Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?  

Nerada bych sice, abych potvrzovala pravidlo, že neamnestovaný amnestovanému nevěří, ale nemohu se neztotožnit s názory, kterými bezprostředně reagovali dva z kandidátů na prezidenta budoucího.

Jiří Dienstbier Klausovi vytkl, že z amnestie nevyjmul ekonomické trestné činy a korupci: „Prezident dal amnestii i lidem odsouzeným za korupci a jiné závažné trestné činy ekonomické povahy. Stylový Klausův závěr v prezidentském úřadě.“ Podle jeho soudu jde o naprosto nepřijatelný krok. (novinky.cz 1.1.2013) Proti amnestii se ostře ohradila i Zuzana Roithová: „Amnestie tohoto rozsahu je neuvěřitelná a nedůvěryhodná. Naprosto s ní nesouhlasím. Zastavuje se stíhání u lidí, kteří zpronevěřili miliardy korun jako v případě H-systému.“

Advokátka Hana Marvanová, která poškozené v kauze H-systému hájí, je podle webu parlamentnilisty.cz (1.1.2013) šokovaná: „Soudní řízení se někdy vleče nejen proto, že miliardové podvody nebo korupce jsou složité na dokazování..., ale často zejména proto, že ho zdržují sami obžalovaní... Ale co je nejhorší, bude to mít závažný negativní důsledek. Součástí trestu bylo uloženo pachatelům nahradit škodu ve výši jedné miliardy tisícovce poškozených lidí. Když bude stíhání zastaveno, pachatelé nebudou povinni zaplatit vůbec nic.“ A odůvodněně varuje: „Je to špatný signál, že se tomu, kdo zdržuje soudní řízení, jeho jednání vyplatí, bude amnestován.“

Na své facebookové stránce se Václav Láska, advokát a předseda správní rady Transparency International, vyjádřil: „Nemůžu se zbavit pocitu, že jediný bod, pro který tahle amnestie skutečně byla vyhlášena, je zastavení starých (dlouhotrvajících) trestních stíhání. Až se do této amnestie začnou doplňovat jednotlivé kauzy a jednotliví pachatelé, pak budou zřetelnější záměry a motivy pana prezidenta. Všechny ostatní body amnestie (amnestování starých lidí apod.), jsou podle mého jen omáčka, aby to vypadalo ‚dobře‘.“ (parlamentnílisty.cz 1.1.2013) A porovnává ji s institutem milosti, ten má prý smysl, když soudce nemůže zohlednit to, co naopak může prezident: „Že v České republice je milost za časů Václava Klause projevem korupce a především klientelismu, je věc jiná.“

Už poslední prezidentské milosti vzbudily mezi veřejností větší negativní odezvu, než kdy dříve. Osobně mne zaujalo hned několik protimluvů.

Připomeňme, že Václav Klaus udělil milost bývalé ředitelce Metropolitní univerzity v Praze. Anna Benešová byla odsouzena jednak za podplácení, jednak za to, že nechala na univerzitě zdarma studovat kolem padesáti vlivných politiků, úředníků a jejich příbuzných. Jen odpuštěním školného (mimochodem lidem, kteří svými přijmy rozhodně nepatří mezi slabší sociální vrstvy) připravila univerzitu o více než šest milionů korun. Soud potrestal Benešovou dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti. (lidovky.cz 18.2.2012)

Milost včetně vymazání trestního rejstříku Benešové udělil tentýž Václav Klaus, který předtím označil bezplatné vysokoškolské studium za „parazitování na zbytku společnosti“ (idnes.cz 7.12.2011). Navíc prezidentský pardon Benešové nejprve odůvodnil nutností starat se o nemocného manžela, později, když mu oponenti připomněli, že podmíněný trest nebrání starat se o nemocného, odůvodnění nepřesvědčivě pozměnil s tím, že dostal „zcela mimořádné množství dopisů“. Kamuflování, že se Anna Benešová vlastně s Klausovými nezná a výběr byl zcela náhodný, vyvrátilo mimo jiné odhalení novinářů, že Benešová pracovala s Klausem v Prognostickém ústavu a dokonce mu zařizovala služební cesty.

Prezidentská kancelář opakovaně zdůrazňuje, že prezident má právo udělit milost, aniž by něco musel vysvětlovat. Co ale pobouřilo veřejnost včetně mne, je to, že byly rozdávány milosti za korupci (dobře si vzpomínáme také na případ policistky z Karlovarska, která se navíc chlubila tím, že milost pro ni byla zaplacena). Jak lidovky.cz zjistily, prezident Klaus udělil dalších několik milostí lidem, kteří měli souvislost s kauzami podnikatele Pitra či „kmotra“ Mrázka.

Koho všeho se bude poslední Klausova amnestie týkat, si brzy přečteme (Chvalovský, soudce Berka, Janoušek...?). Po posledních milostech, veřejností tolik kritizovaných, ředitel politického odboru prezidenstské kanceláře Ladislav Jakl v rozhovoru s Martinem Veselovským pro Radiožurnál (16.2.2012) uvedl: „Všechny milosti dostávají zločinci, usvědčení lumpové, kteří něco provedli...“ Ačkoliv bych tak tvrdá ke všem amnestovaným tentokrát nebyla, z Jaklova výroku jasně vyplývá, že si je prezidentská kancelář dobře vědoma, co činí.

To, že dal prezident opět v sázku svou vlastní důvěryhodnost, by se mohlo jevit jen jako jeho vlastní chyba, na kterou sám doplatí. Obávám se však, že jeho jednání má dalekosáhlejší dopad. Dává totiž nebezpečný signál, že když máš moc, můžeš dělat, co se ti líbí, bez ohledu na zákony či dobré mravy.

Nevypovídá nakonec o podstatě věci více než jména amnestovaných spíše jméno amnestujícího?

P.S.: Poslední zpráva: Amnestií to nekončí. Ještě udělím alespoň jednou milosti, avizoval Klaus (iDnes.cz 3.1.2013)

Václave Klausi, milostí plný... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Kastnerová | čtvrtek 3.1.2013 1:49 | karma článku: 43,20 | přečteno: 5352x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Nebezpečným se stal i poslední Píkův nedopalek

Dne 3. července uplyne 115 let od narození Heliodora Píky. Válečný veterán Pravomil Raichl v roce 1995 s úctou vzpomínal na tohoto statečného a četného muže, který byl po vykonstruovaném procesu oběšen v roce 1949 v plzeňské borské věznici, kde se už dávno nepopravovalo.

3.7.2012 v 0:23 | Karma: 38,51 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  16:29

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:29

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik