Cesta tam a do hospody 3

V každém správném aspoň trochu obydleném místě nesmí nastat ráno, dokud nezakokrhá kohout. Toho rána spustil nejdříve jeden, pak druhý, pak třetí a nakonec nastal kolektivní kokrhací koncert tak hlasitý, že to probudilo i barbara.

Krutý Otík nejprve chvíli přemítal nad tím, jak a kde se to ocitl, a nakonec si vzpomněl, že v tomto městečku navštívil nejprve lazebníka, aby se mohl nechat zušlechtit, a poté i hospodu, kde povečeřel, seznámil se se Standou Vysírkou, dohodl si nocleh a taková divná mluvící věc mu nabídla kšeft.
Zazíval a pomalu vstal z postele. Došel až k zrcadlu a zálibně pohlédl na svůj odraz. „Ten platinový přeliv jsem už potřeboval,“ napadlo ho, „vyholené podpaží vypadá taky mnohem lépe,“ pokýval hlavou a tak falešně, že by ani jeho tvář nemohla mít známý hlas, si začal prozpěvovat „nevypadám já věru zle, zkrátka barbar, jak má být.“
V rohu místnosti byla putna s vodou. Barbar si omyl obličej a následně další místa na těle, o kterých se domníval, že by mohla být kritická. Pak si natáhl svou sukénku, zkontroloval měšec s mincemi, uchopil kyj a za pobrukování „Já jsem z Bludné Nory, z Bludné Nory, desátníkův syn“ se vydal do lokálu.
Hospodský se mu uctivě uklonil a položil zapeklitou otázku, jestli si bude vzácný pan barbar přát snídani. Otík se zamyslel a pak souhlasil. O chvíli později už si pochutnával na obzvláště dobře upečené křepelce a svět mu připadal zase o něco roztomilejší.
„Kdybyste dovolil vzácný pane barbare,“ ševelil hospodský, „váš účet, dělá to třicet šest zagrošů,“ a s úklonou položil na stůl cár papíru, na kterém bylo napsáno „Pan Barbar 36 zg.“
Otík s úsměvem sáhl do svého měšce a začal odpočítávat. „Deset, dvacet, třicet, třicet jedna, třicet dva, třicet tři…,“ odpočítával stále pomaleji, „třicet čtyři, třicet pět…,“ a tady se zarazil. Ať dělal, co dělal, jeden zagroš mu chyběl.
„Nějaké potíže, pane barbare?“ otázal se úlisně hospodský.
Než stihl Otík něco odpovědět, rozlétly se dveře a do lokálu znovu vešel chodící odpadkový koš.
„Bránko vespolek,“ zahlaholila ta věc a šinula si to rovnou k Otíkovi.
„To je dobře, že tu ještě jsi, barbare,“ zajásala a mávla na hospodského, „nalej mi tupláka, nekoukej,“ a když se hospodský vzdálil, zeptala se tiše: „V pohodě, barbare?“
„Není to v pohodě, Netyno,“ zahučel Otík. „Chybí mi jeden zagroš, můžeš mě založit?“
Netyna, neboť to byla opravdu ona, něco zabručela, pak zajela rukou pod svoji zbroj a chvíli něčím hrkala. Nakonec vytáhla dlaň plnou zagrošů.

„Jeden, říkáš? Tak tady ho máš, vrátíš mi ho ze svého podílu na tom kšeftu, co jsem ti včera říkala,“ zakoulela očima.
„Fakt díky,“ usmál se Otík neodolatelně. A protože se mezitím přiblížil hospodský, ochotně mu zaplatil a počkal, až Netyna dopije.
„Tak a je to,“ zamlaskala poté, co se tak stalo. „Seber si, co potřebuješ, já tu nechám hospodskému čtyři zagroše, a jdeme. Venku ti řeknu, o co se jedná.“

Mezitím.
Nenápadný domek v jedné z bočních pajakonských uliček se otřásl. A hned poté se otřásl ještě jednou. Otevřeným oknem se ven vyvalil fialovorůžový mrak, který se zhmotnil do tvaru jednorožce se zaječíma ušima, chvíli se jen tak povaloval asi tři metry nad zemí a pak s hlasitým fouknutím zmizel.
Téměř hned nato se otevřely dveře a z nich vyšel poněkud udivený a zmatený alchymista Drvota. Bylo na něm vidět, že výsledek dalšího v řadě jeho pokusů nebyl takovým, jaký by sám očekával.
„Káručejatlep!“1 zahromoval a utřel si ruce o svůj plnovous, „takhle ten univerzální přípravek proti obtížným hmyzím druhům nedokončím nikdy,“ a symbolicky zahrozil pěstí ve směru, kam předtím zmizel podivný oblak.
Poté se otočil a chtěl vejít zpět dovnitř. Za to, že se mu to nepodařilo, mohla mohutná ženská postava s krví podlitýma očima, natáčkami na hlavě a výrazným válečkem v ruce.
„Už toho mám dost, pane Drvoto,“ zaječela tak, že ptáci se začali zastavovat v letu a u několika dalších domků popraskaly okenní tabulky. „To je tento týden už třetí výbuch! Navíc mi už nejméně půl roku dlužíte za nájem. A to vám nepočítám ani ty škody, které jste za tu dobu způsobil!,“ a výhrůžně zamávala válečkem.
„Neračte se hněvat, paní Vadíková,“ pronesl zkroušeně alchymista, „my vědci to nemáme jednoduché a na cestě k úspěchu musíme zažít spoustu přešlapů. Ovšem mám nápad, jak se k úspěchu přiblížit,“ zasvítilo mu v očích, „napadlo mě, že bych do své směsi přidal několik chlupů z pubického ochlupení staré čarodějnice,“ a pohlédl na ženu s válečkem, „myslíte si, že byste se mohla obětovat?“
Pokud čekal souhlasnou odpověď, byl naivní, neboť paní Vadíková zaječela s hlasitostí požární sirény:
„A dost! Urážet se nenechám! Seberte si svoje saky paky a vypadněte! Hned!!!!“
Drvota proklouzl kolem jejího těla dovnitř, v rychlosti uchopil svůj kufřík, naházel do něj co potřeboval, včetně své minilaboratoře a pod přísným pohledem své už bývalé domácí vyběhl na ulici.
Tam se k ní naposledy otočil. Možná chtěl něco říct, ale brzy zjistil, že letící váleček je pádná odpověď na všechny možné argumenty. Měl to štěstí, že ucukl hlavou, takže jej dřevěný projektil minul. Stejné štěstí však neměl květinář, který právě na svém vozíku vezl zboží na trh. Byl zasažen, omdlel a nectěně ulehl mezi své vlastní květiny.

Alchymista si chvíli prohlížel nešťastného květináře, pak si jej prohlédl ještě jednou, musel však konstatovat, že neví, jak s touto situací naložit. Pak se naposledy ohlédl za domkem, který tak spěšně opustil.
„Nedá se nic dělat,“ povzdechl si, „jsem bez zaměstnání i bez domova, přišel čas to řešit,“ a vydal se k budově úřadu pro podporu lidí v nouzi.
Vešel dovnitř a našel úředníka, kterému se svěřil, že je v nouzi a potřebuje podporu.
„Tak se na to podíváme,“ souhlasil úředník. „Kolik máte zdravých rukou?“
„Dvě,“ pronesl Drvota udiveně.
„A kolik máte zdravých nohou?“
„Taky dvě.“
„Kolik máte zdravých očí?“
„No přece dvě,“ pronesl Drvota nechápavě.
„Tak to máte smůlu,“ sdělil mu úředník. „Abyste měl nárok na podporu v nouzi, muselo by vám něco chybět. Ruka, noha nebo oko. Zkuste přijít na to, jak se něčeho z toho zbavit. Nebo si najděte práci,“ a ukázal na nástěnku s nabídkou pracovních míst.
Krotitel pakrav, noční hlídač, ošetřovatel elfů, hudebník ve vílím orchestru, nic z toho alchymistu nenadchlo. Pochopil, že musí vyrazit ven svému novému osudu naproti.2 Opustil budovu úřadu bez toho, aby měl představu, kudy se naproti novému osudu jde.

------------------------------------------------------------------------------
1 Jedná se o alchymistcické zaklení, které Drvotu naučil jeho mistr Klouzal.
2 Kontrolní otázka: Víte o někom, kdo šel naproti svému starému osudu?

Autor: Martin Irein | pondělí 1.8.2022 17:00 | karma článku: 7,49 | přečteno: 214x
  • Další články autora

Martin Irein

Únos a záměna

Naskočil jsem do autobusu, ten se rozjel a můj ukecaný spolupacient z lázeňského pobytu před pěti lety se ztrácel za horizontem.

30.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,03 | Přečteno: 241x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Nepříjemný spolupacient

„Napíši vám lázně,“ sdělila mi má lékařka. Neprotestoval jsem, neboť má na rozdíl ode mne vysokoškolský titul, lékařský diplom a stetoskop. A hádejte se s ženou s těmito vlastnostmi.

28.5.2024 v 16:15 | Karma: 22,74 | Přečteno: 945x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Stín minulosti

Franta se už pomalu smiřoval s tím, že je mu souzeno prožít samotářský život. Až do chvíle, kdy potkal Mariku. To ještě netušil, jaké skrývá Marika tajemství.

16.5.2024 v 16:15 | Karma: 11,85 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno II

Místnost, do které mě stčili, měla tvar krychle. Asi tak čtyři metry na délku, na šířku, i na výšku. A jedna žíněnka, asi abych se neválel po zemi.

15.5.2024 v 16:15 | Karma: 5,86 | Přečteno: 140x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Irein

Podivno I

Mlha před námi visela jako divadelní opona. Působila dost nepatřičně. Všude okolo zářil letní den, jen v jednom místě se na šířku nějakých pěti set metrů tyčila zeď z mlhy.

14.5.2024 v 16:10 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 13,08
  • Průměrná čtenost 441x
Generální ředitel antikvariátu. Všechny mé články jsou 100% uhlíkově neutrální.

Seznam rubrik