Kdo má jaké právo?

Tak zas budu v podezření, že mám něco proti dopravnímu podniku. Nemám. Ale mám proti konkrétním lidem.


Dnes jsem jela tramvají a do ní přistoupili zadními dveřmi dva mladí s kočárkem a pitbulem. Byl sice na vodítku, ale bez náhubku. Prvními a druhými dveřmi přistoupili dva  „nenápadní“ revizoři a ihned po zavření dveří se dali do práce. Byli slušní, zdvořilí, prošli celou tramvaj a všechny nás prověřili, nejedeme-li načerno. Jednu mladou dámu jeden z nich dokonce zkasíroval. Pak se v klidu posadili.

Za mnou seděli oni mladí rodiče a krotili psa – bylo to takové mladé neklidné zvíře, párkrát se jim vytrhlo a proběhlo se po zadní plošině. Revizor dělal, že nic nevidí, a to seděl přes uličku vedle mladíka. Vzpomněla jsem si na stařenku, která nastoupila do tramvaje s obtloustlým starým podvraťákem, který sotva dýchal, a ještě si ani nesedla, už u ní byl revizor a dožadoval se náhubku, nebo pokuty. Stařena náhubek pro psa neměla, a tak revizor bez milosti vytáhl notes a vypsal jí pokutu. Samozřejmě že zaplatila, brada se jí chvěla utajovaným pláčem (kdo ví, jak na tom byla finančně) a ostatní cestující se tvářili, že je všechno v pořádku. Já sama jsem zažila, že na konečné za mnou nelenil vyběhnout řidič a volal na mě, že mě neviděl „cvaknout“ za psa jízdenku. Uklidnil se, až když jsem mu ji ukázala, a stejně za mnou halekal, že to on musí, protože by měl oplétačky s revizorem a s policisty, kdyby se něco stalo – podotýkám, že mám malou jezevčici a že měla náhubek.

A co tím chci říct? Že se mi nelíbí, když se měří dvojím metrem. Když jsem vystupovala, řekla jsem revizorovi: „Vám nevadí, že ten pes nemá náhubek?“ Vyjekl jen: „Co, co?“ ale seděl v klidu dál… A mně se  jen potvrdilo, máte-li velkého psa, můžete ho klidně pouštět volně, bez náhubku, klidně i na hlavní městské třídě. A jste-li k tomu ještě muž a vypadáte-li aspoň trochu jako příslušník problémových skupin (radši nebudu dávat příklad), bude se něco dít teprve tehdy, až váš pes něco provede. Do té doby vás nebude nikdo obtěžovat. Ale ženy pozor! Máte-li malého psíka, pořiďte mu náhubek a držte ho nakrátko, jinak vás pokuta v dopravních prostředcích, někdy i na ulici nemine.

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 15.3.2009 19:26 | karma článku: 19,43 | přečteno: 1259x