Jinojazyčné ukázky

Jak jste si asi všimli, většina hudebních ukázek, které jsem uvedl ve svých „devadesátkových“ článcích, stejně jako v článku o ženských hlasech, byla v angličtině. Dnes předvedu něco málo hudby v libozvučné španělštině.

Na úvod zůstanu v Evropě. Nejbližší španělsky mluvící zemí je logicky Španělsko. A i když není hudebně tak známé, i tam jsou zajímaví interpreti.
Těmi prvními jsou legendární Héroes del Silencio s jejich nejslavnějším kusem Entre dos tierras (Mezi dvěma světy):

 

Z téže země tu mám i druhého dnešního zástupce, kterým jsou legendární Los Suaves. Existují už přes čtyřicet let a jede jim to výborně:

 

Více španělsky mluvících najdeme překvapivě na opačné straně Atlantiku. Stačí přiletět do Argentiny a přivítají vás Tren Loco. Není to, pravda, úplně nejobjevnější hudba, nicméně za poslech určitě stojí:

 

A kdo chce, ten může v zemi, která dala světu mimo jiné Diega Maradonu, najít i Los Antiguos, představitele klasického argentinského hard rocku:

 

Další zemí, kterou si dovolím představit, je Peru. Tamní hudební scéna se rozvíjela pomaleji, i tak přinesla zajímavá jména. Například Huelga de Hambre:

 

O něco mladší peruánská skupina, založená na rockových základech, ovšem s mnohem širší hudební diverzitou, je Los Mojarras:

 

Určitě nesmím minout legendární Chile. O chilské hudbě se toho moc neví, a to i přesto, že nejslavnější chilský hudebník je Tom Araya, zpívající basák skupiny Slayer. Po delším hledání a zkoumání na mě vykoukla skupina Fiskales Ad Hok:

 

A po delším hledání ještě i Alejandro Silva power cuarteto:

 

Dnešní exkurzi po španělsky zpívané hudbě zakončím v Mexiku. Tamní hudba v sobě míchá lidové motivy, pracuje s blues, ska a dalšími vlivy. Jako první si dovolím představit skupinu La Comuna:

 

Na závěr jsem si nechal svou mexickou nejoblíbenější. Opravdu, Maldita Vecindad jsou jednou ze skupin, které hrají jen o něco kratší dobu než náš Olympic, ovšem na energii, smyslu pro humor a radosti z hudby jim to neubírá:

 

Pokračování (snad někdy) příště.

Autor: Martin Irein | pátek 29.7.2022 17:00 | karma článku: 5,02 | přečteno: 141x
  • Další články autora

Martin Irein

Únos a záměna

30.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,37

Martin Irein

Nepříjemný spolupacient

28.5.2024 v 16:15 | Karma: 22,90

Martin Irein

Stín minulosti

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,85

Martin Irein

Podivno II

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,86

Martin Irein

Podivno I

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 8,78