Karibské tance

Kromě toho, že rád jím (někteří zdejší blogeři – blogerky pochopitelně nevyjímaje – tuto informaci mají ověřenu naživo), navíc platí, že důležitá rozhodnutí činím, když mám obrovskou radost, nebo když mě něco naštve.

A toho dne to byl ten druhý případ. Z mně dosud neznámého důvodu jsem šel z porady do porady, mezi jednotlivými poradami nebyla skoro žádná přestávka, přičemž po čtvrté z této série porad (z nichž jsem si minimálně u dvou až tří říkal, že se mě vlastně netýkají) jsem měl v hlavě tak dokonalý chaos, že bych byl schopný odpřísáhnout, že to zeleninové rizoto, které jsem do sebe spěšně hodil v jedné mimořádně volné chvíli, byl ve skutečnosti slon na olivách ve vlastní šťávě.
V takovém rozpoložení jsem otevřel příchozí e-maily. A jedna ze zpráv byla od taneční školy, s níž mám pozitivní zkušenosti, a sdělovala, že tato taneční škola od středy za dva týdny otevírá mimořádný kurz karibských tanců o osmi lekcích v legendárním Pakulu.
V náladě, ve které jsem byl, jsem – než bych si to stihl rozmyslet – vyplnil přihlášku a nechal všemu volný průběh.
Během osmi lekcí jsme se měli seznámit s celkem čtyřmi tanci.

Salsa. Až do zahájení první lekce kurzu karibských tanců jsem měl za to, že se jedná pouze o pálivou omáčku. To, že existuje podobně, dokonce stejně pojmenovaný tanec pro mě byl podobný šok, jako kdybych přijel do Letňan na koncert skupiny Metallica a místo ní by vystupovali legendární Eva s legendárním Vaškem.
Naštěstí základní krok takto pojmenovaného tance není zas tak složitý, a to ani poté, co se k němu přidají různé způsoby převádění partnerky a jejího podtáčení a další možné krokové variace. Navíc, a to je důležité, to si zapamatujte, budu se na to ptát při kvartálním vyhodnocování, při většině karibských tanců je možné improvizovat. Čili nikomu nevadí, když partner zapomene, co chtěl s partnerkou provádět a namísto toho si vypomůže lehkou improvizací; je podmínka, aby partner improvizoval z hlavy. Partnerčina funkce je velmi důležitá, neboť partnerka má za úkol se usmívat a zkrášlovat svět.

Bachata. I zde jsem se nejprve domníval, zda nejde o nějaký druh pečiva, nicméně skutečně jde o tanec a navíc tanec, který je velmi zábavný, kontaktní a velmi návykový.Krokové provedení není opět nijak složité a i zde je prostor pro improvizaci, jak co do směru pohybu, tak co do figur, které je nutné s partnerkou provádět.
Navíc nám u tohoto tance instruktorka sdělila důležitou věc: „Dámy, jestliže se partnerovi nepostaví, tancujete to špatně.“ Nemusím naznačovat, že tato věta vyvolala všeobecný jásot.
Zouk. Tanec, před kterým mě kolegyně v práci varovala. Bohužel na něj vyšla jen jedna ze zmíněných osmi lekcí, a to byl ještě brán poměrně letem světem. Říkám bohužel, protože bezpochyby jde o tanec zajímavý a když se umí, tak to stojí za to.
U karibských tanců zároveň platí, že jsou tanci sociálními. Čili není nic výjimečného, když po skončení jednoho tance přejde partner k jiné partnerce a k dosavadní partnerce přijde další partner. Bohužel v naší skupině se našly určité dvojice, které se do tohoto střídání moc nehrnuly, což omezovalo zábavnost lekcí. I tak jsme si užili zábavy až dost.
Casino Rueda. Poslední tanec, k němuž jsme se dostali. Oproti předchozím se tančí v kruhu, tvořeném všemi tančícími dvojicemi. A aby to nebylo jednoduché, existují v něm povely, které – zjednodušeně řečeno – pošlou partnera k další partnerce po pravé nebo levé ruce, popř. o dvě partnerky dál.
I tomuto tanci byla věnována pouze jedna lekce, načež v závěru jsme se dověděli, že povelů existuje celá řada dalších, které mohou mít vliv na to, co se v tanečním kruhu děje.
Název tance mi evokoval jeden z mnoha filmů s Jamesem Bondem a někteří byli svědky toho, že jsem se domáhal přinesení ruletového stolku a jiných artefaktů, typických – ano, typických – pro prostředí kasína, což mi nebylo splněno. Naštěstí to můj dobrý dojem moc nezkazilo.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Irein | sobota 25.6.2022 16:00 | karma článku: 9,29 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Martin Irein

Podivno II

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 4,23

Martin Irein

Podivno I

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 7,60

Martin Irein

Vsetínská dovolená

13.5.2024 v 16:15 | Karma: 14,52

Martin Irein

Mince a strany

22.4.2024 v 16:10 | Karma: 13,59