Odborník na schody

Revitalizace našeho panelového domu byla zdárně dokončena. Naposledy se dělaly nové schody do domu. Tedy ne že by se dělaly, ale dělal je zedník, pracovník příslušné firmy.

Trvalo mu to, vykouřených cigaret bylo určitě víc než schodů, ale nakonec byl hotov. Předseda družstva mě požádal, abych napsala ceduli v tom smyslu, že si mají lidi dát pozor na to, že to neklouže. „Ty už budeš vědět jak to napsat.“ Přiznám  se, že jsem na to nepřišla a raději nic nenapsala, neboť jsem netušila, o co tu jde. Ale když jsem na schodech dvakrát zakopla, pochopila jsem a jako mnozí další jsem se podivovala. Taky nechápete? Schody z protiskluzových dlaždic jsou zakončené hliníkovou lištou, která vystupuje nad plochu schodů asi tak 2-3 mm. Nezdá se to, ale „je to o hubu.“

Přišel první déšť a na schodech zůstaly kaluže. Představila jsem si, jak na podzim při ranních mrazících schody přimrznou a spěchající člověk po nich pojede jak namydlený blesk. Nebyla jsem sama, kdo si to představil, a schody jsme reklamovali. Pan šéf na naši výtku, proč nepoužil při práci vodováhu, prohlásil, že tu starou mu někdo rozbil a on si toho nevšiml. Ale už prý má novou a schody srovná. I opravoval, opravoval a opravoval a s pýchou nám předal dílo. A opět zapršelo a opět na nich stojí voda…

Schody stály nekřesťanské peníze. Chtěli jsme, aby byly pěkné, aby neklouzaly, nedrhly, nešpinily se, prostě aby dokreslovaly a dotvářely vstup do opraveného domu. Chceme od vyučeného dělníka s praxí mnoho?

Stále se diskutuje o nových maturitách, o přijímání na střední školy. Všimli jste si taky, že všichni chtějí studovat, nejlépe na gymnáziu, ale nechtějí státní = náročnou maturitu? Kdejaká střední odborná škola otvírá nově gymnaziální třídu a lyceum. Dávají šanci těm, kdo chtějí studovat! Na učňovské obory jdou jen ti největší zoufalci, nikomu se asi nechce pracovat. Co s tím? Opravdu je nutné, aby budoucí zedníci, instalatéři, malíři, natěrači… studovali na gymnáziu a pak se, když neuspějí na vyšší odborné nebo na vysoké škole, rekvalifikovali na dělnickou profesi? Opravdu potřebujeme napůl vystudované a napůl vyučené „specialisty“ na práci? Osobně dám přednost vyučenému řemeslníku a nevadí mi, že měl na učňáku čtyřku z matiky. Hlavně když za ním zůstane kus dobře vykonané práce. A co vy?

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 26.6.2009 20:06 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1693x