Na solár, Vávro, na solár!

Jeník Vávra slezl u pole z bicyklu. Z batohu vysypal valouny, napřáhl se, zamířil, hodil, vyfasoval podmínku. Jeník Vávra zničil solár.

S Jeníkem sedíme na zahradě, opékáme kabanos a debatujeme. Jeník krájí vuřt, maže chleba máslem a nadává na vládu.

A že prý kvůli tomu slunku přijde na hunt, že se nedoplatí, že bude muset do bankrotu, a že zas ti tam nahoře odrbou lidi a že oni si to uměj zařídit a že to jsou prostě všechno lemry líný, co furt kradou a je potřeba je pozavírat a šmytec.

Povídám Jeníkovi, že může být rád, když za těch osmnáct roztřískaných panelů neskončil v šatlavě on sám. Se zlou jsem se potázal. Jsem prý s nima spolčenej, s těma, co lidi vokrádaj, a Jeník si to nenechá líbit a lidi se vzbouřej a Jeník je povede a všechny soláry rozmlátěj kladivama.

Loni touhle dobou sice Jeník nadával, jak je drahý uhlí, a permanentně se děsí, že nám kus ode vsi bouchnou Dukovany, ale letos je prostě in nadávat na slunko.

V něčem má samozřejmě Jeník pravdu. Přinejmenším část současné vládní kabaly systematicky prokazuje absolutní neschopnost a neochotu řešit tak banální problém, jako je chybné stanovení odkupní ceny elektriky ze slunka. Jak pravil Jeník Vávra, jsou to jen lemry líný, co furt kradou, a pod to se zřejmě lze podepsat.

Na druhé straně bychom se zřejmě dopustili neomluvitelné hlouposti, kdybychom kvůli hrstce zkorumpovaných banditů na elektriku ze slunka zanevřeli.

Je podle mě nesmírně důležité si uvědomit, že celé současné furore kolem soláru vzniklo proto, že výroba elektriky ze slunka za poslední léta neskutečně zlevnila a výkupní ceny stanovené před pěti lety jsou nyní absurdně vysoké.

Stojí za připomenutí, že náklady na výrobu jednoho wattu výkonu solárního panelu byly před pětadvaceti lety někde kolem padesáti dnešních dolarů, kdežto dnes lze tentýž výkon vyrobit za pouhopouhé tři dolary i méně. Technologická omezení samozřejmě existují, ale těžko si lze představit, že solární panely nebudou zlevňovat i nadále.

Stejně těžko si lze představit, že budou ostatní zdroje energie zlevňovat. Uhlí? Stále z něj máme bezmála šedesát procent vyrobené elektřiny, ale i obecní blázen Jeník Vávra si stačil všimnout, že je rok od roku dražší, a navíc nám velmi brzy dojde. Představa, že se snažíme ony desítky milionů tun zkamenělých přesliček dovážet z Ukrajiny, mě upřímně děsí. Ropa? Nemáme žádnou a opravdu nezlevňuje. Plyn? To samé. Jádro? Jistě výborná věc, ale kam v Čechách rychle dát dvě, spíš tři další jaderky? Vítr je jenom zbytečný humbuk a dravých řek mnoho nemáme.

Elektrika ze slunka tak zřejmě dlouho bude jednou z mála možností, jak alespoň zčásti nahradit vypleněné uhlí a nemuset se každý večer při svíčkách modlit, aby nám Voloďa nezavřel kohout nebo trh neposlal cenu nafty někam do stratosféry.

Takže tedy vzhůru na solár, Vávro, na solár!

Ale šutráky si nech na Johna, Bohuša, Kalóska a tu ostatní verbež.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Filip | středa 13.10.2010 9:00 | karma článku: 16,62 | přečteno: 2096x
  • Další články autora

Hynek Filip

Amazon.

18.2.2014 v 9:20 | Karma: 21,98

Hynek Filip

Miloš je pitomé.

17.2.2014 v 9:22 | Karma: 27,07

Hynek Filip

Jak topič Jelen banku vyloupil.

11.2.2014 v 9:26 | Karma: 22,56

Hynek Filip

Nejdeto.

10.2.2014 v 9:06 | Karma: 8,16