Tak nám "zabili" ministra, paní Müllerová....

To byla první věta, která mě napadla, když jsem večer pustila internet a přečetla si onu dlouze očekávanou zprávu. Ale přesto, že se dala dlouho předem očekávat, nevím, zda z ní mít radost.

Náš "tatíček ministr", nejlepší ministr školství podle pana prezidenta, nejhorší podle mnohých učitelů, nenáviděný  mnoha žáky, studenty - hlavně maturanty, jimž způsobil mnohou bezesnou noc. Milovaný snad jen studenty plzeňských práv. Nenáviděný také těmi, kteří si myslí, že učitelé už mají dost - mají přece prázdniny - a ten ministr by jim pořád jenom zvyšoval platy. Když vzpomenu na mnohé jeho hurá akce (naštěstí většinou neuskutečněné) - třeba  povinné polévky, měla bych být ráda, že odchází. Na druhou stranu - co bude po jeho odchodu (odejde-li doopravdy)? S jeho osobou byla spojena jakás takás stabilita - věděli jsme zhruba, co nás čeká. Že nové maturity budou, že se změní to či ono. Ale bude jeho nástupce pokračovat? Nebo se rozhodne pro obrat o 180 stupňů?

Nejistota je zlá pro učitele, netuší, zda pro ně vůbec bude ve školství místo. Ale ještě horší je pro studenty středoškoláky. Jejich vlak směrem maturita jede a nedá se z něho vyskočit. A přitom pasažéři vůbec netuší, kam je veze, na které výhybce odbočí. Mám strach za ně a je mi jich líto. Další důvod, proč se neradovat.

A samotný čin pana ministra za hrdinství a převzetí zodpovědnosti vůbec nepovažuji. Podle mě je to z jeho strany alibismus. Nadělal spoustu kopanců a nevěděl už kudy kam (třeba v boji o unijní peníze). A teď vlastně prohlašuje: Já s tím nechci mít nic společného, já si myju ruce a vy si poraďte. Utekl z boje a to se nedělá. S problémy je třeba se popasovat a ne "zdrhnout". Lidsky ho chápu, je to takový donkichot a má toho svého boje s větrnými mlýny - které jeho vystoupení často připomínalo - taky dost. Ale měl vše dotánout do konce.

Pane ministře. Nechal jste nás v tom. Moc jsme vás sice nepodporovali - tedy hlavně v oněch donkichotských nápadech, ale aspoň jsme celkem věděli, co od vás můžeme čekat. Maturity jsou tu za měsíc, aspoň tak dlouho jste mohl vydržet. Vy jste si je takto namodeloval a nás necháte, ať si to vyžereme. Díky a přeji vám nějakou tučnou prebendu na odchodnou.

 

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 22.3.2012 7:51 | karma článku: 11,22 | přečteno: 943x