Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blýská se (na lepší časy, nebo jen nám před očima)?

Podle nedělních Otázek Václava Moravce, na které odpovídal nový ministr školství Petr Fiala, se zdá, že by to přece jen mohlo vypadat jako blýskání na lepší časy… Jen se obávám, že pouze vybrat nové, odborné vedení jediného ministerstva nestačí.

Dokud jsme žili se Slováky v jednom státě, blýskalo se nad Tatrú každou chvíli. Přinejmenším pokaždé, když se hrála státní hymna. V letech dřívějších bylo zase možné spatřit rudou záři. Většinou jen nad Kladnem. Od těch dob doufáme, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Jenže v atmosférických podmínkách, v jakých se pohybujeme poslední dobou, je tak zataženo, že se nám spíš blýská před očima.

Petr Nečas určitě věděl, koho mezi svými poradci má a šel na jistotu. Jistě tím zabodoval i mezi těmi, kteří upřednostňují místo straníků odborníky. A čerstvý ministr Petr Fiala má opravdu naději uskutečnit v rámci daných možností ten „zázrak“ a získat ztracenou autoritu ministerstva školství. I když „diplomaticky vybruslil“ z přímých otázek na situaci zanechanou jeho předchůdcem, pan ministr nejen slíbil, že udělá vše, co mu jeho síly, schopnosti a zkušenosti umožní, aby navrátil ministerstvu školství jeho smysl, ale navíc se vyvaroval ukvapených hodnocení, nereálných slibů i populistických vyjádření. Stručně sdělil, že se musí především seznámit se situací v jednotlivých oblastech resortu a poté ve spolupráci s dalšími odborníky rozhodnout. Na rozdíl od svého předchůdce, který jako brouk Pytlík všechno znal a všechno věděl, Fiala mnoho nemluví, ale jeho první personální změny na ministerstvu alespoň ve mně budí důvěru.

Člověk by chtěl věřit, že se konečně zase začíná blýskat na lepší časy. Jen se obávám, že vybrat nové vedení ministerstva školství nestačí. Premiér by totiž měl udělat i další důležité, i když nepopulární kroky: konečně naplnit oblíbené heslo „padni komu padni“ a navrátit také důvěru v justici a policii. Demokracie je jistě složitá metoda vládnutí, ale za více než dvacet let jsme se o mnoho dopředu neposunuli. Stále jsou v platnosti nedotažené zákony, zákony nahrávající podvodům a umožňující neprůhledné hospodaření firem (např. akcie na doručitele), zákony zvýhodňující určité skupiny (např. exekuční legislativa, která umožňuje nehorázné obohacování právnických firem) atd. Stále je málo viditelná činnost kontrolních orgánů, zvláště pokud se týká vlivných lidí. To jsou pak nálezy šmahem zametány pod koberec spolu s milióny a miliardami, kvůli kterým se následně „musí přistupovat k nekompromisním škrtům“ ve státním rozpočtu.

V tom současném marasmu není divu, že k zablýsknutí stačí i jiskřička. Naše veřejnost byla podle mého názoru po revoluci alespoň ve své většině přístupna tomu, že se bude muset po 40 letech nezodpovědné vlády komunistů na nějakou dobu uskromnit. Ale nikdo neočekával, že noví politici zneužijí tak bezohledně legislativní i hospodářskou situaci ve svůj prospěch (navrhování a schvalování zákonů, které umožnily a umožňují rozprodání či přímo zcizení společného majetku, zákonů, které povýšily politiky nad ostatní občany, zákonů, jež donekonečna zvýhodňují poslance finančně i mocensky – viz opět nedávno schválený zákon o jejich doživotní imunitě atd.).

Koalice dnes pokládá ekonomické a sociální reformy za nezbytné. O jejich nezbytnosti se jí však veřejnost přesvědčit nepodařilo. Jak by také mohlo?! Jedno takové přísloví říká, že kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Ale toho se od současné politické reprezentace jaksi domoci nelze. Jít příkladem je pro ni zřejmě skoro stejně nemožné, jako… blýsknout se utažením vlastního opasku.

Premiér Nečas se nechal slyšet, že "nelze protestovat proti syrové ekonomické realitě, stejně jako nelze protestovat proti tomu, že se střídá den a noc." Ale kdo tuto zemi do té syrové ekonomické reality přivedl? Vždyť většina z těch, kteří jsou u moci dnes, tam byla v různých funkcích i před pěti, deseti a dokonce i dvaceti lety.

Změny v české politice by měly pokračovat. Nechci protestovat proti tomu, že se střídá den a noc, ale proti tomu, že se ve velkém rozkrádá i ve dne. Co takhle posvítit si teď na kmotry a desítky dalších příbuzných (včetně stranických sekretariátů)? Lucerničky rozdány? Budiž světlo!

Jak se říká: Jedno zablýsknutí... Nebo to byla vlaštovička?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Kastnerová | pondělí 14.5.2012 8:06 | karma článku: 10,95 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1865x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik