Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jeden muž ve (vládním) člunu, o školství nemluvě

Na tu podobnost mě upozornil můj muž, když mi začal předčítat nezapomenutelnou příhodu s plánovanou bicyklovou vyjížďkou z knihy Tři muži ve člunu, o psu nemluvě autora Jerome Klapka Jerome. „Nepřipomíná ti to něco?“ ptal se mě záludně...

Typování nebylo těžké. Pro ty, kteří text neznají, nebo už příhodu pozapomněli, připomenu, že se vypravěč chystal na vyjížďku na kole se známým. Před odjezdem se však onen spoluvýletník chopil iniciativy a začal „kontrolovat“ stav vypravěčova kola. A ačkoliv bylo původně v dobrém stavu, muž se s kolem pustil doslova do souboje. Autor si postupně začal uvědomovat, co se před jeho očima odehrává, ale když viděl to sebevědomí, s jakým ten člověk kolo rozebírá, doufal, „že se v tom přece jen trochu vyzná...“

Posléze se přihlížející - zdrcený devastací vlastního kola - zmohl alespoň na ironickou poznámku: „Vás pozorovat při téhle práci, to je pro mně veliká škola. /.../ Přímo požitek mi působí to, jak jste pln bujaré sebedůvěry a jak jste přesvědčen o zdárném výsledku svého snažení.“

I neznalému čtenáři slavné humoristické prózy je už jasné, jak to asi s kolem a potažmo s výletem dopadlo. Člověk by si řekl, že je štěstí, že takového „známého“ nemá. A ejhle, pak na něj narazí ne ve svém okolí, ale ... ve vrcholné politice. To už však nejde jen o devastaci kola, ale celého „soukolí“ - dá-li se to tak vyjádřit – školství.

Mám začít od zpráv posledních? Ministr školství Dobeš se vrátil z Bruselu, aniž by tam předložil jediný z 35 přislíbených projektů v celkové hodnotě kolem šesti miliard korun (více na aktuálně.cz z 10.2.2012). Počínání Josefa Dobeše však přináší každý den nová a nová překvapení. Tu nedomyšlené projekty a reformy, tu odvolání dalšího svého úředníka či jmenování jiného s pochybnou minulostí, tu zpochybňování odborníků a odborných orgánů, tu odmítnutí nabízené nezištné pomoci s vypracováním projektů, tu zase holedbání se, jak všechny problémy s ohroženými evropskými dotacemi do školství zvládne (viz Dobeš: Ministerstvo je pro mě jako Titanic... iHNed.cz z 8. února.)

Připomeňme jen projekt Okno, který má pomocí inzerátů v médiích vzdělávat veřejnost ve finanční a právní gramotnosti! Člověk by očekával, že právě toto tolik potřebné téma bude prosazováno ve školách, a to už od těch základních. Že ministerstvo bude důsledně dbát na kvalitní, efektivní a srozumitelnou výuku s možností problémy žákům dobře vysvětlit, vracet se k nim a informace posilovat formou dotazů a diskusí. Že přijde s projekty na zkvalitnění práce učitelů a zasadí se o posílení jejich společenské autority formou lepšího finančního ohodnocení. Vždyť od toho se bude v budoucnu odvíjet nejen ekonomická a sociální, ale i kulturní úroveň našeho státu. Náš ministr školství však přijde s inzertními články v novinách!

Ministr navíc mlží. Zatímco už i premiér a europoslanci varují, že vyplacení dotací z evropských fondů do školství je ohroženo, neboť projekty nevzbuzují důvěru v efektivní využití prostředků pro dosažení avizovaného cíle, ministr Dobeš stále žádný problém nevidí. Slovy Kateřiny Klasnové, pokud to do dubna nezvládne, chlapsky dodrží slovo a odstoupí. (A to nás má v dubnu zachránit?)

Pochybnosti u odborné i laické veřejnosti vyvolává i návrh vysokoškolské reformy. Ministr Dobeš navrhuje jmenovat jednu třetinu správních rad vysokých škol z řad politiků a podnikatelů. Akademické obce se oprávněně obávají, že nezávislost škol by mohla být významně ohrožena a vysoké školy by se staly jen dalším prostředkem k posilování moci vlivných jedinců.

A promyšlené není ani školné. Odborníci z různých oblastí se shodují na tom, že nejvíce by na školném získaly banky, které by studentům poskytovaly úvěry. (Připadá jenom mně, že školné vždy nejvíc obhajují ti, kteří už mají vysokoškolské vzdělání za sebou, popřípadě vystudovaly i jejich děti?) Rozhodně by se však k žádné formě školného nemělo přistupovat bez dobře zajištěného systému sociálních a prospěchových stipendií, který by umožnil studia i sociálně slabším. Kromě toho prospěchové stipendium bylo pro studenty vždy dobrou motivací.

Někteří Dobešovi obhájci tvrdí, že ministr má vlastní osobité názory, které umí prosadit. Na mne naopak působí chaoticky, nespolehlivě až demagogicky. Vždyť tvrdohlavě prosazuje názory, aniž by se poradil s odborníky, kteří v dané oblasti pracují. Dokonce jej podezírám, že je jen nastrčenou figurkou své strany, jež má za cíl vytahat z Evropské unie co nejvíce peněz, tentokrát pod zástěrkou školství, ne však do školství.

A tak, když si připomenu, že pro prezidenta Klause je ministr Dobeš „nejlepším polistopadovým ministrem školství“, říkám si proč? Za který z počinů si toto hodnocení zasloužil? Kdeže prokázal onu moudrost, předvídavost, vzdělanost a mimořádný rozhled, který by člověk minimálně od důvěryhodného ministra školství očekával? Že by v prosazení nedotažených státních maturit, které nakonec stály o sto miliónů korun více, než zněl původní plán?

Jak dopadne české školství po éře Josefa Dobeše, nevím. Ale vím, jak dopadlo to kolo.

</

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Kastnerová | neděle 19.2.2012 18:39 | karma článku: 17,60 | přečteno: 920x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Za smrt chlapce na závodech dostali pořadatel a strýc dítěte podmíněné tresty

28. května 2024  14:19

V případu tříletého chlapce, který zemřel v dubnu 2022 při truck trialových závodech nákladních...

Co nám předkládáte, není reforma, odmítá Babiš růst věku odchodu do důchodu

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  14:17

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Jiří Paroubek

26. října 2013  22:44,  aktualizováno  28.5 14:11

Bývalý premiér a někdejší předseda sociální demokracie v únoru 2023 oznámil návrat do politiky....

Mladík při sledování hokeje střílel v davu plynovou pistolí, nadýchal tři promile

28. května 2024  14:03

Hodně nebezpečně si v neděli během veřejného promítání finálového zápasu českých hokejistů v...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1865x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik