Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

Já vím, reaguju trochu předčasně. Původně jsem chtěla počkat čtyři měsíce, ale přece jen mi to nedá. Nejsme jako oni, jak říká můj muž. Už více než čtyři měsíce se Barták, obviněný z korupce, vyhýbá výslechu, ke kterému se paradoxně sám přihlásil a na kterém trvá. Bohužel, vždy se mu jako naschvál v den výslechu „neudělá dobře“. A protože vystudovaný neurochirurg dodává i potvrzení lékaře, žalobci s tím prý nemohou nic dělat. Jen čekat.

Kauza Tatra - jedna z dalších, které veřejnost nutně vedou k pocitům znechucení a beznaděje. I když běžný občan může složité „obchodní“ machinace jen těžko rozkrýt, přece je víc než jasné, že někteří naši bývalí politici a reprezentanti země beztrestně zneužívají děravé zákony a manipulují jimi ve svůj prospěch.

Jak uvádí iDNES v článku Na výslech proti korupci Barták pro nemoc nemůže, na tenis však došel (23.11.2012): „Když se v neděli dívali detektivové protikorupční policie a žalobci na přenos finále Davis Cupu, velmi se podivovali. Na televizních záběrech publika v pražské O2 aréně totiž zahlédli bývalého vicepremiéra Martina Bartáka, jak fandí tenistům přímo v hale. Při úspěšném úderu Tomáše Berdycha či Radka Štěpánka jásal, poskakoval a tleskal.“

Dovedu si představit, že  u televizní obrazovky zmínění vyšetřovatelé jásali, poskakovali a tleskali dvojnásobně. Ve čtvrtek měl Martin Barták totiž další termín výslechu, na kterém sám trvá. Běda, opět nemoc. Vsadila bych se, že už by žádná sázková kancelář na zlepšení jeho zdravotního stavu sázku nevypsala. I když, jak píše jeden diskutér: „Tenis ho baví a výslechy zatím NE! Museli byste je vést zábavnou formou a pak by třeba chodil a už dlouho před jejich zahájením postával před vraty a bouchal vám pěstičkou na ně...“

Jak spekulují zasvěcenci, Barták ví, co dělá. Čas hraje pro něj, neboť zastrašuje a eventuálně znevěrohodňuje svědka uplácení – ředitele automobilky Tatra Ronalda Adamse. Netuším, jaký podíl v celé korupční kause Adams má, ale rozhodně nezastávám názor, že účel světí prostředky. A očividné průtahy v soudním jednání nečiní člověk, který vyznává byť jen základní mravní principy. 

Autor článku na iDNES píše, že konec vyšetřování nákupu tatrovek pro armádu závisí na Bartákovi: „Musí se totiž dostavit k výslechu. Pokud se bude i nadále omlouvat a mít lékařské potvrzení, nemohou s tím žalobci nic moc udělat. Zbývala by jim pouze možnost zadat si znalecký posudek na Bartákův stav. Ale to bývá až krajní možnost.“

Kolik je asi těch, kteří se domnívají, že krajní možnost ještě nenastala? Myslím, že je na čase nejen využít krajní možnosti, ale i maximálně rychle hledat cesty, jak pro příště takovým způsobům manipulace se soudy, se spravedlností a zneužíváním demokracie vůbec zabránit.

Ostatně kauza Tatry není jediná, ve které je role Martina Bartáka přinejmenším zpochybňována. Připomeňme nákup armádních letounů CASA, v němž měl Barták, tehdejší náměstek ministryně obrany Parkanové, nutit generální štáb ke změně posudků ve prospěch nevýhodného nákupu. Za letouny pak podle nezávislé firmy zaplatil český stát o několik stovek milionů více, než byla jejich hodnota. A i v této kauze byl jeden z hlavních svědků podivnými obviněními spochybňován.  

Jsem jen nezasvěcený pozorovatel, ale nemůžu věřit, že Martinu Bartákovi taková ignorace morálních zásad bez problémů projde a prochází v rámci zákona. Pokud ano, pak je načase tyto zákony změnit. A takovou změnu může zřejmě nastartovat jen změna volebního zákona. 

Nepomohla by na tyto negativní informace třeba Pozitivní evoluce? Já jsem pro!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Kastnerová | pondělí 26.11.2012 0:01 | karma článku: 42,80 | přečteno: 5265x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Nebezpečným se stal i poslední Píkův nedopalek

Dne 3. července uplyne 115 let od narození Heliodora Píky. Válečný veterán Pravomil Raichl v roce 1995 s úctou vzpomínal na tohoto statečného a četného muže, který byl po vykonstruovaném procesu oběšen v roce 1949 v plzeňské borské věznici, kde se už dávno nepopravovalo.

3.7.2012 v 0:23 | Karma: 38,51 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik