Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Láďa a teplé větry

Nebylo vždy v Institutu Václava I. Klause Neomylného a Dokonalého veselo. Byly i smutné chvíle, během nichž Láďa, vždy vybaven jednou nebo dvěma basami dvanáctek, vzpomínal na své dětství a mládí, které nebylo vždy šťastné.

Proč, ach proč, vzdychal Láďa ve svém sklepním 0 + 0, umístěném v suterénu budovy Institutu, za popíjení smíchovské lahvové dvanáctky, proč nás kluky nenechali závodit v plavání společně s děvčaty? A proč mne, zapřísáhlého neplavce, neboť plavání, jak pravil moudrý Václav Klaus, nesoucí své jméno, kterým byl pojmenován podle Institutu Václava Klause, je levicový sport, strkali do vody a nutili plavat? Vždyť kdyby mohli být v bazénu všichni, kluci s holkama dohromady, určitě by se našla nějaká, které by šlo plavání hůř než mně, zavzlykal Láďa.
A co takový box, povzdechl si Láďa. Spolužáci mi při něm vždycky nabančili tak, že mě vlastní máma nemohla poznat. Kdybych mohl soutěžit ve smíšené kategorii, možná by se mezi holkama našla aspoň jedna, které bych mohl nabančit i já a spolužáci by tak neházeli odpadky a nepokřikovali vulgární slova na mne, ale na tu holku.
Smutně Láďa dopil poslední smíchovskou dvanáctku z první basy, aby vstal a vrávorajícím krokem si došel pro druhou basu. A cestou opět rozumoval.
A jak se mi spolužáci v pozdějších letech smáli, Láďa div neplakal, když si z podivných časopisů vystřihovali fotky spoře oděných slečen, za to, že jsem si vystřihoval fotky Václava Klause. Měl jsem těch fotek několik sešitů. Nejhorši, vzpomněl si Láďa, byly fotky, na kterých byla vedle Václava Klause i Livia. To jsem vždycky s vyplazenou špičkou jazyka vystřihl Liviinu hlavu  a dolepil místo ní svoji. Ještě dnes mě bolí pravé zápěstí, když si vzpomemu, jak zuřivě jsem těmito svými sešity listoval.
Pak se ale stala divná věc. Láďa se zhoupl a už nebyl ve svém sklepním 0+0, už nebyl ani v budově Institutu, najednou zjistil, že stojí před velkým kopcem.
Fuj, kopec, pomyslel si Láďa, ale pak pozdvihl svůj smíchovskými dvanáctkami zmožený zrak výše a ustrnul. Vrchol kopce měl totiž přesně stejný tvar jako zadek Václava Klause.
Láďa upadl na kolena a znovu zaplakal. Proč jen jsem takový spiťar, zavzlykal, proč nemám sílu na ten kopec vylézt a jeho vrchol kousek po kousku zlíbat.
Plakal by tam Láďa dlouho, když vtom se stal další zázrak. Vrchol kopce se jaksi podivně zavrtěl a ozvala se proslulá mečivá fistule, kterou se Václav Klaus za posledních 35 let proslavil:
„Já opravdu, ale opravdu odmítám,“ rozléhala se Klausova mečivá fistule po okolí a Láďa tím byl unešen, „odmítám ty teplé, já opakuji teplé, já zdůzazňuji západní větry, já opakuji větry, já zdůrazňuji řízené z bruselsko-washingtonské centrály.“
Och, pomyslel si Láďa, okamžitě padl na kolena a čelem se dotkl země. Nejsem hoden, přemítal Láďa, přijímat takové množství moudrosti Václavem Klausem mi dané.
„Jediné teplé, já opakuji teplé, já zdůrazňuji větry,“ pokračovala Klausova mečivá fistule, „které opravdu, ale opravdu jsem, já opakuji jsem, já zdůrazňuji ochoten akceptovat, já opakuji akceptovat, jsou ty větry, já opakuji větry, já zdůraňuji, které vycházejí, já opakuji vycházejí, já zdůrazňuji z toho kopce, před kterým nyní klečí můj věrný, já opakuji věrný, já zdůrazňuji hlásný trouba Láďa.“
Och, zachvělo se Láďovo srce, velký Václav zmínil mé jméno! A odvážil se Láďa zvednout pohled svých očí opět ke kopci, před nímž klečel.
A skutečně! Z vrcholu kopce vyšel podivný obláček, ten se postupně rozšiřoval a začal zakrývat celé okolí.
Láďa byl příjemně vzrušen, zejména když se opět ozvala proslulá Klausova fistule: „Teda, ten byl, ten se mi povedl, já opakuji, ten se mi opravdu, ale opravdu povedl. Jen doufám, že moc, já opakuji moc, já zdůrazňuji nesmrdí a že to nikdo neucítil.“
To už obláček zakryl i Láďu a ten nadšeně inhaloval, poskakoval při tom a snažil se nasát do nosu co největší obsah obláčku.
Po pravdě řečeno, smrdělo to k zblití, stejně jako všechno, co za posledních dvacet let z Václava Klause, pojmenovaného podle Institutu Václava Klause, vyšlo. Pro Láďu to však byla opojná vůně, jejímuž čichání právě těch posledních dvacet let svého života zasvětil.

Autor: Martin Irein | středa 23.8.2023 16:51 | karma článku: 10,30 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Martin Irein

Stín minulosti

Franta se už pomalu smiřoval s tím, že je mu souzeno prožít samotářský život. Až do chvíle, kdy potkal Mariku. To ještě netušil, jaké skrývá Marika tajemství.

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,35 | Přečteno: 242x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno II

Místnost, do které mě stčili, měla tvar krychle. Asi tak čtyři metry na délku, na šířku, i na výšku. A jedna žíněnka, asi abych se neválel po zemi.

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,32 | Přečteno: 125x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno I

Mlha před námi visela jako divadelní opona. Působila dost nepatřičně. Všude okolo zářil letní den, jen v jednom místě se na šířku nějakých pěti set metrů tyčila zeď z mlhy.

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 7,65 | Přečteno: 177x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Vsetínská dovolená

Na začátek května jsem naplánoval krátkou dovolenou. Celou dobu jsem detaily, které se této dovolené týkaly, úzkostlivě tajil, aby mi do toho utajení hodil vidle pan průvodčí. O tom dále.

13.5.2024 v 16:15 | Karma: 14,79 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Martin Irein

Mince a strany

Jsou lidé, jako je proslulá teta Kateřina ze Saturnina, kteří se vyžívají v tom, že svou řeč prokládají příslovími a podobnými ustálenými rčeními.

22.4.2024 v 16:10 | Karma: 13,59 | Přečteno: 411x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 425x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik