Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ODS stále padá a padá - ke dnu...

Poslední výzkum ukazuje, že propad ještě neskončil. Mnoho odsáků se tomu skutečně diví. Jak to? Vždyť jsme se omluvili, nějaké lidi vyměnili a pana profesora Fialu podporujeme a veřejnosti nastrkujeme! Veřejnost není hloupá a velmi dobře vnímá, že všechny změny jsou zoufale kosmetické. Ani já - jako člen - si nejsem jistá tím, jak to všechno dopadne.

Přemýšlím o tom, co by mě přesvědčilo, že se něco skutečně děje a že ODS nastoupila cestu transformace. Zatím jsem si nevšimla, že by někdo z vedení nebo z těch, kdo do vedení chtějí, začal komunikovat s členskou základnou. Ani náznakem. Nikdo po nás nechce svolávat sněmy, nikdo se nevnucuje jako host na sněmy s tím, že by chtěl někomu něco vykládat nebo lépe - někoho motivovat. Členy zatím nikdo nepotřebuje. O ty ale teď jde nejvíce. Blíží se komunální volby a už teď je pozdě na to, aby začala příprava. Co budeme lidem říkat, co jim nabídneme, jak přetavíme to volání po návratu ke kořenům do volebních programů? A samotní členové jsou pořád v jakési letargii. Jakoby se nic nedělo. Ale děje. ODS si kope hrob a nikomu to nijak zvlášť nevadí. 

Co s tím? Připravila jsem malý návod pro členy, protože ti jsou teď rozhodující.

1. Otravujte vedení svého místního sdružení.

Je třeba začít se scházet a začít mluvit o dvou věcech - nové vedení ODS, komunální volby. Je třeba prodiskutovat důkladně koho máte k dispozici. Jací lidé jsou ve sdružení a jestli by nebyli schopni nastoupit do vedení na místní, oblastní a regionální úrovni. Máte lidi, kterým není lhostejný osud ODS? Tak je někam vyšlete! Proberte důkladně minulé fungování u vás - na místní a oblastní úrovni. Jsou tam lidi, kteří jsou schopní ODS otevřít novým lidem a někam ji posunout? Otevřeně si promluvte o všech vašich místních potentátech - vyjasněte si koho už nikdy nebudete nikam volit - i kdyby nebyli jiní kandidáti! A připravte se na to, že budete muset převzít zodpovědnost. 

2. Začněte se připravovat na komunální volby.

Jak si stojíte u vás v obci, ve městě? Jakou pověst mají vaši stávající zastupitelé? Nejsou vyhořelí a otrávení? Umí komunikovat s lidma? Zkuste se podívat po okolí, po lidech. Kdo se vždycky zajímal o dění, kdo má dobré nápady - zkuste oslovit nové lidi (v prvé řadě se dívejte po vašem místním sdružení). Nemáte v obci lidi, kteří by byli na politiku šikovní? Nabídněte jim členství a místo na kandidátce. Někteří lidé mohou být takovou nabídkou potešení a vám to vytrhne trn z paty. Získáte kvalitního člověka, který může vaší místní politice dát nový impuls. Bez toho nového impulsu to opravdu nepůjde!!! Začněte na schůzích místního sdružení více mluvit o obci, co by jí prospělo, kde jsou rezervy. Zkuste se na věci více dívat z pravicového pohledu, nenechte si vnucovat politiku dotací, subvencí, podpor (kupování hlasů). Beztak ten výsledek bude špatný, takže si klidně můžeme dovolit pravicový program:-)

3. Nabírejte členy.

To je těžké. Ale můžeme využít těch komunálních voleb. Zkusme organizovat nějaké besedy, debaty, zajímavé workshopy - o urbanismu, o územním plánování, o pravicových řešeních. Zvěme zajímavé lidi, otevřme nějaká konfliktní témata a nebojme se diskuse. Ta přitáhne lidi! Přemýšlejme o našich schůzích - jsou zajímavé, mají lidé pocit, že něco ovlivňují, mají prostor k vyjádření, dozví se něco zajímavého? Ne? Tak to děláte špatně a budete muset zapracovat. Jestliže máte dlouhodobě problém s usnášeníschopností, děláte to špatně. To je krutý fakt!

4. Pracujte na informovanosti členů.

Vysvětlujte jim volební a jednací řády. Informujte je o všem, co se děje v oblasti, v regionu. Debatujte o významných členech, vyměňujte si informace. Zvěte zajímavé lidi na sněmy - stačí využít místních zdrojů. Nuťte lidi k vyjadřování názorů, přestaňte fungovat jednosměrně. Posílejte si vzájemně tipy na zajímavé články a pak o nich diskutujte. Buďte v kontaktu i mimo sněmy - internet je úžasný vynález!

Nejde to?

Jste-li člen řadový, zkuste si najít k sobě nějakého parťáka a vzájemně se podpořte v tom, jak budete tlačit na vedení svého místního sdružení. Jste-li členem místní rady, zkuste trochu členskou základnu výše uvedeným nakopnout. A nechce-li se vám do toho, tak dejte svou funkci k dispozici! Pokud to výše uvedené nebudeme dělat, jsme odsouzeni k zániku. Velká pravicová občanská strana tak zanikne a otevře se prostor šílenostem bez ideového ukotvení. Ostatně už to začalo:-)

Líbí se vám profesor Fiala jako nový šéf ODS? Tak ho podpořte svou aktivitou - výše popsanou. Přece ho v tom nenecháme samotného! 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | čtvrtek 28.11.2013 12:09 | karma článku: 17,57 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53

Aktualizujeme Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz