Padne banka. Víte která?

Tak nám zase české banky nahlásily miliardové zisky. Všechny jsou zdravé, mají se dobře a utěšeně tloustnou. No a brzy nám začnou bankrotovat.  

Že se autor definitivně zbláznil? Kdepak. Jenom jsem se začetl do poučného příběhu o tom, jak dánská centrální banka v noci na dnešek znárodnila banku Roskilde. Zhruba tak desátou největší banku v Dánsku, velkou asi jako česká Raiffeisenbank.

Když teď začnete hledat na webu Roskilde Bank, nejspíš se Vám ještě objeví základní informace o bance. Zní jako obvyklé povídání blahobytného managementu prosperující organizace: vydělali jsme tři sta milionů dánských korun, všechno nám roste, finanční krize nás zasáhla jenom mírně a v roce 2008 vyděláme o třicet procent víc než loni.

Nu a v sobotu 23. srpna auditoři banky zjistili, že Roskilde už nemá ani vindru, střadatelé si odnášejí peníze v pytlích od brambor a banka bude muset zavřít krám. Dánská národní banka samozřejmě musela udělat všechno pro to, aby se panika nešířila, tak udělala asi to jediné, co mohla a Roskilde v neděli 24. srpna efektivně znárodnila. Veškeré ztráty a finanční černé díry, které se teď v bilanci Roskilde objeví, tak zaplatí dánský daňový poplatník.

Co se vlastně stalo? Proč se z blahobytné organizace přes noc stal otrhaný bankrotář? Důvodů bylo zřejmě několik, základní mechanismus pádu banky ale podle všeho fungoval takto: Roskilde napůjčovala příliš mnoho peněz developerům a stavebním společnostem. Jak dánská ekonomika začala klesat, realitní trh se dostal do krize, developeři najednou přestali vydělávat a Roskilde musela začít úvěry ve velkém odepisovat. Po trhu se začaly šířit informace o tom, že má Roskilde problémy. Střadatelé začali houfně vybírat vklady. Roskilde musela 10. července požádat o nouzové financování státem a začít jednat o prodeji jiné bance. 22. srpna se ze státní pomoci polovina vyčerpala, o koupi Roskilde neměl nikdo zájem a kapitál se ztenčil na minimum. Zbytek znáte.

Jaké poučení z toho plyne pro naše o něco méně shnilé české poměry? Za prvé, pokud si stejně jako já myslíte, že na českém realitním trhu vládne - stejně jako v Dánsku nebo Španělsku - bublina, která jen čeká na prasknutí, dobře zkoumejte, které české banky napůjčovaly developerům, stavebním společnostem a realitkám. Ty mohou mít problémy jako první. Za druhé, neberte vůbec v potaz informace o tom, jaké měla ta či ona banka v minulosti zisky a jaké zisky očekává v budoucnu. To jsou zprávy pro naivní nešťastníky. Za třetí, pozorně čtěte zprávy o tom, co se děje kousek za našimi hranicemi. Je to velmi poučné.

Za čtvrté, moc se tím netrapte. Jde jenom o peníze, slunce svítí a vypadá to, že dneska bude krásně.

Blíže viz www.bloomberg.com a podrobně na www.roskildebank.dk.

 

Autor: Hynek Filip | pondělí 25.8.2008 6:10 | karma článku: 21,11 | přečteno: 2073x
  • Další články autora

Hynek Filip

Amazon.

18.2.2014 v 9:20 | Karma: 21,98

Hynek Filip

Miloš je pitomé.

17.2.2014 v 9:22 | Karma: 27,07

Hynek Filip

Jak topič Jelen banku vyloupil.

11.2.2014 v 9:26 | Karma: 22,56

Hynek Filip

Nejdeto.

10.2.2014 v 9:06 | Karma: 8,16