžíce jogurtu, hrstka zelené petrželky, lžíce nasekaných
mandlí, lžíce čočkové mouky, sůl, olej na smažení
Postup:
Na malé vrstvě oleje osmažíme drobně nasekané pfeferonky, cibuli
a česnek. Přidáme koření, sůl a mandle a pražíme dál ještě tři
čtyři minuty. Pak přidáme mleté maso, rozvařený kokos a čočkovou
mouku a dále dusíme malou čtvrthodinku. Necháme vychladnout,
vmísíme drobně nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Ze
směsi tvoříme větší koule, uprostřed nichž uděláme hluboké důlky.
Rozšleháme jogurt, mírně osolíme a vmícháme drobně nasekanou mátu
peprnou. Jogurtovou směs klademe lžičkou do důlků, opatrně
uzavřeme a koule smažíme na oleji.
Plněné lilky
O této zelenině víme, že je zdravá a cenná pro naše zdraví. Naučme se s ní pracovat.
Ingredience:
4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky,
2 rajčata, pfeferonka, lžička mletého pepře, ? lžičky mletého
zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení
Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, leč nikoli příliš. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlejeme a dusíme, až je maso měkké. Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.
Přírodní řízky
Opravdu nevšední zážitek pro pravé gurmány je následující recept:
Ingredience:
4 libové vepřové nebo telecí řízky, kuřecí prsíčka,
100 g šunky, 4 vejce, 8 půlených broskví z kompotu, citron, menší
celer, 2 lžíce zeleného hrášku, šálek majonézy, sůl,
olej na smažení
Postup:
Půlky broskví pokapeme citronovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozřízneme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky. Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme. Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci. Nejlépe to chutná beze vší přílohy.
Ovocný pilaf
Tímto jídlem nadchnete ty strávníky, kteří milují kombinaci sladkých a slaných jídel.
Ingredience:
1 kg masa (nejlepší je kuřecí nebo hovězí), 250 g téhož masa
mletého, 2 větší cibule, ? lžičky tlučeného kmínu,
lžička mletého zázvoru, 2 lžičky práškového cukru,
12 sušených meruněk, 15 mandlí, 10 vlašských ořechů,
10 hrozinek, 350 g rýže, 2 lžičky horkého koření (str. 32),
250 g másla, 5 vajec, sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Nasekáme cibulku. Oloupeme a nasekáme mandle. Rozlouskáme ořechy. Podusíme rýži. Cibulku osmažíme na másle dozlatova. Přidáme zázvor, kostky masa a osolíme. Po chvíli podlejeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyndáme a ve šťávě dusíme vypranou rýži. V jiné nádobě hodíme maso na větší část másla a přidáme lžičku horkého koření a kmín. Navrch položíme větší část rýže a v troubě na mírném ohni dusíme asi půlhodinku. Zbylý kousek másla rozpustíme a upražíme na něm žloutky, jež si odložíme stranou. Do téže nádoby vložíme na máslo mleté maso a upražíme je. Přidáme trochu vody, lžičku horkého koření, sušené ovoce, rozsekané ořechy, mandle a bílky a dusíme dál asi deset minut. Když je to vydušeno, maso položíme na rýži z trouby, pokryjeme zbytkem rýže a navrch vyklepneme žloutky. Poprášíme cukrem a dáme do trouby ještě na pět minut zapéci.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016