Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro dobrotu - na žebrotu

"Za vyměněnou garáží, někdo na mě doráží" ,to jsem si před mnoha lety klidně mohla notovat. Pořád dokola. Když jsem byla vlastním mužem postavena před hotovou věc - a to - než bych řekla "švec."

Jednoho dne totiž směnil garáž. S kamarádem moc dobrého kamaráda. "Chápej, má dvě malé furt nemocné děti a ta naše ´garáž´ je proti jeho domu. Moc mu pomůžeme. Rozumíš?" Nerozumněla a ani jsem nechtěla někomu úplně cizímu pomáhat.

"Stejně jezdíme přes celé město, tak je jedno, že do té jeho to budeme mít o malilinkatý kousíček dál."  A ten ´kousíček´ i procítěně naznačil. Je to jen na rok nebo na dva a je úplně stejná, neboj. Přece je to kamarád od Franty, znáš ho přece."

Garáž stejná nebyla, to tedy ani náhodou a já se bála oprávněně. Za nějaký čas pak doopravdy. Byla za městem, ve svahu a navíc s cestou, úplným tankodromem. Vjet do jejích útrob šlo asi tak po pátém pokusu - manévru mého drahého. Těch mých bylo nepočítaně. To dá rozum. Navíc z auta se muselo vylézat jen stylem - zadržet dech - a půl hodiny nedýchat. A zkratka k tramvaji - údajně ´ta pěkná cestička´ - byla dobrá leda tak pro sánské kozy. Lemovaná obrovitými cívkami se zbytky drátů a rozličným harampádím z dostavovaného sídliště. Hrůza k pohledání.

I naše o trochu větší děti bývaly tehdy nemocné. A tak jsem často se skřípěním zubů - vyjížděla a zajížděla, abych opětovně couvala a narážela do potměšilých, nepřátelských zdí. A bolestivě odírala nejen pozadí auta, ale zejména to svoje.

Jednou takhle v létě večer zhaslo u vrat garáže světlo. A já uslyšela funění, kroky - když v tom mě za ruku drapsnul jakýsi opilec. Napůl šílená a bez dechu jsem vystřelila tou kamzičí stezkou ke konečné tramvaje. A domů se doplazila s urvaným rukávem, celá poškrábaná a od bláta. Aniž bych si v běhu notovala: "Za vyměněnou garáží, někdo na mě doráží..."

Pak to najednou mělo rychlý spád. Došlo ke "směně" a zpětné výměně. Jenže tu původní naši garáž jsme už nedostali. Takže nám byla přidělená náhradní ve vedlejším bloku. Stejně prostorná a osvětlená, jako ta předchozí. "Teď snad budeš spokojená. A vybral jsem tu s datem tvého narození. Je hned druhá od kraje, nezapomeň na to! A už se na mě nezlob, moje zlato" - dodal tehdy spiklenecky můj drahý.

A já -  zapomněla. Asi za měsíc jsem jela pro auto a měla vyzvednout manžela u Škodovky. V prostorné hale bylo tehdy šero a nešlo mi vrata jaksi odemknout. A protože klíče při opětovné ´směně´ byly každou chvíli jiné, myslela jsem, že mám ty původní. Moje marné pokusy o zdolání dveří sledoval nedaleko stojící mladík. A že prý skočí pro pilku. "Bydlím za rohem a ušmiknu zámek. Pak si ho vyměníte. Jsem tu coby dup." Pravil a odkvačil.

No, coby dup stál za mnou manžel. A že prý na mě už přes hodinu marně čeká. Já se příšerně  lekla a s hrůzou v oku mrkla na vrata, kde ´číslo´ bylo - ale ne to s datem mého narození. A škvírou u dveří na mě spiklenecky jukal bílý mercedes. To bylo nadělení.

Když jsme vyjížděli s naší žlutou škodověnkou z té ´správné´ garáže, vřítil se do haly zpěněný, ochotný mladík, třímajíc v ruce pilku na železo. A pak než tiše stál a zíral na nás. Vlastně - jen na mě. Nepřijít tehdy moje drahá polovička o těch pár minut před ním, mohla jsem být v pěkném maléru. Bylo to začátkem osmdesátých let a takové fáro ´jen tak někdo´ neměl. A tak pokus o neoprávněné vniknutí, poškození cizí věci - a kdoví, co ještě - mě minuly jen malý kousek. Vlastně - o nepatrný fousek.

Takže, vědecký elaborát - nějaká ta prognóza - kdy začíná skleróza, by se mi docela šiknul.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ludmila Ibehejová | neděle 28.2.2016 2:45 | karma článku: 29,71 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,10 | Přečteno: 7033x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,52 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,71 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Dillí naměřili rekordních 49,9 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04

Meteorologové v indickém hlavním městě Dillí v úterý naměřili rekordní teplotu 49,9 stupně....

Před volbami v Mexiku zabili už 22 kandidátů. Favoritkou na prezidentku je žena

29. května 2024  11:01

Necelý týden před prezidentskými, parlamentními a komunálními volbami v Mexiku byl zastřelen další...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik