Nová maturita, opisování a česká politika

Že to spolu nesouvisí? Ale ano a jak moc! A není to jenom tím, že i politici kdysi skládali maturitu :-)

Novou maturitu jsem přivítala. Dokonce jsem doposud nepodepsala jedinou petici proti ní, ač jsem o to žádána různými lidmi zcela pravidelně. Poté, co jsem jako předsedkyně maturitní komise navštívila několik typů středních škol, a měla tak možnost porovnat maturitu „za jedna“ na různých školách, souhlasila jsem, že se s „tím“ musí něco dělat. Teď mě ale napadá něco podobného jako Vančurova slavná věta: tento způsob zkoušení zdá se mi býti poněkud nešťastným. Obzvlášť objektivita je i nadále velice sporná.  Já osobně jsem byla přísná, jak to vyžadovala pravidla, s nimiž jsem byla obeznámena na nekonečných školeních. Takže jsem třeba strhla premiantce bod „za způsob vyjadřování“ – je to typická Ostravačka a občas jí něco ujede v „ostravštině“. Celkově uspěla v češtině výborně, měla jedničku ve všech třech částech, přesto ji ona ztráta jediného bodíku zařadila v rámci republiky mezi slabší polovinu studentů – percentil kolem padesáti o tom podává jasný důkaz. Znamenalo by to, že více než polovina všech studentů v republice byla o onen bod lepší. V celkovém výsledku je to ale zcela jinak. Nesvědčí to o něčem?

Na různých zpravodajských serverech se dočteme o politicích napříč spektrem, kteří získali své tituly „po haluzi“ – tedy podvodem. Co potom vede ostatní, aby studovali poctivě, když ve výše jmenovaných případech „se nikdo necítí vinen“? Já kdybych maturitu svým studentům „dala zadarmo“, bych se přinejmenším cítila trapně vůči jejich poctivým spolužákům, kteří se opravdově připravovali a záleží jim nejen na papíru, ale i aby něco věděli. Jak je vidět, všude tomu tak není.

Nadzvedlo mě tvrzení oponenta Svobodovy diplomky, který se vymlouvá, že nemohl přijít na to, že práce je opsaná. Přitom stačí málo: věnovat kontrole více času. S klidným svědomím mohu říci, že dokážu i „opravdu prohnanému matematikovi“ (studentovi matematicky zaměřené větve), odkud svou práci opsal. Mnozí by o tom mohli vyprávět…

Za roky, co pracuji ve školství, už proběhla spousta reforem a většina byla spíš k horšímu. Už teď není problémem, aby propadlík normálně dokončil – sice se zpožděním – základku, stejně tak, aby repetentem byl i ten, kdo má na vysvědčení větší množství nedostatečných. Už nám zbývá jen to, abychom povolovali další studium všem, i oněm pětkařům s tím, že vše ještě mají možnost dohnat, jak o tom právě jedná rakouská vládá. Všichni budeme mít maturitní vysvědčení, všem politikům dáme hned po jejich zvolení tituly, aby nás lépe reprezentovali, ale stejně budeme národem blbců, kteří se budou potýkat s oříškem procentuálního zhodnocení vkladu, či znevýhodnění při platbě půjčky. Místo kupeckých počtů a pravopisu budeme připravovat instalatéry ke státní maturitě, takže až k vám přijdou opravit pokažené splachovadlo, budou to možná dělat poprvé. Kvůli sprintování ke státní maturitě a domácímu čtení Dcerky od Jana Husa totiž nebudou mít čas na praxi. Ale budou mít maturitu – v nižší úrovni, ale maturitu!!! Mnohé z nich to naladí i k tomu, aby si „zkusili“ nějakou tu vejšku a třeba jim to i vyjde – všude jsou peníze od kusu.

Potěš nás pánbůh!

Autor: Jaroslava Indrová | sobota 18.6.2011 15:52 | karma článku: 43,28 | přečteno: 7069x