Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církevní "restituce": Drama, jehož konce nelze dohlédnout

Ke snaze převést konečně po dlouhých a komplikovaných jednáních církevní majetek na základě zákona, kterému předcházely dohody mezi státem a církvemi, jsem se stavěla pouze jako k právnímu jednání. Chápala jsem občany, že jsou proti takové finančně objemné a věcně náročné operaci v době, kdy stát provedl sociální reformu způsobem, s kterou většina lidí nesouhlasila. Chápala jsem odpůrce římsko-katolické církve, kteří ji nepřejí, nejsou jejími členy, nebo jsou jiné víry a zírají, jak se začíná "zase vzmáhat". Mému pochopení neušli i ateisté, agnostici a další lidé, kteří v Boha nevěří, nebo pochybují, a spíš hleděli na zájem občanů, zvláště sociálně potřebných, jejichž situace se zhoršila. Zápas mezi státem a církví a církví a lidmi, kteří nevyznávají její Credo, ale chtějí věřit po svém je tak starý, jako církev sama. Úlohou římsko-katolické církve je hlásat Boží slovo včetně liturgie, pastorační služba a pak teprve přichází charitativní činnost, nikoliv naopak. Jistě, že tato situace, která se kolem církve vytvořila, nepřispívá k rozkvětu očekávané charitativní pomoci, protože ji samozřejmě přestanou podporovat dobrovolníci, jestli dostala "přiklepnuté peníze". Vzdělávací aktivity církve jsou na vysoké úrovni, pořádají je pastorační střediska i vysoké školy. Mezi církevními vzdělanci je mnoho lidí, kteří působí v mediích, vydávají knihy a přednáší pro zájemce nejrůznější témata. Myslím, že pokud se ptáme, k čemu je církev, pak je třeba se seznámit s tím, jakou činnost, kromě svého hlavního poslání, vykonává pro širokou veřejnost. A není to jen římsko-katolická církev, ale též evangelická i husitská. O to mne víc překvapil průběh "církevních restitucí", nepřipravenost ministerstva kultury a způsob, jakým zákon vznikl a jaké problémy nastanou.

Úřední agenda o církvích, kterou mělo vést ministerstvo kultury a státní organizace k tomu příslušné měla mít jednoznačný přehled o církevním majetku, který od roku 2004 má církvím předávat. Už rozpačité rozhovory a odvolávání se jeden na druhého, když se občané ptali, o jaký majetek jde, byly na pováženou co do věrohodnosti celé akce. Zřejmě dotčené církve se státem neměly stejné noty. Nehledě na to, že zřejmě málokdo ze státních orgánů měl přehled o právnických osobách, zřízených podle Kanonického práva a jiných církevně - právních dokumentů, jaký byl průběh ve vzniku, změně a zániku u různých řádů na našem území a zda jsou v době účinnosti zákona tyto řády a jiné právnické osoby,zřízené církví, způsobilé k převzetí majetku, o který si požádají. Je také s podivem, že málokdo tuší, jaká je římsko-katolická církev organizace, jak fungují její právnické osoby, protože ti jsou nositelé práv vlastnit majetek, stejně jako fungování jejích orgánů.

Hrozba soudních pří a konfliktů

Zdá se mi podivné, že se stát vydal obrovskému riziku soudních pří, když církve vyzval k předložení požadavků, aniž měli mezi sebou jasno o historických souvislostech, které majetek provázely a s konečnou platností netuší, na příkladě Německého rytířského řádu,zda je nebo není způsobilý k převodu podle zákona. Mám pochybnosti, že církve, resp. právnické osoby, které o majetek žádají, jsou nadšené, že se budou muset o majetek soudit, dokazovat, prokazovat a samozřejmě si platit advokáty, specialisty na historii, kanonické i státní právo. Do té doby, než bude majetek vydán, bude náležet do majetku státu. Jde také o budovy, náležející do komplexu staveb Pražského hradu, na které jsou občané zvlášť citliví. Některá nešťastná rozhodnutí soudu z minula, která uznala majetek způsobilý k předání jsou důsledkem toho, že státní orgány nereflektují závažnost celého procesu, který má dalekosáhlý dopad na hospodaření s majetkem státu, který musí jako řádný hospodář takový majetek opatrovat, dokud ho nepředá budoucím vlastníkům, kteří zase o něho musí pečovat jako řádní hospodáři z pozice občanského zákoníku i z pozice kanonického práva, jehož kánony se týkají právě správy majetku podobně, jako v civilním právu.

Příliš mnoho nedorozumění

Je historickou pravdou, že církve byly propojeny od 4. století se státní mocí a nebylo to spojení šťastné. Rozsáhlá christianizace, která probíhala minimálně ve dvou etapách, byla příčinou mnoha zápasů a dramat, které stály mnoho lidských životů a samozřejmě i peněz. Její vliv nezůstával na jednom území, ale pohyboval se tak, jak silné osobnosti, provádějící reformy ze strany církve či mocenské modely ze strany panovníků, určovaly její tvář a dramatické historické okamžiky, v kterých působily nejen světské osobnosti, ale i duchovní, budovaly budoucí tvář světa. A z minulosti nelze nic odestát a je těžké se k ní dovolávat, vytrhávat z kontextu útržky z více než dvoutisíciletého vývoje historické epizody, které jsou sice tragické, ale mají své příčiny, které působily v následcích mocenských činů jak světských, tak i duchovních osobností. Na dějiny nelze nahlížet jako na něco romantického,co je dávno za námi a nemá to pro současnost význam.

Církev a stát v současnosti

Církev a stát, to jsou dvě veličiny, které se vzájemně prolínají a současně každá vyžaduje pro svou činnost podmínky. Je třeba tyto věci rozlišovat a chápat je, aby nevznikaly konflikty, které mohou mít těžké dopady. Za prvé: římsko-katolická církev nepůsobí jen na našem území, ale zahrnuje do svých řad všechny lidi, kteří se k ní hlásí. Za druhé: není organizací sama pro sebe, ale je především společenstvím věřících. Ti se podílejí na její činnosti svou dobrovolnou službou, nebo jako zaměstnanci některé z právnických osob působí ve školství,kulturních oblastech i sociálních zařízení. Za třetí: současně vykonává svou liturgickou a pastorační činnost.

Závěr

Podle mého názoru by bylo vhodné, kdyby jsme také vzali na vědomí, že Nečasova vláda udělala prosazením zákona velký problém ve vztahu církev - občané - stát a místo skandalizování jsme se hluboce zamysleli, jak tento problém vyřešit ve smíru a na podstatě hlubších znalostí, které se zatím neprojevily. Samozřejmě, že je celý proces hrubě zpolitizován, což je velký problém, který brání hlubšímu uvažování, ale spíš jsou lidé alergičtí už na slovo - církev -. A to by měli církevní představitelé také chápat, pokud chápou římskou - katolickou církev jako otevřenou. Tím více by měli být připraveni na to, že každý, kdo uzná za vhodné, ji bude kritizovat či obhajovat. A na kritiku by měli odpovídat apologetikou, jak "za mlada", pokud skutečně chtějí vnést do společnosti mravnost, víru, lásku a naději. V takovém stavu, v jakém se nachází česká společnost dnes, by si zasloužila nejen duchovní, ale také mravní podporu i možnost si řešit otevřeně a diskusí své fundamentální otázky života i smrti. A církev by měla probudit všechny své síly, aby skutečně pozitivně působila, stejně jako lidé, kteří se bojí budoucnosti a pomalu už nevědí, co znamená naděje.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 16.1.2014 12:24 | karma článku: 26,52 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....