Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O podvazku, jehlici z drdolu a odvaze frau Berty Benzové

Srpen je měsícem převratných událostí. Některé jsou hodně známé, jiné až tak moc ne. A právě jedna taková se udála v srpnu před 127 lety. A tu bychom měly oslavit právě my - ženy - řidičky. Je to vlastně tak trochu i o nás.      

Letos, začátkem srpna, jsme opět po několika letech navštívili našeho dobrého kolejního kamaráda Brundu v německém Pforzheimu. A jezdili s ním na výlety po celém okolí. Až dolů k francouzským hranicím.

Asi tři dny před odjezdem nám vyprávěl, jakou lahůdku nám se ženou Hankou tentokrát na rozloučenou nachystali. Byl to výlet po stopách první noční jízdy paní Berty Benzové.  A to po trase, kterou projela jako  ´vůbec první ´ žena - řidička z Mannheimu právě až do Pforzheimu. Ve kterém náš kamarád od osmašedesátého roku se svou rodinou žije.

Silnice vede čarokrásnou krajinou, památnou ještě z doby římského impéria. Přes Landenburg, Heidelberg a Wiesloch, kde jsme se zastavili.

A tak jsme projížděli kamarádovým mercedesem tou památnou cca 106 km trasou. S nadšením a vzpomínkou na odvážnou paní Bertu. Průkopnici, amazonku. Která ve svých necelých čtyřiceti letech se svými dvěma syny vyrazila tajně pod pláštíkem noci na tuhle cestu. Bez vědomí manžela. V jeho   jednoválcové tříkolce o třech koňských silách. 

Já jsem byla celá nadšená z toho vyprávění a dmula se pýchou a sounáležitostí. To jako s paní Bertičkou. A neměla daleko k slzám. Hanka, ta už všechno dobře znala. A jestli se dmuli naši manželé, tak to tedy nevím.

No, tahle Benzova tříkolka byla dílem Bertina manžela Karla Friedricha. Vynálezce a držitele patentu na vůz s motorem s vnitřním spalováním. Ale jinak věčného kutila a velice neprůbojného člověka. Prostě hračičku, který celých dvacet let neustále něco předělával, piloval, promazával a vylepšoval. A patrně i odrezoval. To velice dobře znám. Z mého domova.

Tenhle machr však neměl vůbec odvahu uvést svůj vynález do praxe. I když do něj Berta hned po svatbě investovala podstatnou část svého věna. Považte, na tu dobu - skoro celých pět tisíc zlatých marek.

Jak jsem paní Bertu chápala. A přímo i viděla, jak se plíží tou nocí se svými dvěma syny. A tajně vyráží - to aby manžel nevěděl.

On ten její Karl byl totiž docela veliký babral. Podle dobových zpráv přejel při svých občasných nepovolených jízdách po okolí několik slepic, husí a kachen domácích. Údajně i psa a jednu kozu. Bafající vozidlo navíc děsilo koňská spřežení a pěší sousedy. O příšerném smradu samohybu nemluvě. Pokuty a žaloby jen pršely. A jak to je i dnes, místní advokáti si na jeho úkor dobře mastili svoje bezedné kapsy.

Jestli frau Berta tu cestu vymyslela aby manželovi pomohla v jeho podnikání, to se vlastně neví. Trestní rejstřík měla dosud čistý. Údajně byla převelice půvabná a její choť jí mohl prohlásit v případě nějakého karambolu za nesvéprávnou. Potud dobový záznam.

Tehdejší postavení žen ve společnosti mělo totiž k emancipaci velice, velice daleko. Ženy neměly cestovní pas a byly zapsány v tom manželově spolu s jeho dětmi.

My jsme se cestou ještě zastavili ve Wieslochu nedaleko bývalé lékárny - Apotheky -, kde Bertička prvně tankovala. A to deset litrů benzinového čističe Ligroinu na fleky všeho druhu.

A jako pravá amazonka se prý s ničím dlouho nepárala. Při problémech se zapalováním použila jako izolaci jeden ze svých dvou krajkových podvazků. Barvu ale místní anály neuvádějí. A karburátor ten pročistila jehlicí ze svého vznosného drdolu.

Frau Berta to tehdy vyhrála na celé čáře. A s ní hlavně její nepraktický manžel. Benz totiž předběhl Daimlera o celá prsa. Jestli o ta paní Berty není opět uvedeno. Ani jejich velikost. Pro pány asi veliká škoda.

Reklama to tehdy byla jako hrom a ještě tentýž rok prodala firma Benz celých dvacetpět tříkolek.

A Bertička? Ta zemřela až za padesátšest let po oné slavné cestě. A bylo jí rovných požehnaných pětadevadesát.

Takže - milé amazonky, buďme i my krkem, který mužskou hlavou nenápadně točí. Když sejdem´ z mysli, třeba nesejdeme z očí. Z očí těch, co v našich stopách jednou budou číst.

 

 

 

 

.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | pondělí 22.8.2016 21:24 | karma článku: 30,13 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,08 | Přečteno: 7029x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,39 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,56 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik