Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále... 

Ten nejlepší (z vůle vládnoucí strany) nám sděloval, že nebude prezident aktivistický, ale aktivní. Leč ani tehdy to s námi nemyslel zcela upřímně a na očích se mu to dalo poznat. Takže když oznamoval, že bude prezidentem nejen těch, kdo ho zvolili, ale všech lidí, už tehdy jsme jako ta malá kůzlátka volali: „Ty nejsi náš prezident!“ Za to bych se asi měla i po těch letech omluvit. Tedy za to tykání.

Politické strany přímou volbu prezidenta nechtěly (a jak by také mohly). Ale jednak z donucení, jednak z obavy ze stále klesajících preferencí se ty zájmové kroužky části naší společnosti označující se jako politické strany rozhodly tlaku veřejnosti ustoupit. Nepochybuji o tom, že veškeré následující kroky byly činěny s vědomím, že nám občanům to ještě pěkně (tedy nepěkně) znepříjemní. Konečně navzdory všemu a všem jsme nyní stanuli v předvečer druhého kola přímé volby prezidenta.

Naše dosavadní hlava státu se s obvyklým přezíravým despektem vyjádřila, že stejně o prezidentovi nerozhodnou lidé, ale média. Média opravdu dělala, co mohla. Do debat prvního kola upřednostňovala favorizovanou dvojici Fišer – Zeman. Část naší společnosti, alarmována zmíněnou situací, se však vzepjala k podpoře pana Karla natolik, že bookmakerské naděje na snadný zisk rozbila.

Co následovalo, vrcholí dnes před našima očima. Oba kandidáti jsou dost vysocí - jak ve skutečnosti, tak virtuálně. Sice se slibovalo, že žádné podpásovky nebudou, ale některým členům volebního týmu či fandům zřejmě není zcela jasné, jak vysoko nad zemí se vlastně ten pás našich borců nachází.

Jo, lež má krátké nohy, ale dokáže hodně rychle utíkat a než ji pravda dostihne (a jestli vůbec), uběhne hodně daleko. Zejména jeden z kandidátů (nehodlám vyhlašovat soutěž, který to je) je opakovaně usvědčován z nepravd a polopravd. Bohužel, ne všichni posluchači či čtenáři mají dost času a zájmu ověřovat si pravdivost informací u pramene. A on s tím počítá. V nejhorším se omluví a co?! Je těžké věřit tomu, že nejde o záměr, zvláště když se pochybení opakují.

Na obou stranách barikády se sešikovaly pevné formace těch, kteří už měli v prvním kole jasno. Ale jak rozhodnout tu dlouhodobou remízu? No přece, když je nejhůř, přijedou na pomoc … blaničtí rytíři. Kdepak z hory. Přímo z Hradu. Náš milostí plný se chytá každého politicky citlivého pírka, byť by poletovalo už hodně dlouho naším polistopadovým prostorem. A povolává do boje celou svou rodinu – manželku a syna nevyjímaje. Každého hlasu je zapotřebí. A některá slovíčka či větičky pronesené v debatách jsou podle něho dokonce tak zlé, že je „nikdy (ale opravdu nikdy) prominout nemůže“. (Ty, kdož jsi bez viny, hoď po ní/něm kamenem.)

Na některé voliče to zabírá: „Když to vyděsilo prezidenta, tak to už musí být něco, co se blíží minimálně k velezradě!“ A jeden z chráněnců a konečně už zase očištěný (dočista do čista) Vít Bárta přidává slovo „vlastizrádné“.

Zdá se to jenom mně, že se každodenní šarvátky naší politické scény dostaly do pozadí? Ani další z pokusů svrhnout vládu, ani rodinný život našeho premiéra, ani horečnatý boj o zachování vládních pozic seskupení paní Karolíny. Ticho. Nejen po pěšině. Jediný, kdo to holt umí, je ten nejvyšší. Ne, nemyslím Boha, ale toho nad ním. Jenom čekám, jak dlouho bude trvat to „vychladnutí horkých hlav“, po němž konečně oceníme jeho amnestii. Jak říkal ten stařeček sázející jabloně v čítance z první třídy: „Já už se jablíček nedočkám, ale vy ano, potomci moji.“

O jednoho důvěryhodného a důstojného prezidenta jsme přišli už před pěti lety, kdy se také vyrojily záštiplné výlevy proti cizákovi. V pochybných volbách naši zastupitelé pak dali přednost samolibému hráči s chladným kalkulem. Tak nenechme se otrávit (a nemyslím tím sušenkami z Polska) a nenechme si tu radost z vybírání vzít, když už jsme ji získali.

Po období vyhrabávání zákopů přijde jejich zasypávání. Proto nekopejme příliš hluboko. A ačkoliv jde o "nechtěný" porod, toho, kdo se zrodí, přijměme s respektem a nadějí.

Ostatně doufám, že si zvolíme správně.

 

P. S.: Ve spoluautorství s manželem Janem

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Kastnerová | čtvrtek 24.1.2013 18:52 | karma článku: 11,26 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Nebezpečným se stal i poslední Píkův nedopalek

Dne 3. července uplyne 115 let od narození Heliodora Píky. Válečný veterán Pravomil Raichl v roce 1995 s úctou vzpomínal na tohoto statečného a četného muže, který byl po vykonstruovaném procesu oběšen v roce 1949 v plzeňské borské věznici, kde se už dávno nepopravovalo.

3.7.2012 v 0:23 | Karma: 38,51 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  21:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik