Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ten kdo nehraje, neprohraje - i když ...

Je prastarou moudrostí, že život tropí hlouposti. A sem tam si s námi pohrává. Někdy v tom dobrém, jindy zase naopak. Ať chceme, nebo ne.  Ale i my si často - aniž tušíme dopady - zahráváme s ním. A on pak s námi pěkně zatočí.

"Kdo nehraje, neprohraje - a když to zkouší, může občas i vyhrát" - říkával můj fešácký dragounský dědeček. "Ale taky často přijde na buben" - oponovala mu vždycky dost ostře naše babička. A měla k tomu kolosální důvod. Jeho zbrklý nákup ´akcií ´ místního mlýna. Po kterém málem přišla rodina s devíti malými dětmi jako stupínky o rodný grunt. A tím pádem i o střechu nad hlavou.

Slovo akcie proto vždycky přímo pohrdavě vyplivovala - jako ´akcíje´. A já si nikdy nebyla jistá, jestli si při tom občas opravdu neodplivla. Tak veliké bylo její pohrdání vším tím - jedním slovem -  hazardem. A  hlavně pak častými schůzemi ´těch jedněch zatracenejch akcíjonářů´ v místní mlýnici. Kterým navíc, k její zlosti, vévodila hezká a převelice čiperná mlynářka.

 Babička byla naopak velice ctnostná, pracovitá a zbožná žena, která mě mnohému naučila. Prostě dříč, který dokázal pěkně zapřáhnout všechny kolem sebe. Všechny, kromě dědečka. Který byl asi občas i pod parou, ale jinak znamenitý vypravěč a zpěvák, jemuž nebylo zatěžko kdekoho okouzlit. Určitě to moc dobře věděl a také si to přenáramně ve svém životě užíval.

Jak já ho milovala. A on - mě. Když v mých šesti letech zamřel, zhroutil se mi nadlouho můj dětský svět. Najednou zmizel nejen fyzicky, ale rázem byly pryč všechny ty jeho všemožné zkazky o dragounské švadroně, vojně, koních a pitkách. Mnohému jsem tenkrát vůbec nerozuměla. Ale bylo tu téma pro mě nejkrásnější. O veliké lásce k babiččině starší sestře, černooké Márince.

Dědeček byl ale patrně velice nespolehlivý, zapomnětlivý a v té době  už i nemocný. A ta jeho veškerá nedůslednost se právě moc a moc líbila nám, jeho ´domácím´vnoučatům. O tři roky staršímu bratrovi a mně. Jedna z mých vzpomínek je matná, spíše umocněná častým vyprávěním. Jak nás hlídal. A my, když tehdy usnul venku pod jabloní, společně podpálili stodolu. Obrovskou, s pěticí velikánských vrat. A nově postavenou asi tak před pouhými osmi lety.

Touha po ohni vždycky byla - a je - připisována mně, tehdy čtyřleté. Bratr,coby vrchní palič, prý údajně plnil jen mé pokyny a přání. Příkazy od tak malého dítěte? No, budiž. Sousedé prý tehdy včas a na poslední chvíli, zasáhli. To je fakt. Ale ohořelé tři trámy ve stodole jsou živým důkazem našeho konání. A hlavně pak dědečkovy roztržitosti. K těm trámům jsem pak po letech vodívala naše dvě děti. Aby na vlastní oči viděly, co všechno mohl oheň napáchat. Oba potomci moje vyprávění o téhle dávné události milovali. A často dokonce vyžadovali jako pohádku před spaním.

Zprávu o dědečkově smrti mi tehdy velice opatrně řekla manželka tatínkova nejmladšího bratra. Asi dobře věděla o vzájemném citovém poutu, nebylo to ostatně v rodině žádné tajemství. Přijela pro mě tenkrát do školy na kole. Byl krásný zářijový den, mám to v mlhavé paměti. Než mi tu smutnou událost sdělila, dala mi dárek. Lehounký, fialový šátek s jemnou perokresbou pávů. Voněl dálkami, přivezl jí ho tehdy její strýček až z daleké Ameriky a určitě pro ní moc znamenal. Tiskla jsem tu vzácnost k obličeji a nikdy nezapomenu na tu zvláštní vůni. A na to, jak se na mě dívala. Byla to asi úlitba k mému prvnímu setkání se smrtí.

Ten šátek jsem nosila dlouhá léta. I když byl celý vybledlý, nedokázala jsem se s ním rozloučit. A tak mě na mých cestách životem stále provázel. Aby se jednou nenávratně ztratil. V paměti mi pak zůstala jen ta vzpomínka. A její prchavá vůně.

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ludmila Ibehejová | neděle 3.4.2016 20:01 | karma článku: 29,58 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,09 | Přečteno: 7031x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,52 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,71 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

VIDEO: Ruský voják chtěl zaplácnout kamikaze dron lopatou. Netrefil se

22. května 2024  14:03

Při obraně před malými kamikaze drony se hodí cokoliv. Třeba i lopata, jak dosvědčuje nahrávka...

Senior po kolapsu vjel do protisměru, při srážce tří aut se zranili čtyři lidé

22. května 2024

Všechny složky integrovaného záchranného systému vyjížděly v pondělí dopoledne k nehodě tří aut...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik