Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paragraf ne, ale esíčko

Letošní žhavé léto přešlo plynule ve slunný, krásný podzim. A já čekala, jak si tu nádheru měnící se přírody, vybarvených korun stromů a teplých dnů ještě na chalupě užijeme.

 Jak budeme v tom pozdním sluníčku vychutnávat velkolepý výhled na Jezerní stěnu a oba vrcholy Ostrého. Nadále sedávat v průčelí domu (když zrovna nemakáme kolem chalupy a na zahradě). A naslouchat tomu podzimnímu tichu, kdy je slyšet každý spadlý list i motýlí křídla. A pozorovat čmeláky a berušky na stále ještě kvetoucích keřích.

 Večer pak zajít na zahradu a dívat se na noční oblohu s tisíci hvězdami. A před usnutím naslouchat praskání dřeva v kachlových kamnech

 a pozorovat mihotavé plameny na zdech zšeřelé místnosti. Aby pak v zimě, kdy za okny plzeňského bytu tiše sněží, bylo nač vzpomínat.

 Nevím, co jsem udělala špatně, nevím. Ale moje hlava, plná té ohromující krásy kolem - náhle odmítla jaksi souznít s tělem.

 To jako s tím mým, pochopitelně.

Začalo to nenápadným kulháním a bolestmi v pravé noze. Pak obtížným vztyčováním ze sedu a hlavně pak ráno, při vstávání. Úplné peklo.

 Nepomohly - jako za mlada - osvědčené náplasti. Mazání dle reklam a několika ochotných sousedek. Ani calvadosem - to na radu manžela - zevně vydatně, vnitřně pak mírně po ránu. Prostě nic. Absolutně nic.

Většinu dne jsem prokvílela a belhala se od jedné činnosti ke druhé. A to mě navíc ještě čekala každoroční výroba věnců, nezbytné okrášlení oken domu a další a další povinnosti. Návštěva rodiny bratra, přijíždějící každoročně na Dušičky. O hrabání několika tun listí ze dvou statných ořešáků a řady stromů nemluvě. A naše návštěva na hrobech mých a manželových rodičů.

Asi po týdnu mých neutuchajících bolestí musela moje polovička na dva dny do Plzně. A já se to ráno snažila vstát. Marně.

Jak jsem se tak porůznu komíhala a válela, chytila mě křeč do druhé půlky těla. Do té zdravé. A postupovala rychle a lstivě až do žeber.

 A já v té křeči narazila pravou částí svého košatého hrudníku (řečeno kulantně) na opěradlo židle. A vyrobila si nejen černomodrý hematom, ale i tvrdou zhmožděninu. Panenko skákavá.

Krásné dny mi začaly být najednou ukradené a tak jsme se urychleně přesunuli na naše zimní stanoviště. Stejně nás čekalo setkání ročníku po 50-ti letech. Nebylo tedy co řešit. Bylo ale třeba zabalit. Kufry, tašky, sazenice muškátů a řadu dalších maličkostí. Nesmyslných a ryze zbytečných, jak říká můj drahý. Ale - nechejte 60 km daleko třeba šálu nebo knížku, kterou teď a hned potřebujete. Nebo svůj oblíbený hrníček a jiné tak veledůležité věci. Jste-li žena, rozumíte...

 Náš přesun si totiž vůbec v ničem nezadá se stěhováním národů. Tím myslím jako Slovanů v dávných dobách, pochopitelně.

Není chaotický, je velice uspořádaný a není  jako ty přesuny současné. To už vůbec ne. To bych přeháněla. A to tedy nechci.

Na pomoc mi proto přijela naše dcera. Všechno nanosila z auta do výtahu a bytu, uklidila, navařila, okna vyčistila, vyprala. Holka jedna zlatá.

 A já než skučela. Nejen ve dne, ale i v noci. Když samoobslužné léčení nepomáhalo, vyrazila jsem za obvodní lékařkou. Po třech týdnech ukrutných bolestí. No - vyrazila je silné slovo. Plížila jsem se, zlomená do pravého úhlu. Zkroucená jako paragraf.

Na obvodě byly na mě sestra i paní doktorka přelaskavé. Moje skuhrání bylo kvalifikováno jako nějaké esíčko. Což zní docela hezky,

ale není opravdu o co stát. To mi tedy věřte.

Volala jsem ihned své velice sečtělé dceři. Protože cestou z ordinace mi docvaklo, že jsem někde o něčem podobném slyšela.

 Ale nemohla jsem si vzpomenout. Prvorozená však opáčila, abych si - s tím názvem - nevymýšlela.

 A vzala si prášky, hodně prášků. To jako na hlavu. Že TO nenašla ani na internetu.

Ale  měla jsem zase pravdu. Po dvou dnech jsem si vzpomněla, kde to bylo. Že o tom určitě psala má oblíbená autorka Ivanka Devátá.

 A začala jsem knížku fejetonů zuřivě hledat. A našla jsem ji, ještě nevybalenou v jedné tašce.

A pak, že vozím zbytečnosti. Nevozím, jak je vidět. Budu muset přitvrdit.

Ačkoliv slunný podzim nadále pokračoval, moje dny slunné už vůbec nebyly. Ani náhodou.

A tak jsem byla rentgenována, tu či onde sonografována a posléze každý den docházela na injekce. A polykala medikamenty. Při všech těch nezbytných produkcích jsem se měla ale o co opřít. O rameno zápasnického manžela. Který mě trpělivě doprovázel, pozdvihoval

z různých lehátek, chlácholil a dokonce i obouval.

Jednou ráno mi laskavá sestřička (její injekce přirovnávám k lehkému vánku) pravila: "Ještě to vašeho muže baví? Vypadá nějak zuřivě. Máte ještě nějaký diazepam. Zkuste, pro uklidnění".

A já se tomu ani nedivila. Ono mít doma polovičku, ustavičně zlomenou do 90-ti °- (nikoliv Celsia) - to není o co stát.

A proto jsem se rozhodla vyrazit - rozumějte "došmachťat", jinak to nelze nazvat - na ošetření už konečně sama. A přestat se už konečně  přidržovat ramene, které si zasloužilo nějaké to odreagování v sauně.

V tramvaji, cestou domů, bylo mnoho mladých sedících, rozverných nohou. A já se mohla oddávat bohulibé představě, že to nebude se mnou až tak zlé. Když jako postojím. Že tím pádem vypadám líp, než si namlouvám. Řidič, filuta, však prudce zabrzdil.

 A já, visící na tyči sebou dost trhla, což mi bylo laskavou paní doktorkou vysloveně zakázáno. Navíc vedle stojící kočárek s dvojčaty mi přejel nárt - ten zdravý. A rukojeť kočárku mě lehce šťouchla do břicha. Opravdu jen lehce. A já okamžitě zaujala svou vyzkoušenou pozici "paragraf" a vzbudila tak přenáramné veselí sedící, bujaré mládeže.

 No, z těch dvou schůdků jsem slezla jako v posledním stadiu Bechtěreva. A navíc si přišlápla dlouhou, černou sukni a s vypětím všech sil

vybalancovala na chodník. Domů jsem se připlazila jako vždycky. Navíc nepodpírána. A po chvíli v telefonu kárána svou zdatnou dcerou, že si mám sukni přidržovat. Jako bych to nevěděla. Ach jo. Radši jsem to ale manželovi zamlčela. A nejen to. V jedné ordinaci jsem

 po slézání z dalšího Záhořova lože málem urvala stoupačky od topení. Esíčko si ve mě opět zaskotačilo, a i když laskavé ruce paní doktorky a sestřičky byly v plné pohotovosti, málem došlo k demontáži.

Setkání ročníku po 50-ti letech jsem nakonec také zvládla. Ve své oblíbené pozici - paragraf - a visící na rameni mého drahého. Spolužáka.

Ze 115-ti  absolventů se nás sešlo 62, někteří nedorazili, nemají zájem. My děvčata, máme ale vynikající skóre. Z 9-ti, které jsme dokončily,  se nedostavily pouze dvě. Několik kamarádů je ale nemocných, popřáli jsme jim proto rychlé uzdravení. 

Mnozí z nás už ale nejsou mezi námi. Otevřeli se jim totiž ty nebeské brány. A tak dívají se na nás několik let zhora -  z nebe odněkud kde stojí naše dávná škola.

 Setkání to bylo velice hezké, takové "komorní". A tak - za dva roky - pokud možno zase. V plném zdraví a my děvčata - v plné kráse.

Autor: Ludmila Ibehejová | pátek 13.11.2015 11:02 | karma článku: 15,15 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,10 | Přečteno: 7036x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,64 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,59 | Přečteno: 938x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 26,01 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,82 | Přečteno: 394x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik